Toysdaily 玩具日報

[機戰系] 壽屋新古蘭修Neo Granzon 100%完成 (p.5多圖 updated 22/Nov)

這隻我也完成了 這隻的完成度超高 如果大家有說明書的話 可以看說明書裡面的原稿圖片
優點:就拿這隻格蘭森的頭部來說 根本跟設定的圖片一模一樣 壽屋真的太猛了,比萬代厲害太多了,很難有比官圖或是原稿來的漂亮多的 這隻真的是經典 比原稿還來的漂亮
幾乎一模一樣 臉部 頭部角位或是頭部後面的刻畫完全一樣 完全重現比設定圖漂亮的太多了,這隻真的是經典,有用心的作品 也多虧現在的技術才有辦法吧 ,
缺點:胸口縮退砲開啟的兩邊內部與設定圖片有落差,最嚴重的是水口的問題
都在正面ㄚ@_@ 必須要小心的切下 再打磨才有辦法 頭頂的透明寶石零件要小心如果水口未清除乾淨 裝嵌入的時候外側的邊緣可能會有凸起的可能(會白化的感覺好像快裂掉)
外部的裝甲過於單調不過原設定好像就是這樣,雖然外部裝甲單調 但是內部的零件多到爆,內構零件多,偷膠的空洞部分都完美的用零件蓋住,很用心的一件作品
膝蓋關節有連動可以去除看到空洞,手肘部分也有零件可以連動,以他的重裝甲這種可動算是很OK的 買準沒錯
總而言之,一個字 ~~~帥~~~  阿 比其他成品玩具或是模型作品來得有誠意多了 完全比官圖好看也比原稿設定好看~~~~漲定了
這隻我也完成了 這隻的完成度超高 如果大家有說明書的話 可以看說明書裡面的原稿圖片
優點:就拿這隻格蘭森 ...
pojectarms 發表於 30-1-2013 07:22 PM

終於再多一個知音人,我都覺得壽屋已經出得不錯了,水口對於我來說問題不大。
老實說壽屋好多模型外型都比bandai好,當然如可以在分件方面再做得好一點就更完美。
樓主多PO幾張頭部前後左右的細照吧 讓大家看一下它有多型!!!!!!!!!!!!!!!!! 再跟說明書的原稿對照 大家可能會嚇到(連脖子的刻線也跟原稿一樣)~~~~~~笨呆的模型真的太鳥蛋了(都跟官圖差很多,幾乎成品都80趴相似度都不到,是原型設計師太弱還是什麼原因?)~~~~~~~ PS:之前的Soulgain也是一樣的型~~~~

我個人覺得d色好唔得, 我指灰色同黃色, 隻灰色好似d 翻版膠咁, 如果想靚d, 一定要全隻噴油上色, 如果素組真係唔得(不喜勿插).:38:
回復 26# rpg.com

唔緊要喇師兄, 我見到你加燈先知道你未整完, 我仲以為你冇為意膊頭位....
我個人覺得d色好唔得, 我指灰色同黃色, 隻灰色好似d 翻版膠咁, 如果想靚d, 一定要全隻噴油上色, 如果素組真 ...
馬仔 發表於 30-1-2013 10:20 PM

其實壽屋模型上左色同未上色有好大分別,某程度上壽屋係雕功方面係靚過bandai,不過機設細緻度、可動同分件就一定係bandai贏,各有可取之處...小弟都係因為機戰先買壽屋模型。
回復  rpg.com

唔緊要喇師兄, 我見到你加燈先知道你未整完, 我仲以為你冇為意膊頭位....
elimjoe 發表於 30-1-2013 11:46 PM

黎緊希望可以係新年幫佢上色,到時再同隻若屋丸作比較。
優點:就拿這隻格蘭森 ...
pojectarms 發表於 30-1-2013 07:22 PM

bandai有協助壽屋製作這隻喔
支持。不過個人覺得,上個靚色比加燈更重要!!
其實我對呢隻都有興趣,話曬佢真係唔多出......不過一直都搵唔到......
:help:

加高前。

加高後。

改造後樣子。

左邊改造前,右邊改造後,係關節位cut少許。

左邊改造後,右邊改造前。

左邊改造前,右邊改造後,都係cut少許。

改造後整隻腳可以進行90度屈曲。

呢個新年開始動工,首先進行少許改造及補夾口。
待續...

原本樣子

將寶珠位置偷空

改造後假組樣子

待續...
支持樓上既講法,因為佢係新古所以先買,如果係要考慮分件或可動問題根本就唔好買壽屋既模型。其實係日本呢 ...
rpg.com 發表於 23-1-2013 09:55 AM

同感..
這可是等待了10多年的怨念機呢...
其實...只要有出就很感動了...
想不到他能撐那麼久...還活著...
今天收貨了阿.....(魂之力)...
頭像被屏蔽
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