Toysdaily 玩具日報

查看: 5969|回復: 11

[玩具報告] 千呼萬喚始出來!Playart改Devil May Cry 3 Vergil

開po有條路,影開兔女郎夏露露當然唔爭在影埋佢:36:

惡魔之子Vergil
盒面、盒內圖:73:

睇到boxart上用雷雨做背景
就是vergil同dante係 dmc3 mission7 中
決戰第一回既情景了:52:(爭個月亮:36:)

盒背

都係例版官方「擺到」既姿勢

最初都無諗過咁大盒的
有幾大盒?

又係久違既檸檬茶出動既時候喇:66:

盒內有簡介

Vergil既資料
兩大部分,第一部分都係引用至dmc3頭兩個mission既總結
第二部分就係講dmc3 Vergil既結局

Yamato
提及到「分隔人魔兩界」既能力:58:

Force Edge
就只根據dmc3劇情,講述係封印魔塔temen-ni-gru既物品之一

簡介呢部分我幾欣賞,雖然唔算話好詳盡
但係當bonus黎講已經好好:73:

我覺得vergil就咁企定定無pose怪怪的
所以全身圖都要耍耍帥:36:

I NEED MORE POWER

係另一個大大既報告入面,我都提過我入既呢隻vergil存有問題:56:
所以好唔開心

頭部可作一定程度既轉動(領既關係唔可以昂得太後)

頭髮前部分分左件,不過設計上頭同頸既位開左d
睇到關節位

同之前既dmc4 playart改,關節上作左唔少改動
例如股關節由原先既球窩加左「齒輪式設計」(我唔識點形容,但我感覺係:62:)
手腕、腳眼亦然
感覺上成隻figure都好實淨,甚至個人覺得「實過頭」

如圖所見,成隻手有四處關節

腳方面膝頭用上連接分件,可以作上面最大既90度屈曲
腳眼影唔到,但球窩關節上有多一個關節,令腳掌可以伸直
其他同dmc4既大致一樣
(唔知係咪想做到vergil出judgement cut既姿勢而改動,但我點做都唔得:53:)

袍方面,dmc4系列就一個關節過
呢次se增加至三個

呢個角度更明顯影到se新用既關節
上述我所講既「球窩+齒輪式關節」就係咁了

可動範圍更大:71:
質料方面都係用上軟膠

身體方面
都係上胸分件,但腰就用左可扭動既關節
之前既figure只可以360度左右轉
但係同頸關節一樣,連接位唔埋,容易見到內裡關節:26:

點解我會話唔開心呢事關諗住隻figure可以玩得自如

點知........

vergil隻左手係唔能夠垂直放低:53::@:blame::*:angry:

:cool:

右手既設計我好滿意,點解左手要咁對我:unhappy:

就連水平位都做唔到:die:

出事位係......

膊頭關節實得太緊要
唔能夠做到90度既伸直:angry:

所以姿勢都唔可以盡情咁擺:oh:

配件方面比起dante(dmc3)少
手掌兩對(打開+手持兩種)
值得一提既係取消左筍位,令到武器唔駛開窿:shiny:

當然唔少得兩把武器
Yamato

刀身用上銀色,刀鋒竟然有d反光位:50:

刀柄

刀柄手工就麻麻地
柄卷既轉折位唔夠深
而原設計入面,應該深d

但係係ultimate marvel vs capcom 3入面
yamato設計係

所以設計師先生應該係以umvc3入面既yamato為藍本:36:

題外話,其實最原始既yamato原型係dmc1出現

除左鐔(護手)係金色之外
刀柄都係金色,而且有配飾
整體感覺較日式:43:

另一樣好滿唔意既係

我不能接受:47:

鞘尾既花紋都跟足
算係唯一合格既地方:67:

yamato貴為vergil既標誌性武器
點可以咁求其?se既qc再一次令我失望:42:
另外我覺得yamato太長身,過長搞到唔少既動作做唔到
包括呢個

vergil唔可以「棟住」把yamato:63:

另一把後期武器Force edge

同原設計都好相近
不論護手位既花紋設計定係劍柄尾既「微尖彎位」都跟足
比yamato更滿意

長度方面俾大家參照下

由上到下:
Rebellion
Force Edge
Yamato

可以見到Force Edge劍身較短
係dmc1當中其實都已經比alastor短,原因或者係配合真身sparda(劍)既巨型而設吧:36:
另外都可以見到把yamato實在過長
值得注意既係yamato刀鞘既下緒用上軟膠

Sorry I Was Late For The Party

HOW REPULSIVE!

