Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: jackwongnt

[詢問] 求 "模型" 加燈教學..

加晒LED真係勁靚~:71:
:71:師兄既教學好掂!
回復 16# t3004

:64::64:
大家分享分享...
交流交流...:77:

想睇多d相片的話可以睇呢度:
https://www.facebook.com/media/s ... 89913510&type=3

https://www.facebook.com/media/s ... 89913510&type=3

不過其實最重要o個幾張都show咗...... :(
參考一下, 參考一下......

遲d應該會幫隻 Nu Gundam 加燈, 希望有機會再同大家分享~:64:
睇完教學, 豬潤兄真係超強:64:

我剛剛都第一次加燈...未完成...

建議真係諗好點走線同電池收係邊先好開始:56:
我而家頭痕緊粒電同開關收去邊:55:

回復 20# reload

:64:
Um......
雖然Mg睇落去都算大隻, 但係一改燈就發覺可以偷既地方都係比較少......

平時就多數都係偷駕駛倉既地方放電同拉線...
不過今次EXIA, 我唸大大應該都裝咗佢o個個電源啦...:?
胸口加埋眼發光先正架嘛~

其實反正有個電源o係度, 就不如用埋佢嚟做隻眼既電源啦~:64:

自己未試過...:64:
不過如果要裝燈, 我覺得呢個方法應該最好......
因為唔係偷多個位出嚟擺電...

不過因為本身佢係用胸口係綠燈, EXIA隻眼就紅燈, 電阻唔同會, 如果會同一電源既話, D電只係會流過紅燈, 綠燈唔著, 要O係紅燈O個邊既電路裝返個電阻, 之前睇過其實Post話可以試吓放個100歐姆電阻落去, 自己未試過, 唔知道:64:

加油喔!
回復 20# reload
第一次改真係算係唔錯...
想當年我第一次改, 改到隻野都整唔返......
衰哂......:70:

:64:
Um......
雖然Mg睇落去都算大隻, 但係一改燈就發覺可以偷既地方都係比較少......

平時就多數都係偷駕駛倉既地方放電同拉線...
不過今次EXIA, 我唸大大應該都裝咗佢o個個電源啦...:?
胸口加埋眼發光先正架嘛~

其實反正有個電源o係度, 就不如用埋佢嚟做隻眼既電源啦~:64:

自己未試過...:64:
不過如果要裝燈, 我覺得呢個方法應該最好......
因為唔係偷多個位出嚟擺電...

不過因為本身佢係用胸口係綠燈, EXIA隻眼就紅燈, 電阻唔同會, 如果會同一電源既話, D電只係會流過紅燈, 綠燈唔著, 要O係紅燈O個邊既電路裝返個電阻, 之前睇過其實Post話可以試吓放個100歐姆電阻落去, 自己未試過, 唔知道:64:

加油喔!
加左燈真係醒神晒,感謝詳細教學!!
http://toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=197823&extra=

啱啱出咗post, 示範LED改造!