Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 回顧重新製作的1970年代動畫機械人玩具

回復 20# angelheart

謝師兄解答!講真呢個post真係令我呢D70後諗起好多回憶,呢個post真係一再推薦

大師兄即係大師兄,上映年份同幾多集都有曬咁詳盡,應該搬去玩具主題集中區,等各大大可以隨時隨地長期談論童年回憶,多謝曬有咁正既Topic

超力電磁俠~~~係由超力銀絲米粉贊助架,如冇記錯!
超力主題曲經典過V型電磁俠十倍,好記得剩係睇開始首歌果三句VVV,同埋3號機發出既合體中的電磁已經攞住碗飯唔識得食,攪到比阿媽鬧~~~XYZ
真是長見識囉~~沒想到還有好多部沒聽過的動畫作品~~感謝樓主整理分享!!
推.......謝特派員無私分享:64:
大大多謝分享!令小弟憶起很多同年時的回憶!因小時家景不好無機會有玩具玩!有這回憶突然之間好似回復當年兒時,很感激!感激萬分
好強大既分享:71:
RX78-2出左GFFMC算唔算:?
80年代的機械人真係好有味力:shiny:
多謝各位大大支持,原來80年代初期都有好多機械人動畫,等我有時間再揾揾資料
我只記得小時候看過六神合體,還有最近返回看了 機動戰士鋼彈,以前的設計真的都好有特色!
不過永井豪真的猛,魔神Z到現在真的屹立不搖,同樣身型的產品最多的莫過於他了。
very well done !!!
回復 39# angelheart

唔計你講左果d, 80 年代都好多出名既機械人:
Ideon (80), 黃金俠(80), 大王者(81), 大巨神(81), 六神位體(81), 戰國魔神(81), 太陽之牙(81), 百獸王(81), 銀河旋風(81), 逆轉王(82), 三冠王(82), xabungle(82), 銀河烈風(82), 超時空要塞(82), 十五機位體(82), 光速電神(83), 聖戰士(83), 裝甲騎兵(83), 銀河疾風(83), 特搜機兵(83), 重戰機(84), 超獸機神(85), 忍者戰士飛影(85), 變形金剛(85), 蒼之流星(85), 天威戰士(86), 機甲戰記(87), 魔神英雄傳(88), gunbuster(88), 機動警察(88), 魔動王(89)
support 合金機械人貼  :71:
師兄d收藏好強,介紹好詳盡:71:
實在是好正的POST.很有集體回憶feel:71:
小弟都係70後(中期),但對於樓主所介紹的並不是個個有強烈feel,
可能那時仲細,對於樓主所介紹的大多只能從玩具中認識,如"三一萬能俠","宇宙魔龍":38:

:shiny: 真正能在電視曾看過的作品就只有"鐵甲萬能俠","磁力鐵甲人(金剛飛天鑽?)","宇宙大帝","陰陽電磁俠","金剛小寶貝","無敵巴拉達","太空基地(大武士?)","太空保衛團(金毛獅王?)","高迪安","宇宙大帝","高達"
當中的"鐵人28"已算是較後期的了.....

當中有幾套實在係有很深的回憶....
鐵甲萬能俠:看時仍未上樓,住木屋,屋企無電視,係企係人地屋企門口睇既......
大武士:第一次睇一套有很烈愛情味道的機械人卡通.......但都係大武士吸引我
金剛飛天鑽:記得播時大約在6:00,大約在新聞前,是一套大人會(被迫)同我一齊睇的機械人卡通
高迪安,六神合體,高達,金毛獅王.....當時沒有能力買這些合金,但模型,近扭蛋質素的具卻是買完一盒玩爛再買.....如果現在仍有一盒半盒在手就真係開心死了.......:he:

再一次多謝樓主貼這個正post,令我有很多懷緬:52:
非常感謝樓主貼文,令我這個70後大開眼界,雖則我一隻超合金魂都無(我唔算係玩具發燒友),但都令我看看津津有味,勾起童年回憶...