Toysdaily 玩具日報

查看: 20328|回復: 61

[改造交流] DX12 BATMAN 小改造大改善之眼部篇 [劣圖注意] 追加完成圖片

見到WooWoobb師兄出post教改善DX12嘅post,私下傳授亦獲益良多,見師兄字改到眼部,就讓我抽一抽水,由我負責試下講解呢一部份啦...!!

首先,我地再睇睇原頭雕眼部嘅原圖片...

由於眼部過大亦太過精靈,所以欠缺左Batman應有嘅神緒,簡單嘅做法有上次師兄講過嘅油黑眼框,小弟亦試過,有大約30%嘅改善,唔想太花功夫就可以用呢個方法....

如果唔怕麻煩想效果好D,就可以拆開可動眼,然後用造型畢地將眼框適當的做細佢,如下圖,紅色地方係我自己覺得大約嘅位置,可因應個人喜好,大細自行定奪....

各位師兄,唔好驚左可動眼拆易難裝,但事實唔係想像中咁難,只係對準個窿隊入去就得,咁樣講相信能令各位師兄更易明白啦....:34:

當畢地乾左之後,就油上黑色,待乾,然後裝返上去,攪掂...以下係完成後馬上影低嘅,請各位細心欣賞,如有問題,歡迎發問....!!

完成圖:

配合由SideShow Forum買返黎嘅咀咀,已經近我心中最想要嘅BATMAN喇...!!

希望Hottoys繼續出呢個系到嘅人物啦...!!

多謝各位欣賞及提出指導.....!! :64:

希望大家喜歡...!!
師兄!好手工!好眼力!
請問我已經鉗咗可動眼出嚟!但隊唔返入去!請問可否再講解清楚一點!謝謝!
有膽有術,好野~:71:
回復 2# emme

放返入去,對準兩個眼孔位,先啪實一邊,然後再啪另一邊,唔好心急一次過完成,慢慢黎..!!
回復 3# the_crow

眼太大,我下下要垂頭就角度,得師兄指點,把心一橫...改改改....!!
回復 4# DreamWorks
再試試先!謝謝解說!:64:
頭像被屏蔽
可以講下點拆成個頭出黎嗎?
回復 8# Strawberry

如果你唔介意可以過主,上次已經唔話你,重響度撩事鬥非,你有你炒賣,我有我分享,請你唔好再響我post度攪事...!!
回復 7# t-man

好簡單,用尖咀鉗向後一拉就出,其實對眼只係啜住,無需暴力,放心試下...!!
又一好正既教學~~~ GOOD~~
回復 11# marschung

唔算咩啦,我影得唔係夠圖片,唔好意思...!!
我自己都係俾woowoobb師兄感染至改...!!
家下Hot toys 出Tony .... 我有時間玩下我隻DX 12 .... YEAH~
回復 13# marschung

唔好掛住玩喎,記得分享下...!!
用畢地做細眼框 !!!  :71::71::71: 點解會諗唔到架我 !!!