Toysdaily 玩具日報

查看: 6774|回復: 17

[玩具報告] 瀟灑之白!!!!—ROBOT魂 DUEL GUNDAM 完全玩評報告

買呢隻機,主要係因為之前個D SEED既都有買,無理由唔入埋佢啦~~而呢隻DUEL,本身唔算係我最LIKE既一隻機,不過諗起當年打SEED成日用佢,都有感情既~好,係時候去報告先。
http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/677754/index

近期D盒都係咁上下樣,唔多講啦~

呢隻野個賣點,主要係套甲啦,不過,好搞笑係一樣野係,玩上手,竟然有點點本末倒置既感覺~~普通MODE竟然會比上甲MODE更好,點解呢?繼續~~

睇番D件先,都幾豐富,不過我個人認為,今次既定價都真係高左少少。同埋佢送個個架,其實真係唔多好用,所以我都無拆開佢來用.....

就咁影一影先。今次唔知係唔係個別機體既問題,我個隻既腳掌接地性好差,好難搞到佢企得好睇啦......

可動性方面完全無問題,很好。不過,我個隻既左邊個腰甲開合得唔太順,無計......個別既QC問題,的確係無仇報既......

上埋盾同槍,大家可以睇一睇~今次支槍幾大把,幾有氣勢。不過,支槍竟然無得拆出來用,令人有點兒失望

可動性方面非常好。其實玩過STRIKE既朋友都知,無甲個時,呢個設計既素體可以做到好多動作,非常好﹗

不同角度都影一下~

支槍幾大把,感覺的確唔錯﹗

打過GUNDAM都知,DUEL出格連技個時會有撞盾既~~

起飛腳都完全無問題啦~~

飛行MODE。今次個上架位做得唔錯,易插易搞,一切都好順利地完成﹗

隻白同藍都做得唔錯~~

個盾上色都唔錯。以R魂既價錢而言,呢次上色,OVERALL算係收貨架啦......

用盾飛......

來一個近鏡先~~

拔劍先.....得益於高可動度,真係幾易搞~~

把劍做得幾好~

唔同既動作都影一影先~~

向下斬下去﹗

記得當年DUEL有一幕用雙劍.....好有印象!!~~

飛行MODE~~

隻手用不同既角度來影,睇下去既感覺真係唔錯~~

雙手倒持劍......

同樣,都係用唔同角度來影一影~~

得益於高可動度加上無裙甲,實在是太好了,感覺上真係的好似在飛行似的~~

暫時評論:

去到呢度,基本上無甲MODE要玩既野都已經玩左(畢竟裝備實在是太少了),係時候做少少總結先。呢隻機隻色的確係做得好好,白同藍既配搭做得好好,加上整體可動性極高,所以要做既動作都做得到,非常好。
不過,如果要講問題的話,就係個左右腰甲個開合幅度始終唔係好好。另外,個膊頭個位有點緊,結果抬手個下唔太自然。除了這兩個小問題外,其他既野都做得好好。

ASSAULT MODE

係時候上甲玩下先~~~其實隻機定價咁高,有一半畀左隻甲上面。
不過,本來以為上甲好好玩,點知又唔係。誠然,上甲之後好穩陣,非常非常好玩﹗你唔會擔心套甲會左跌右跌,玩得幾舒服。如果大家玩過要上甲既機,即如早兩日既超合金MACROSS或者聖衣神話,都係「跌甲」既代表作......好,不過贊完之後,開始去番評論了~~

上左甲,無可否認係會影響可動性,最主要既地方有幾個:1. 裙甲阻左少少隻腳既可動幅度;2. 小腿甲影響了膝蓋部分的接合度;3, 肩甲影響了手臂舉上向下的可動性。其餘部分,基本上影響不大。

上左甲影響左可動性,連成隻野個手感都唔同左。其實件甲係好穩陣,不過拿在手上把玩,總有一點兒「浪浪下」既感覺,就是差了這麼一點點,還是有點兒.......

另外,其實件甲有個「敗筆」位,就係呢款個素體既腳掌太小,於是加埋腳甲,查實隻腳都唔知去左邊度,呢點都幾大問題.....變左我好難整一D落地POSE

呢一幅本來想整全彈發射,不過感覺上還是小了一點

近鏡再睇一睇,武器部分係做得幾仔細既。不過肩炮個樣兒嬉左少少.....

拿盾起腳,當然要影一影~

拿劍去前直隊,當然有影啦~

雙劍......~

槍劍合一~~

係時候來一個總評了。

優:
1. 上色靚,出問題的地方,有,但不太多
2. 未上甲個時可動度一絕,可以做不少動作

劣:
1. 武器配件不多
2. 上甲後可動幅度大幅下降
3. 個別部件的上色還是有待改進
4. 上甲後肩部的槍頗鬆
5. 腳掌太小,不太可以站得穩,加了甲情況更是麻煩

建議:
1. 今次上色幾好,不過係幾處地方需要補油
2. 先無甲,再玩上甲,因為個甲都幾麻煩~

如果大家想睇多點R魂相,可以進入小弟的BLOG:http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/page/1
以前的AMIA已玩過裝甲, 比W ZERO, 金獅子平了,
睇完D相, 好有衝動想買...
C HING今次出報告好快手啵!! 辛苦哂!!
說起來Strike 真係好好玩!!!
決鬥係seed入面一向都算係比屈在主角個名既基拉秒既!!最後一集雙刀打爆部禁斷拎番唔少尾彩:34:

現在至平見到信和 晶3個口  325 入手..
不知有冇地方更平...

anyway 123 果隻今日都係晶3個口 入手 價錢係275...!!明天先影相!!!
:D師兄po得好正啊.....
師兄你話噶連擊技能撞盾唔系有裝甲噶時候撞過去然後爆甲咩:@
Good pic! I love this robot
支持!! 好DETAILS, 我會等平D先買, 因為佢以發炮為主, 所以無咩武器都係正常.:34:
唔明點解SEED呢一set,腳掌要做得咁細??
幾型wow
唔知幾時出埋神盾同閃電,但我最想出自由:DD
大大影 robot 魂真係好正,哩隻咩價位?
現在至平見到信和 晶3個口  325 入手..
不知有冇地方更平...

anyway 123 果隻今日都係晶3個口 入手 價錢 ...
alan0611 發表於 24-8-2012 02:26 AM

咩$275???????
kkkiii0079
可以做TD ROBOT魂REPORT之王了
強烈要求精華!

一陣出去睇下, 過三魚好似有d 貴已經入左3隻seed 既魂, 唔買差咁d 野
快快出埋閃電同神盾啦