Toysdaily 玩具日報

[機戰系] 壽屋新古蘭修Neo Granzon 100%完成 (p.5多圖 updated 22/Nov)

比BANDAI寵壞了...
呢隻野不論夾口...體貼度亦好低...分分鐘比BANDAI D HG更麻煩...連後面個餅都要分兩件, 全圓o既夾口...真係好脫力...
我就因為佢係新古我先買

支持樓上既講法,因為佢係新古所以先買,如果係要考慮分件或可動問題根本就唔好買壽屋既模型。其實係日本呢盒嘢只係需要5000yen到,不過係香港角色人氣高所以先俾炒起。如果多水口補就覺得麻煩,我相信首辦模型一定更麻煩(價錢都比mg貴),模型本身就應該係咁吧。素組左幾日每次當我再攞佢出黎把玩個時依然有種好安慰既感覺,因為始終等左十幾年...高達模型一定俾唔到我呢種安慰,我只會覺得bandai出得好係理所當然。所以唔好將壽屋同bandai比,因為結果只會係令人失望...期望壽屋會因為角色人氣而出1�144既新古模型,1500$我都會諗都唔諗就買...哈哈
呢隻頭頂計有幾高, 如都仲高過 1/144 果隻 Cybaster 就考慮買來一齊放
呢隻頭頂計有幾高, 如都仲高過 1/144 果隻 Cybaster 就考慮買來一齊放
kinis 發表於 23-1-2013 11:32 AM

你係指non scale個隻cybuster?
你係指non scale個隻cybuster?
rpg.com 發表於 23-1-2013 01:07 PM

唔係 non-scale 果隻, 係指前三幾年出果隻可變形 1/144 連魔法陣地台, 7000 yen 果隻
隻新古頭頂高17cm到,一定無隻1/144cybuster咁高...計埋膊頭就可能有。
佢做得愈大隻硬係覺得佢外殼裏面愈空心
師兄, 點解你隻新古肩甲位前面少咗兩塊黃色?
如果出超合金新古,$3500我都照比呀~haha
師兄, 點解你隻新古肩甲位前面少咗兩塊黃色?
elimjoe 發表於 23-1-2013 09:15 PM

唔好意思咁遲覆你,因為想上色但有啲件砌左落去就好難拆返出黎所以無裝到住。
佢做得愈大隻硬係覺得佢外殼裏面愈空心
老實人 發表於 23-1-2013 06:49 PM

佢唔空心我又點加燈...
我都入左...
拍埋古蘭修度對比都大架...高成個頭有多...
改得好...............我當日都想過下買.

最後無買到, 睇完你個一隻"水口新古蘭修", 可以講一句, 好彩!!!!!!!
終於買左,因為係新古蘭修先買,等買埋上色工具先開工
一定要將黃色轉金