Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Luke Skywalker 之 Fashion show

作為一個SW fan,實在非常讚歎! :$
實在太瘋狂了,收藏了絕大部份嘅Luke,
再加森林飛艇,雪怪••••••••
做背景也唯肖唯妙, ...
Oldcat 發表於 25-10-2012 07:04 AM

謝謝~
因一直有收集LUKE的各款造型,
而且當時玩具狂熱的好幾款Luke都在賤賣中...所以收左咁多款...

直至等到DX07這個似樣D嘅Luke頭出現...
終於可以完成心願, 砌晒出黎大玩一次~~

抱歉製作過程冇影相記錄低...
但都可以分享講吓, 背景係用42"電視, 播放電影畫面, 將合用的場面定格,
我打燈主要左右各一盞....另外一盞細燈在前面補光...
配合三盞燈的不同角度和距離去轉變光源....注意要避開電視的反光情況...
廳燈有時開, 有時關....看情況而定...
例如荒地, 雪景同森林的圖片就開了廳燈...其他的圖都關了廳燈來增加氣氛...

倒釣Luke...係Superman個地台本身有支透明棍可以夾起隻FIGURE...
將Luke倒轉夾住就ok~
Wampa雪怪食緊支大骨, 係用NECA 1/4 PREDATOR的脊骨配件...
當然唔少得寶貼膠黐黐貼貼去固定配件同SET Pose....
跳樓的兩幅圖係用stand撐住隻figure影, 之後再影一張純背景....
photoshop將純背景圖的部份,  遮蓋個stand就ok~

爛鬼光劍效果用photoshop, 爛鬼風雪效果又係photoshop,
同埋爛鬼動感風位都係用photoshop...

其實方法好普通, 有咩特別....見笑啦~~~
除左:50:晒咀之外,都唔知講乜好!無論動作、場景、衣飾同裝備都近乎完美:71:我呢個沙煱粉絲真係睇到流晒口水!
this month best posts:71::71:
師兄,你的STAR WARS收藏同場面還原實在是太強勁了∼∼∼從小看STAR WARS大的我很感動∼∼THANKS
c_kid 發表於 25-10-2012 08:55 AM

謝謝~~目的是想引起星戰同好的共鳴~~~

這是我看過最好最好最好的星戰post
neoneo 發表於 25-10-2012 08:56 AM

感謝~~

太精彩了!猶如看電影一般∼∼
廣闊的宇宙 發表於 25-10-2012 08:57 AM

感謝誇獎~~

精彩,不是SW fans 一定沒這種水準,Good Job!
terce 發表於 25-10-2012 09:14 AM

能讓SW fans睇得開心就好了~~~
勁正呀,
你最後件黑色衫是否SS的?
其實我都有咁玩法
但我件衫吾太fit有小小怪
joeyip 發表於 25-10-2012 09:39 AM

多謝你
對, 最後件黑色衫是SS的~
始終唔同廠出....係唔會完全fit到....但轉轉造型玩玩也無妨~~~
神作!!你一共影左幾耐?....衫好多套頭得意個,點分?
Dick.Po 發表於 25-10-2012 11:03 AM

thankyou~
應該係分開三晚去影...每次都玩左"成晚"...真係"成晚"~~

兩個頭....N套衫....好似玩Barbie咁囉~~不斷同佢換衫~
影完一個造型又再換衫, 影漏左又再次換返~~~:DD hahaha~
強,勁,靚。

Max版主,小弟有個小問題:第一張Tatooine圖,Luke是不是未有light saber?
dengeki 發表於 25-10-2012 12:36 PM

比你發現左添~~:x
係呀~你o岩呀~:71:
因為有部份圖片, 我係隨意影的, 影完先再編排次序....
所以有d圖係唔接故仔的~~haha~ 請放過我啦~:68:
STAR WAR 係要咁玩先感動!!!!!!!!!勁!!! 大大應該加張LUKE 係 Jabba the Hut 隻"飛空艇" 到出現救人個幕, 咁 ...
samurai 發表於 25-10-2012 02:21 PM

哩幕又係經典~!(其實幕幕都係經典)
因為件Jedi背心唔知擺左去邊....
隻HAN又收埋左...又冇買LANDO...
乜都冇所以SKIP左....
有機會都想重現哩幕場面~
謝謝~~
I am CD-Rom,
But I have to reply this post!!!
Awesome!!!!!!
回復 47# MAX

感謝回複:64:
年中能令在下真正感動的熱血pose實在不多,
這Luke 特集可算首位了:$
要知做這種project 很花心血, 由Cap 圖到換裝,
posing, 燈光,後製, 大部分工作還只能在晚閰完成,
真係需要無比鬥志才可事成!
但相信過程亦相當enjoy!
羨慕大大有此等熱血及全方位神技能成就精華中的精華:77:
Max大實在太強大太有愛了!:$

部份舊物相信已收藏多年,但仍完好如新。:@

睇完此帖,如同食左一打kinder出奇蛋嘅效果!:71:
有很多星戰孩記的 FIGURE 之前我都有, 很後悔全部都賣晒, 原來可以咁好玩.
大大請問最後黑色套衫是否 SS OR M記 ? 看上去都很合身.
利害!最強的Luke 分享!:71: