Toysdaily 玩具日報

查看: 11314|回復: 28

[改造交流] VF-1S 小改造 完成 (新增成品圖 #1樓)

~~~ 完成了, update at 8-04-2013~~~

Thank you for watching~  :)

-----------------------------------------------------------------
過往的製作過程~

模型買o左好耐, 細細隻,企定定的硬直 pose, 亦都無關節. 自知未必可以 handle 太複雜的改動,  只想轉一個好看一點的姿勢, 最後都係不可動的~  :unhappy:

cut 開了腰部, 用膠板加了斜度. 頸部亦加了膠板, 完成個姿勢有少少屈向前~

腳部用了最懶的方法, cut 出 o黎再重組~

組合一下~

手部比較麻煩, 兩邊拳頭都好似 "叮噹" 的手一樣, 圓圓的亦無明顯線條, 呢個比例又搵唔到代用手, 我理想中係右手持槍, 左手係攤開手的.

暫時只係去到咁~
謝謝大大的製作分享, 期待最後成品
模型買o左好耐, 細細隻,企定定的硬直 pose, 亦都無關節. 自知未必可以 handle 太複雜的改動,  只想轉一個好 ...
goahead 發表於 27-12-2012 04:36 PM

我的V 及V2 近期才送贈他人用來改件了:(
受惠者是在弄SD 大積加的人~:he:
回復 3# AIRU

哈, 我呢兩盒V Gundam 反而係朋友送比我的~ :)

清緊D模型:58:
me too

my list on coming year is already too long:50:
我想師兄買了冇十年都有八載,八達都消失咗好耐了! :67:
隻1s個外型好有味道
nice work.  support.
改做不算少了!:51:
期待快啲見到成品!
我想師兄買了冇十年都有八載,八達都消失咗好耐了!
kf8041 發表於 27-12-2012 11:14 PM

真係好耐之前~~

隻1s個外型好有味道
空 發表於 28-12-2012 12:49 AM

腳粗粗, 有D漫畫味~

回復 8# gundammsz010

Thanks~

回復 9# MK-54

Thanks~
update 一下,  左右手都用扭旦手代替, 手腕部份加o左膠板, 延長少少同方便調教手掌角度.

右手:

左手由於想托住支槍, cut 開o左兩截再用造形畢地做返個接口, 一樣用膠板加長手腕~

持槍姿勢大概係咁~

完,暫時只係去到咁~
could complete before lunar new year:58:

i'm playing ZOIDS...
回復 12# ygat2005

應該唔得, 因為要整埋隻 痛蛋機 ~  :34:

痛機:71:

white wolf also said he will make 痛tank:66:
回復 11# goahead

進度不錯, 大大繼續努力