Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: cool-slam

[個人收藏] 童年美好回憶,捉鬼敢死隊 The Real Ghostbusters

就是這個Kenner Ghostbusters Firehouse~
而家就算仲有都賣天價……
唉~~
點解我當年會咁蠢架……好憎自己呀~~:no:
頭像被屏蔽
精華p0st!!
還記得當年,有个小五同學入場看了兩次,

向我大力推介有幾精彩有幾勁!! 捉第一集鬼怎樣怎樣好笑……

其實當年香港洪金寶已經一早有人嚇鬼,鬼赫人等搞笑功夫鬼片,

為何總没有荷里活咁賞心悦目?

捉鬼敢死隊,就像把萬聖節提早帶到香港!!!细路大晒!!搞鬼大哂!!

當年香港社會就是少了一份幽默感!!

當全城小朋友一齊去看熱鬧,一齊去做同一件事,成為熱潮,

像可樂蓋掩、摇摇、滑翔機、武士復仇………

快樂浪漫的童年在街頭街尾到處可覓。

現今互聯網發達,擇選多的是,功課補習多的是,課外學習多的是……

那個年代的浪漫隨着社會變遷而消逝了……
Gooooooooooooooooood!!!!!
精華p0st!!

向我大力推介有幾精彩有幾勁!! 捉第一集鬼怎 ...
無明: 發表於 10-10-2012 10:13 AM

唔係~
家下都有四驅車、爆船傻婆、激鬥戰車、爆丸、紙傷戰機…
都係個個細路、一人一手拎出街同人鬥~

只係年代唔同左,玩既模式都無變~
回復 30# 冰川

我都記得細細個好鐘意到屈臣士同Peter Pan小飛俠玩具店 (已結業多年)睇玩具,當年都係睇多. 呢盒"捉鬼消防局"喺嗰陣真係算好貴. 但係嗰陣成日都要阿媽帶我去睇,每次都係睇佢地,但都唔會悶,重每次都好開心. 依家唸返都重係好懷念.

今時今日個"捉鬼消防局"更加係天價,而且都唔係咁易揾到啦 . 不過真係一件好物.
回復 31# 冰川

好正呀, 唔知 Mattel 或者其他廠會唔會出返佢.
回復 33# 無明:

感覺當年資訊無咁發達,亦無咁多娛樂.  人反而較簡單, 易D開心.
回復 30# 冰川
其實香港地少人多. 屋企空間有限, 再加上當年玩具興旺, 有太多系列. 呢頭玩到套卡通做完, 就會熱情冷卻, 好似覺得唔興喇, 要玩新野.

我當年都將唔少野送晒或者填晒海啦. 有時回味番, 都覺得, 嘩原來我細個有玩過. 不過呢家我唔再擁有啦! 人生有時就係咁, 有時有點缺憾美, 可能會好d.
回復 37# cool-slam
我覺得mattel已經差不多放棄gb條line. 佢連subscription都因為太少人訂而取消.
就算連mattel旗下皇牌既he-man, 想出castle grayskull都要諗過度過.
要mattel出返fire house真係好困難!
好記得當年7-11出過隻車仔............
太正啦~

看出C兄對捉鬼敢死隊有愛~
在下都係捉鬼敢死隊既FANS~睇到依個POST,D回憶真係返 ...
冰川 發表於 10-10-2012 12:46 AM

你的回憶, 似曾相識~
因為我都試過咁樣, 係, 我諗人人細個都曾經將心愛玩具當垃圾 dum 左或送俾朋友 (或送俾阿媽朋友D仔女, 仲要係自願), 因為已經有新玩具或唔再玩, 到大個左尤期係出黎工作嚐到社會酸甜苦辣後先會懷念細個時既美好, 見到街上/網上以前玩過既玩具款仲觸發懷念感覺想擁有番, 好似我細個有隻日本原裝正版大戰隊超合金, 高質素玩具, o係我小六時俾阿媽威迫(話我大個唔玩)下送左俾阿媽朋友個 PK 仔, 到而家係個怨念
呢種 "唔再珍惜, 遺忘自己鐘意既玩具" 既經歷, 同 ToyStory 真係好似, 其實, 人人都有自己既 ToyStory
P.S. 唔好意思講句, 我對你成個故事都好欣賞同有共鳴, 唯一係唔太欣賞後悔 dum 左間消防局係因為唔知佢會升值, 希望唔好介意我咁講
我都仲有架捉鬼車....主角都仲有2個...當年有3個...俾表弟整爛左博士通....
仲有棉花糖鬼同為食鬼!
仲係舊屋床下底!

我都係因為俾阿媽日講夜講,....俾左個骷髏頭堡同蛇山唐細佬.....而家都不知幾後悔!
俾左佢...下次去佢屋企已經俾左第個!唉!
:71:
精華p0st!!

向我大力推介有幾精彩有幾勁!! 捉第一集鬼怎 ...
無明: 發表於 10-10-2012 10:13 AM

我入戲院睇既時候,已經係睇第二集,

第一集都係等電視播既時候先睇返