Don't get so cocky!

Rest in peace......

=====================================================================

Might Controls EVERYTHING!

Foolishness,Dante.FOOLISHNESS

!!!

Vergil:  ......You show up.

Dante:  So, this is what they call a heart warming family reunion huh...

Vergil:  You got that right.

Dante:  What are you going to do with all that power huh?
           No matter how hard you try, you're never gonna be like father.

Vergil:  You're wasting time.

Dante: We are the sons of Sparda. Within each of us flows his blood.          
           But more important, his soul!

Dante: And now, my soul is saying it wants to stop you!

Vergil:  Hahahaha... unfortunately our souls are at odd, brother.

I NEED MORE POWER

Dante:   And we're supposed to be twins...

Vergil:   Twins... right.

黎返張有型POSE先:$
其實買呢隻vergil除左係情意結之外,最重要係既係我要完成以下呢兩個名場面:*

就係Dante手執yamato:shiny:

http://www.youtube.com/watch?v=GQLRXCEXHtU

:$

另外就係.......

JACKPOT!
(因為Vergil左手問題:angry:,所以位置上有DD改動)

Vergil拎槍原來有另一種感覺
cos下切嗣先:!

最後總評

playart改qc有幾差相信買過既大大都心中有數
然而今次既dmc3,雖然關節上作左一定既改動
原先應該係更加完善,可惜俾我揀中隻「殘廢既vergil」:die:
令我對se同playart改好失望(dmc4隻dante都係右手唔夠力,以為避得過......)

dmc3隻dante我無諗過入,一黎配件同dmc4一樣(nevan就免喇)
二黎個人對dmc3既造型無dmc4咁有好感:73:

面相嚴格黎講係唔多似......買入真係情意結居多
(我係為左把yamato同force edge而入的老實說......)
唯一要讚既係個盒整得幾靚,大大盒又有簡介:71:

睇黎之後MGR既Raiden,都係唔好咁大期望好了:31:

最後送上大圖一張:

多謝各位大大細閱:77::64:

你不如試下用100度的熱水浸佢2至3分中,之後再成隻手拔出來,
再 慢慢 另下 浸下 咁 另番鬆佢,
我之前有隻蛇叔都係用咁樣去搞番掂個關節
你不如試下用100度的熱水浸佢2至3分中,之後再成隻手拔出來,
再 慢慢 另下 浸下 咁 另番鬆佢,
我之前有隻蛇叔都係用咁樣去搞番掂個關節
zero_bid_ex 發表於 29-10-2012 03:29 AM

之後再成隻手拔出來
:50:

係咪即係整個膊頭關節出黎?

其實之前我用滾水浸過
其他位係軟左,但得出事關節仲係實實地

我再試下浸多幾次先:64:
試左了
發現問題所在:31:

無問題既右手

浸過熱水的確係易扭左
不過原來係膊頭個球窩關節上得唔好:63:

始終都係垂直唔到:no:
好似我張相咁
好似我張相咁
zero_bid_ex 發表於 29-10-2012 12:25 PM

:Q

等我浸多陣熱水先:30:
感謝zero_bid_ex大大

雖然整左幾次,佢一凍返就變硬
但都總算叫做移岩位

(但係上返個身時,個球窩硬到整裂左個虛位少少:56:)
感謝zero_bid_ex大大

雖然整左幾次,佢一凍返就變硬
但都總算叫做移岩位

(但係上返個身時,個球窩硬 ...
sparda 發表於 30-10-2012 12:02 AM

(=="!)....................
你裝番隻手上去都要用熱水浸軟先做MA~!!!  D膠軟化了組裝都易D~~~