Toysdaily 玩具日報

查看: 11565|回復: 12

[SD系] 製作中 LBB 武者號斗丸 最強裝 (完成!!)

人氣no.1的號斗丸 Legend 化後, 依然炒唔熱LBB到三國傳時期...希望LBB長命百歲:o
anyway 雖然好遲出post, 魔龍都就出...都要一提:
號斗丸係佳品, 玩BB戰士的同好係必買的, 冇咩值得考慮

然而.......好還好.....bandai 你竟然唔出埋炎水境界ge神器parts..............:oh:

唯有自己黎.........

以下係預計圖.........
頭飾... 冇難度
肩.....小弟冇雕功....直接用舊版肩甲&貼紙
青蛙甲....改....

目前情況:
劇情中第二形態
青蛙甲大致ok.....裙甲有待再打磨.....

:( 比d意見?:68:
:71:
不過心口好似有隻KERO軍曹...............:76:
心口件甲,點整架?????
LBB製作非常認真, 唯獨佢無左一個故事做骨幹(故事都是用番以前果個吧), 吸引力大減

三國系列既有突破性既身體結構, 又有好長既故事(宇宙最強三國演義), 我估好難會再有BB系列勁得過佢
石破天驚劍呢? :)
我反而調轉,大愛Legend BB,好討厭三國傳,三國傳D模型出黎出去、出完又出,真係好厭:38:而作為一盒模型有冇一個故事大鋼我唔覺會減低左吸引力喎,因為Legend BB呢條Line出得嘅都係大路角色
謝謝大大的分享, 期待最終於成品
standardize the color of gold :58:
亂入一下~~^^ 我又分享下~
終於改完9成:(

貼下先

改造1:
因為BBlegend 肩位好易甩, 改成最原始ge關節 (好似農丸個d)
因為已經係第六次咁改 LBB:78: 麻目了

改造2:
Keroro甲, 可換式

裙甲, 畢地加長 (技巧有待改善:die: )
&因為LBB版甲河B仔位太長  :x 裙甲遮唔到, 於是....
用舊號斗丸!

完成:
基本形 :

基本形 爆熱之陣 mode:

得到天鎧王外掛天之神具之鬥霸五人眾版 :

外掛爆熱之陣 mode:

故事末段, 領悟出炎水境界再power up:
(肩都係用舊號斗丸...鑽孔對位錯左幾次-.-)   

最後........炎水境界最後ge power up... 石破天驚劍版:

未搞掂:no:
中間綠色圓形bandai 偷工減料...手痕又改.....
仲有兩片野頂住個拳頭, 睇下有冇得解決..
終於 KO 埋~:36:

最強形態!
炎水境界 + 石破天驚劍!

終於完成~
下一隻魔龍劍士終於可以簡單砌:30:
同埋繼續LBB七人眾改造之路:30:
:71:

have heart to DIY
:71:~~~正~~~~加油~~~