Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 港女朋友係 facebook 講: 給五百人情就不要來了

如果講返婚宴,十居其九都係父母問題
我認識很多朋友,根本唔想搞
奈何四大長老都講唔掂
原來唔想搞 ...
chlycab 發表於 8-11-2012 03:22 PM

這個也是不少人的實況,
苦了兒女, 也苦了大家,
可能長輩都是跟傳統,

不過以前擺酒都是在普通酒樓搞,
就算搞多幾十圍, 成本也不算太高,
可是現在個個都嫌普通酒樓cheap,
要在酒店或高級酒樓搞,
又要旅行婚攝, 又要拍片, 自我滿足
可是這些跟本不是賓客想看, 或需要在人情的成本上付出的,

父母要請多些人, 起碼多些人開心些,
人情的數目也多些,
但後生要威要盛,
迫人看肉麻的結婚影片, 等到長輩餓壞了也不開席,
卻要賓客代為找數.
回復  cliffordchan107

不過真係好想知,到果日會發展成甚麼地步...
老文 發表於 8-11-2012 03:38 PM

放心, 香港人來得快, 去得快, 很快會淡忘了~~
根本將件事扭曲曬,結完婚返而攪到週身債,唔晚晚開片有鬼!
回復 31# cliffordchan107

講真..當年我都係一般想擺酒...無奈真係2家的父母需要...不過當年物價比現在平dd...負擔相對地細..另外外家會要酒席,同埋要埋女家所收的禮金(因我比的禮金亦不算多,多謝外父手下情)..計番其實唔會有得賺..:64:
回復 33# hk小文

咁都唔係個個係咁既....擺酒有擺酒既氣氛同回憶,以我來說總算是美好的..大大未結婚也不必太抗拒擺酒呢...:34:最緊要雙方好好相量相量
擺唔擺酒都唔到自己決定...
如果女方親襯多,一定要擺...
唔通你唔擺...
不過大有大搞,細有細搞...
自己量力而為...
有朋友唔駛畀禮金,不過擺酒人情畀晒女方...
呢D野可以慢慢商量...

講真..當年我都係一般想擺酒...無奈真係2家的父母需要...不過當年物價比現 ...
老文 發表於 8-11-2012 04:10 PM

我也喜歡從簡的, 不過大家也開心也是好的, 最緊要是量力而為,
回復 37# cliffordchan107

我也去過幾個很令人感動的結婚酒宴...其實一切都係睇對新人點做矣.:71:

我也去過幾個很令人感動的結婚酒宴...其實一切都係睇對新人點做矣.
老文 發表於 8-11-2012 04:31 PM

我也去過不少, 通常最'好睇', '最開心'的, 不是場面搞得幾大,
而是請了什麽人做兄弟姐妹, 賓客,

曾去過一次, 場面普通, 不過新娘和姐妹好像不認識似的,
新娘敬酒, 也沒有姐妹伴娘幫她扶裙, 個個都各自各食野吹水,
賓客也是, 食完個個急急腳走,
這樣的婚宴搞得幾大也沒用~~
高登推到20個post了:67:
回復  hk小文

咁都唔係個個係咁既....擺酒有擺酒既氣氛同回憶,以我來說總算是美好的..大大未結婚 ...
老文 發表於 8-11-2012 04:14 PM

有 d 真係十年唔找你,突然一個電話就請飲,通常呢 d 我係唔到的,反正過左0個晚亦唔會再找你,擺明當你布景版撐場面而已。
回復 41# hk小文

咩野k屎都會有既,你呢種也會遇到,我都會同你一樣.:34:..但又有d好老友既,佢結婚請你.搵你幫手.做埋兄弟....又係好開心的...我也做過3次伴郎..2次司儀..:35:

回復 1# chlycab

記得幾年前公司有個女同事結婚,個女同事係市儈貪心個種女仔,不過佢個人心地又幾好,婚前不停講人情要幾錢bla bla bla,到結婚個日,我有幾個同事夾錢買左部蒸面機做人情,而有幾個同事就夾錢買左部洗腳做人情,我尼就係當日送左一個箱盒仔比佢,佢接手時話"咁重(口既)?"我話"你結婚喎,份禮更係要重手啦!"個盒咁重係因為有十個十元大餅,二十個五元,五十個二元,唔知幾多個一元,五毫,兩毫同一毫全部加埋五百大元。
   幾日後佢返工一齊食午飯時佢同我講"點解你比五佰蚊大餅我?跟住我就話"你咁鐘意錢訓覺前數大餅可以幫你入睡發好夢,噢故唔到你真係有數,冇白費我口既心意,好感動呀!"跟住同檯同事鴉雀左幾秒,然後爆笑,自此個女同事冇再成日講錢。
回復 43# 70's

hahaha.....so funny method:x

中國人社會既道德觀念真可悲....