Toysdaily 玩具日報

查看: 19021|回復: 23

[詢問] 求 "模型" 加燈教學..

各大大...

小弟想問..有冇 blog or website 教"模型" 加 LED燈??
每次行 "鴨記"也見到有好多LED燈 配件..
但我完全唔識..唔知點買點搏....

希望 如有大大 知有 Blog or 有書有寫..
請 Help..

目標: "鴨記"買LED橙 配件, 自己幫 "模型" 加 LED燈...有開關!!!

請 Help.. thanks
其實鴨記係邊??
您的帖子長度不符合要求。
其實鴨記係邊??
您的帖子長度不符合要求。
青色素組俠 發表於 26-11-2012 10:01 AM

鴨記即係鴨寮街, o係深水埗~
其實如果唔識,
就唔好去鴨記咁專業,
可以去十蚊店(現在是12蚊)
買聖誕LED,已經有電池箱和電阻,
只需剪開電線,放LED燈入模型,
再駁回電線便可以,
但記住,電線有分左右的,
剪之前要mark下記號
Wo.. Cool.. thanks..
that's 可頂住...
但 still want to learn how to do it myself..

thanks
:64: 自己都有搞開加燈呢種改裝既, 因為幾好玩~
做出嚟放果又唔錯~

我係去鴨記買燈的, 因為夠平, 買一堆返屋企就算整整吓燒咗都無咩所謂~:77:
(其實改既過程唔多唔少都會燒咁幾粒......:( )

電線都有得賣的~ 買多d都唔怕~:43:
最好買兩隻色, 可以用嚟分返 + - 極

點樣連埋佢地都係用「辣雞」 (焊烙鐵/ 電烙鐵), 不過好熱, 要小心......

:64: 分享一吓之前既心得啦......
其實加燈唔難, 最難最煩係d電線, 點樣o係隻模型入面走位,點樣拉線, 點樣偷位走......:64:

d燈唔啱樣可以自己剪, 不過唔好剪咁多唔係就廢咗唔用得...

磨就最保險不過比較花時間

磨到佢四四方方都仲得!

不過唔好比d金屬露出嚟...
一露即死......

之前幫Strike freedom改的, 用白光燈,因為唔係自己想要既黃色, 所以有油透明油調整過......

就係加入佢個頭度,不過記得要遮光, 唔係就成個頭都漏光就好樣衰......
我會用黑色油哂成個頭既內側, 再加鍚紙遮光, 其實滿麻煩的......

拉線走位, 要自己執生, 睇吓咩位鑽得咩位cut得, 偷位其實最哂時間......:70:
又唔可以錯......

成品

最麻煩永遠都係拉線...:70:

:64::64::64:
多謝..師兄...
很有用....
可 "圖文並茂" 有開關 switch box....點樣連埋佢地
點樣用「辣雞」...
點樣連  "開關 switch box" 再連 電box??
可否連 D cheap 火牛 用 "插蘇" ??

thanks.. .:64::35:
:64:
我自己就用火牛的,唔洗浪費咁多乾電
用火牛可以調節電壓的,很方便

其實開關都可以喺鴨記買到的
都係焊埋佢地
而家唔喺屋企…
遲少少補返兩張相

之前講既火牛就係呢個, 張相入面有2個的......
黃色個圈圈可以調較輸出電壓......

至於開關, 我呢個係無的:(
直接用插頭上面個開關制就算了......:64:
Thanks..
請補 2 張相.. 點連火牛 ??
我最想看 D 燒烙 位..

thanks

見唔見到個頭下面黑色o個個座...???
o個個就係連火牛既位, 其實佢有出一堆接頭的, 不過我覺得無個啱用所以就咁將條電線插入去個座度就算......

我都想學,有冇書教可易D跟?
其實:
1.是否一定要用"辣雞"?我怕火燭....
2. 加完燈模型會否"有條尾"(電線)
3. 如果(2)是YES,那如是PG SIZE,可否做一個USB接口在背包,那需要時才插電線(我見有D人用USB拿電)
4. 怎知要用幾多電壓電流電阻? 怕弄錯火燭....
回復 13# bbdaishogun

其實加燈既教學真係比較少......
自己都係一路玩一路試出嚟......

1) 唔係一定要用既, 可以扭埋d電線接埋佢就算, 不過咁整d電線好易甩, 我自己覺得如果唔用"辣雞"焊埋佢地既話, 就不如唔好整了, 好易甩, 整嚟都嘥氣......

2) 睇你點搞, 如果係外置電, 插頭取電, 就一定有尾, 無尾就要內置電源, 不過內置難度高好多, 唔係難改, 係難揾位, 同埋其實都係放o係屋企, 個人覺得外置電比較可取......

3) 要接頭的話, USV可以係一個方法, 不過USB插頭好大, 又寛, 改起嚟麻煩, 同埋其實咁做既話有好多氣線都無用, 姐係又係嘥氣, o係鴨記有d好簡單的插頭, 又細個好多, 方便!

4) 電壓同電阻唔清楚, 因為自己無試過, 其實多數係一個電源用多隻色既LED先要用電阻, 如果m 隻電既話其實可以唁洗, 如果要多隻色光又唔用電阻, 可以任部用白色之後自己油咗粒燈佢......
回復 13# bbdaishogun

其實加燈既教學真係比較少......
自己都係一路玩一路試出嚟......

1) 唔係一定要用既, 可以扭埋d電線接埋佢就算, 不過咁整d電線好易甩, 我自己覺得如果唔用"辣雞"焊埋佢地既話, 就不如唔好整了, 好易甩, 整嚟都嘥氣......

2) 睇你點搞, 如果係外置電, 插頭取電, 就一定有尾, 無尾就要內置電源, 不過內置難度高好多, 唔係難改, 係難揾位, 同埋其實都係放o係屋企, 個人覺得外置電比較可取......

3) 要接頭的話, USV可以係一個方法, 不過USB插頭好大, 又寛, 改起嚟麻煩, 同埋其實咁做既話有好多氣線都無用, 姐係又係嘥氣, o係鴨記有d好簡單的插頭, 又細個好多, 方便!

4) 電壓同電阻唔清楚, 因為自己無試過, 其實多數係一個電源用多隻色既LED先要用電阻, 如果m 隻電既話其實可以唁洗, 如果要多隻色光又唔用電阻, 可以任部用白色之後自己油咗粒燈佢......

同埋可以放心, LED一粒, 我計係最多都係得5-6V, 電流又低, 最多燒咗粒電, 要用LED燒咗間屋, 應該好難......:66:
謝謝豬潤先生教學;雖不是明白固中技巧,但起碼有些基礎概念呢。謝謝!{:3_146:}