Toysdaily 玩具日報

查看: 26214|回復: 80

[分享討論] [明貴美加的世界] AGP #02 MS少女 GP03S STAMEN(P.5 update左貨櫃改造!)

:78: 一向女figure都唔係BANDAI既強項。。。
所以當初話開發哩個系列,
好多人都唔睇好,驚佢最重要既面相造得唔靚。。。
無晒少女應該有既神膸。。。

:67: 第一隻WING無買,不過感覺面相又OK喎!!
成品出黎效果唔錯!!
不過WING唔係我杯茶。。。

到第二隻既出現!!
講真我真係無留意佢。。。
都係上星期有網友提起問佢幾時出,
我先至知。

:handshake: 今次既機體係GP03S,
唔係最愛,但係都鍾意,
所以唔理咁多,
上星期四即時入手!!

果然好物!!!

將少女同機械合二為一,
唔知係邊個首創,
但係明貴老師既MS少女一定係典範!!!

再加上BANDAI既GFF式機設,
滿滿既移印,將 “萌” 同 “型” 畫上左等號!!!

同現今一般figure既成形方法差不多,
珠玉在前,再加上BANDAI既超班技術,
夾口配合得非常好!!!

用色主要係以膠色為主!
一黎係觀感較自然;
二黎較上色品更為乾淨;
三黎亦都避免裝箝而導致甩色。

雖然裝甲以GFF設定做藍本,
但係就放棄左全上色,
不過感覺唔算太膠,
而且更容易打理!

要讚既係裝甲部份!
心思同精細程度已經唔係一般玩具廠可以接觸既地步!!
無論造功、雕功同構思都係一絕!!

上甲公仔一般通病都係在於上甲前後既平衡感,
而BANDAI我認為今次佢做到左!
分件處理絕妙!
講真我當初真係無諗過佢係上甲,
我只係諗佢會換件。。。

連腳掌都以著鞋方式處理我簡直無語。。。
套上果一刻真係好似玩緊12"公仔咁。。。
我亦相信此路不遠矣。。。

彈既當然都有,
figure本身可動不算高,
尤其胸同腹關節,
等同0可動。。。
相比起Figma確係仍有進步空間!!

另外就係我只係玩左一次,
某一d榫口已經非常鬆!!
我無掂佢都會自己甩!!!
下盤既甲更加係重災區。。。

一隻咁多配件既figure,
郁少少都唔穩陣既話,
確係打擊左把玩既心情。。。

所以當上晒件之後,
相片反而影得好少。。。望諒。。。
:64:
好勒!廢話講左好多,係時候去相!!!

先黎 [配件篇]

頭兩個、面相兩款

手掌左右各四款

武器算係豐富!!

連「蝸居」(虾!:DD 哩個名真係幾過癮!!)既重型光速炮都有!!

兩件背部配件,大果件應該係畀玩家裝上舊版GFF「蝸居」既時候用既連接口,
但係我無「蝸居」,所以無用。。。

全裝甲!!!

[少女篇]

眼底下既,確切係一個已經超乎左 “少女” 既景界。。。
44"長腿姐姐仲叫 “少女”???
但係又美得可憐。。。
:D :D :D

嘥喲啦喇。。。或打私娃。。。

頂。。。“少女” 喎。。。

胸口緊身服配件可拆,方便裝上胸甲。

嘩!!!佢又係 “少女” 呀??!

“少女”:我黎介紹,高我半個頭既山口組白姐姐。。。

“少女”:同埋矮我半個頭既忽麻社吸_姬。。。
[上甲篇]

連手臂甲都分拆成兩件,組裝時可玩性又增強少少!
不過可惜哩一part只係套上手臂,無榫位連接,
所以把玩時經常甩甩離離,十分唔方便。。。

“少女” 開始上甲勒!!!

* 鳴謝ENZO抽空參與拍攝工作!!

原來女人著鞋真係要好耐。。。

終於上胸甲。。。

戴埋頭cool!!我係咪好型呢??!
HiHi!!!!

[實戰篇]

最後係全武裝!!!!

多謝收看!!!:64: :64: :64:
偷偷出post?好在比我𥄫到!

好pose好物好相機!讚三個!:71::71::71:
搵埋ENZO客串,真係冇得輸 :71:
恭喜大大,十分詳盡的分享來呢,
完全補完我沒拍的部份:71:
睇睇下又真係幾OK喎:71::71:
真係越睇越正呀..........:D
What a great report!!! :71:

I have checked out the box last week. The toy is quite heavy!!!
影得靚兼介紹好詳盡  :handshake:
Why must her put on her high heels by the expensive car?:71:

If this is S gundam, I will D immediately.
If this is S gundam, I will D immediately.
Panzer 發表於 3-12-2012 10:05

If this is S 麻美, I will D immediately.:67: