Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 回顧重新製作的1970年代動畫機械人玩具

多謝樓主咁有心機的分享,非常正Post!
好 post 要推。小弟自已改造玩具都係靠呢份熱血!
好正的post...最想出
太保郎合金魂:71:
谢谢分享, 因为这帖, 70年代的都浮上来了~ :34:
金剛小寶貝點解你"禁”貴
小弟90後一名 覺得以前嘅機器人造型都系比較粗壯的宜加果多數較修長
舊果D變形合體先系精髓 其實舊嘅機器人造型好多都天馬行空個人黎講幾中意:love:
介绍的相当的详细噢.
redfish 發表於 6-12-2012 11:50 PM

入到去亂碼啊~
的确70/80年代每一部动画都有佢特色到在90年代只系间唔中有D比较突出.依家嘓D所谓創作只係三尖八角再唔係就加大炮加鎗加劍加翼喺背後 再唔係就顏色唔同改少少 一切都係為商品而創造 如果唔係d遊戲機都唔會用番以前d設定來造主角再加新機體 如果遊戲唔係有d舊機體相信亦都唔會咁多人去玩 同好快消失唔會有咁多集 有咁多玩具商機 .....
老餅個人感覺 新嘅設計唔係唔好不過太過為商品而造欠缺左小小咁
入到去亂碼啊~
chinam 發表於 7-12-2012 12:17 AM

檢視(V)->編碼(D)->其他(M)->日文(自動選取)
70/80年代多機械人片, 因為當年除左POPY(即BANDAI), TOMY, TAKARA(現已合併), SEGA外, 仲有CLOVER, TAKATOKU, BULLMARK, TAKEMI, 野村TOY, 中嶋等等玩具公司, 要玩具賣得好, 贊助製作動畫係慣常手段.