Toysdaily 玩具日報

[吹水專區] 港女朋友係 facebook 講: 給五百人情就不要來了

回復 13# chlycab

總之她今次是低死的,而且還可以remind吓其它人的想法:36:
一早知道"真心話"...係唔可以係網道寫的
老文 發表於 8-11-2012 12:22 PM

對, 港女的想法也是不少人的'人之常情',
情報區玩具貴一百幾十都會有人出post講,
何況一生人一次的'收入'?

有時候, 我地心裡也會咒罵某些人是抵死的, (當然不是真想他們去死),
但是這些想法一定不能宣之於大眾,
這個和'人格自殺'沒有分別,

所以人大了, 很多說話都是經過修飾的,
說虛偽也好, 世故也好,
將心比己,
好多時自己寧願聽'好聽'的說話, 多過'真話'.
回復 15# Garycharm

的確呢幾日..cy比人鬧少左:34:
回復 17# cliffordchan107

不過睇當時人的回應...大概都知佢係咩人(仲有紙皮果段)...好難唔起火的.或許而家某d年輕人既價值觀...就係咁????:42:
回復  cliffordchan107

不過睇當時人的回應...大概都知佢係咩人(仲有紙皮果段)...好難唔起火的.或 ...
老文 發表於 8-11-2012 02:28 PM

當然港女是自找的, 既然自己說了這番話, 便應為自己的言論負責,
只是身邊的人如未婚夫,父母等較無辜, 要幫她補鑊,
最近她還被人起底了以前問過'念珠菌'的問題,
以前所說的話亦可能被人抄出來,
我想她本人一定始料不及,
後悔當初為什麽手多多打了這段'肺腑之言'~~
堅慘、又堅好笑~~~~~~~

出多幾個呢類人,香港可以化化淚氣。
Garycharm 發表於 8-11-2012 01:35 PM

係要做人情個慘定係請人飲個慘先??
前者被迫,後者自找.

一件半件就可以當笑話來看,多幾件恐怕在一眾寫手加潤之下會變成階級鬥爭...
回復 20# cliffordchan107

其實父母未必無辜...所以我都係少d理玩具...多d教好自己既小朋友好了:42:

不過睇當時人的回應...大概都知佢係咩人(仲有紙皮果段)...好難唔起火的.或 ...
老文 發表於 8-11-2012 02:28 PM

其餘人情段最多激嬲朋友,果段擺到明找死

當然港女是自找的, 既然自己說了這番話, 便應為自己的言論負責,
只是身邊的人如未婚夫,父母等較無辜,  ...
cliffordchan107 發表於 8-11-2012 02:39 PM

佢係自找,但係佢未婚夫都不枉多讓,真係物以類聚
睇佢未婚夫既言論完全係唔憤氣自己未婚妻俾起底
令到D人話要踩場,講句對唔住咪收到科
又話咩有人踩場就報警云云....唉

坦白講,做佢地父母就真係慘,實俾人笑足好幾年
對, 港女的想法也是不少人的'人之常情',
情報區玩具貴一百幾十都會有人出post講,
何況一生人一 ...
cliffordchan107 發表於 8-11-2012 02:21 PM

我的SALES朋友講得好
你笑笑口,但係心裡面要"燒佢數簿",佢又點知:58:

其實父母未必無辜...所以我都係少d理玩具...多d教好自己既小朋友好了
老文 發表於 8-11-2012 02:49 PM

這個又回到'環境影響論'了,
可能和老文兄你意見有點不同,
父母的影響是不少的,
不過仔女漸大個, 朋輩和社會的影響也不少,
不得不承認,
香港始終是較'勢利'的社會.

怎樣的泥土, 就會種出怎樣的植物,
就算種子再多好, 泥土不肥沃, 環境惡劣,
植物總難以生長得好.....

無咁大個頭又戴咁大頂帽,要預靠份人情找數既已經係最 C.L.S.!
但又咁講,好多俾五舊又嫌 d 餸呢樣0個樣既亦大有人在!
其餘人情段最多激嬲朋友,果段擺到明找死

佢係自找,但係佢未婚夫都不枉多讓,真係物以類聚
睇 ...
chlycab 發表於 8-11-2012 02:53 PM

或者試站在主家立場, 婚宴是有陌生人惡意踩場, 誰也會動氣的,
當然源由是港女自找的,
不過看出處, 應該是港女facebook給朋友看的,
要杯葛, 最有資格的, 是她們的所有親友,

如果陌生人無無聊聊又走去踩場, 反而有點過了火位,
[事不關己, 己不勞心] 恥笑一下算了~~
無咁大個頭又戴咁大頂帽,要預靠份人情找數既已經係最 C.L.S.!
但又咁講,好多俾五舊又嫌 d 餸呢樣0 ...
hk小文 發表於 8-11-2012 03:05 PM

其實請飲本身真係有需要俾五舊?
點解要將結婚既洗費轉嫁俾親戚朋友?
這個又回到'環境影響論'了,
可能和老文兄你意見有點不同,
父母的影響是不少的,
不過仔女漸大個, 朋輩 ...
cliffordchan107 發表於 8-11-2012 03:02 PM

如果講返婚宴,十居其九都係父母問題
我認識很多朋友,根本唔想搞
奈何四大長老都講唔掂
原來唔想搞既變成要花十幾廿萬去搞
回復 27# cliffordchan107

不過真係好想知,到果日會發展成甚麼地步...:67: