Toysdaily 玩具日報

查看: 7806|回復: 17

[其他] (廣告) 麥加登的護翼 <日用,夜用>

後記:

受日系機械人風格影響, 機械人配上大翼更覺好看,
可是大翼有時不是機械人必備物, 要另外購買,
甚或是限定之物, 可能比機械人本體更貴 (相對用料,售價)

(參考圖片)

(參考圖片)
TFP V CLASS MEGATRON日版出了一個附送透明紫翼的, 還可變成鐮刀,
我也很喜歡, 可是....

剛買到一個美版RID V MEGATRON, 發覺很多都不及 D CLASS的好.
上色我可完全不介意, 可是二頭肌竟沒有橫轉關節, 很多手部活動都做不好,
就算有多華麗武器也是無用武之地,
就以手部可動來說, 竟然比CV更差, 這個是很令人失望的.

就算將來V MEGATRON會推出更多別色版本,
如果仍是用這個RID版本, 我想應不會再入的,
(同一系列有三個版本, 對我來說已經夠多了, 文哥和其他角色也沒有這種待遇.)

不過MAK SIR配上大翼還是很有吸引力, 可惜單買那對紫透可變大翼根本不可能,

幸好有玩開玩具的, 這類的大翼其實不難找,
試找找雜物箱, 隨手就找到兩對邪惡的蝙蝠翼給MAK SIR配配.

大小沒有問題, 最難是怎扣上MAK SIR的本體之上,
幸好MAK SIR是變形玩具, 身上有很多分件和扣位,
只要動動腦筋, 翼就可以隨意掛上,
有時連一點工具加工也不用, 很方便.
(圖中可留意兩種大翼掛上的方法)

有時間大家不妨找些具大翼玩具配對看, 可能會玩出不同的玩味,
這些都是不用花費半點的,
剩下來的, 就是大翼和本體夾不夾, 有沒有違和.
不過, 玩具是自己玩的, 只要自己玩得開心, 其他人的評語, 如好不好看, 識不識玩.
根本不用在意.
我入黎係佩服C兄既創意:64:
我入黎係佩服C兄既創意
sumissum 發表於 20-1-2013 11:42 PM

只能夠x2:)..........
我都試過亂拼,幾好玩的
前陣子流行的LBX翼配件我都有買

結果還原了原著feel~
我都試過亂拼,幾好玩的

御姐喵 發表於 21-1-2013 12:06 AM

嘩!你呢個得到爆!:71:
我…差d俾呢個post笑死左!

因為我跟著你既對白,好深情咁用多謝家姐既情懷去讀…

讀完自己笑到翻左艇:x
哇把虎威神劍:71:
I love the script! Thanks Ching's pose! support!
我都試過亂拼,幾好玩的

御姐喵 發表於 21-1-2013 12:06 AM

對天使翼好靚, 好多FIGURE同機械人都&#21873;洗,
想問一下易唔易斷的?
我…差d俾呢個post笑死左!

因為我跟著你既對白,好深情咁用多謝家姐既情懷去讀…

讀完自己笑到翻左艇 ...
原罪 發表於 21-1-2013 01:13 AM

我都有個家姐, 佢睇到我出呢個POST, 都感嘆:
[點解每個好家姐, 都有一個壞細佬?
鍾嘉欣有個吸毒細佬,
陳&#23169;又有個強姦犯細佬,
估唔到我又有個變態細佬......]
哇把虎威神劍
金魚光1 發表於 21-1-2013 02:23 AM

同D MAK SIR好夾的, 不妨一試銀色的玩具~~
I love the script! Thanks Ching's pose! support!
deeyuk 發表於 21-1-2013 02:34 AM

謝謝支持, 上面的爛故可以無視, 只想推廣一下,
不用洗多餘錢, 也一樣好玩的玩法~~
689:66:
想不到那兩對翼可以讓麥sir用呀~

V麥肘關節實在讓人很不滿...孩記不想多分割一個零件的話, 回歸最愛的ball joint不就好了...?
:67:
想不到那兩對翼可以讓麥sir用呀~

V麥肘關節實在讓人很不滿...孩記不想多分割一個零件的話, 回歸 ...
手榴蛋包飯 發表於 21-1-2013 03:39 PM

對呢, 雖然我唔鍾意手肘關節用BALL JOINT, 不過如果二頭肌不能橫轉的話, 我也寧願要回CV MAK的BALL JOINT算了~~
對天使翼好靚, 好多FIGURE同機械人都&#21873;洗,
想問一下易唔易斷的?
cliffordchan107 發表於 21-1-2013 01:02 PM

唔易斷
figma示範~