Toysdaily 玩具日報

查看: 17234|回復: 38

[玩具報告] 貴價止咳藥:Yamato 1/60 VF-4G Lightning III (少少多圖)

[廢話]

我相信問一百個人,講買VF-4,都係想買原祖一條輝拎住架模型「Fu~~~ 焦焦」果隻,即係2012 Flash Back果隻。Y記今次呢隻,係遊戲中既變種。

講開變種,VF-4 day 1出現時個樣,聽聞冇諗過點變型。(大佬,出場加埋果幾秒,有時間都畫靚d電視版先啦)  而變型設計,係後尾屈出黎既。呢一點,好重要;簡單講句,結係Fighter mode好靚,Gerwalk mode同Battroid mode都恰如其份,係屈出黎既。

去相!

[正題]

呢隻野,拎上手時,出奇地墜手。飛機mode,正爆。

一貫Y記出品,乾淨企理。

機身之長,光圈雖然較細左,機尾都係矇。有得賴,冇理由唔賴。

影呢隻最難搞,就係佢太大架。我塊背影布,根本唔夠我影哂全相...

低炒

背面

準備變型!Fuu~~  Whoosh~~~

雙引擎展開!

逆向噴射!如果大家好記性,次次我都係咁影。

Gerwalk mode 完成!老實講,我有d失望。

側影。腳有d軟,造型唔夠靚。後者,係先天性問題。

Gerwalk mode背面

影多幅夠皮了~  對腳唔多夠力擺走雞pose。

Battroid mode!可能因為冇期望,反而覺得OK啵!

借YF-19支槍揸下先!大家留意,VF-4G本身係冇槍既。

有支槍,冇咁手fling fling丫。唔揸槍,有手愛黎做乜?

背面。B mode非常實淨。好多位都lock好哂。

腳係跪倒,但胸太大,搞到唔多長既佢冇咩pose搞。上身烏向前?咪啦。

如果你以為我幅幅相都諗倒野講,你就錯了。

B mode短評:受制於先天設計,可動性只係一般。但估唔到出黎效果都唔差!當然,我都係覺得呢隻野係F mode先決。

同VF-1J合照。度黎講,係差唔多。

多謝收看!:64:

[後記]

呢隻野,又一次肯定左Y記既誠意同技術,以及呢d細廠出小眾野既時候,定價幾咁困難。

講engineering,實在係鬼斧神工;有幾個位真係偷到盡(如機頭下面支鰭點收納),盡得黎又唔會要你用力先整倒,勁呀!:love:仲有好多細位,如變型後出現既虛位,built in有得拉個蓋出黎,真係有少少感動。

講缺點,可動性係差d,但係先天問題;另外飛彈係咁跌,係幾麻煩,不過只算大醇小疵。但G mode小弟就唔太滿意,上面講過就唔重覆了。

以一部菜機黎講,我比好高評價。不過價錢,我相信真係令好多人卻步。唔係2012 FB配色,亦係一個問題。

希望Y記搞倒license問題,可以出倒一條輝 2012FB版;如果佢夠膽出Max & Millia版,細佬亦夠膽入!:*

[同場加映]

Armored Tornado VF-25S

VF-171EX Armored
:handshake::$正~~~Battroid mode D post set到好正~~
如果出到2012版...我就豪一次:$
呂兄深夜出POST ,無理由唔支持:71:

久違了的呂氏 STYLE,相裡流露熱情,評論又中肯

呢 D 先係菜機開箱文麻

各位淨係識攞 D MF 機出黎棟督企影幾幅相又話分享既所謂 FANS 學下野嘞
唉,真係高下立見,我要繼續努力,造福TD萬民。:63:

呂兄啲相好靚。

不過佢個Gerwalk Mode比我想像好,例如大肶後兩個蓋你全開嘅話(圖示),隻腳可以拗後好多,八好多。效果型好多。
very nice photos of a nice toy.  support.  can't wait for mine to arrive.
如果你以為我幅幅相都諗倒野講,你就錯了:66:

如果佢夠膽出Max Millia版,細佬亦夠膽入:71:

久違了的呂兄靚相正 post :$
期待你出 VF-17 post :73:

頭先再睇多次時先至發現下面幅VF-25S靚相有古惑:66:

The transformation is very complicated, I rate it same level as studio halfeye stuff. Even for this price, you will not regret if you are transformation and macross fans.
What a cool sharing must add marks for support! :71:

Because of its Battoird Mode, I can skip... :(  Most Marcross fans love Fighter Mode the most but I'm keen on Battoird... :shy:
好正﹗~~SUPPORT,如果出一條輝版,點都會入﹗﹗﹗﹗
兩叉幾真心荷蘭貴
睇呂兄report當玩左:78:
多謝各位支持!:64:

唉,真係高下立見,我要繼續努力,造福TD萬民。

呂兄啲相好靚。

不過佢個Gerwalk Mode比我 ...
你好 發表於 30-12-2012 03:48 AM

師兄好!太客氣了,師兄個post介紹得清楚過我好多!d相仲好鬼清!顯得我部機又雞老鬼手震震!:(
支持好POST!
VF-4G確實正爆
飞机那么大
想不到人形就跟VF-1差不多呢~~~
正相!
支持呂氏菜post!靚相好筆文!一定要讚!:71: