Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 童年美好回憶,捉鬼敢死隊 The Real Ghostbusters

正!! 唔睇樓主輯相我都唔記得原來我小時候都曾經擁有第一,二系列
個感覺好奇妙,好似失憶突然間記番d野~
勁正!果然係超級fans~~~:71: 我細個果陣好鍾意Slimer為食鬼~~~
我記得有睇過,但係唔記得7788 了.....
棉花糖加埋個背景真係好正呀....thanks
記得幾個主角 TVB 譯名 : 博士通(眼鏡人), 肥仔威(肚腩人), 醒目德(啡衫人), 同埋為食鬼; 黑人個名就冇印像
太正啦...兒時最愛...:$
回復 20# kinis

嗰個黑人叫「三毛」,我唸應該因為佢英文名Zeddmore
回復 6# Mo.P

個捉鬼探測器起初都想入,但嗰時未有貨呀. 依家嗰價好似平咗,都幾吸引呀. 不過我同一位相熟玩具店老細都同 C Hing一樣,覺得個捉鬼器過癮D :43:
回復 8# fatcheong

呢個場景唔係我自巳整ga,係隻棉花靈精嘅Box Art 同Packing嚟ga
回復 13# ds_toys

哈哈,我當然無錯過佢地啦
回復 14# Firewalker27

我大概十幾年前開始追返,到依家都接近儲齊我想要嘅糸列啦:love:
大部份都係全新未開封品,合理價.  但今日要再揾就難咗呀. 可能近年越來越多人追返.
:D:handshake:
太強了!
頭像被屏蔽
回復 28# tvb98D

喺Y拍賣重有,你都可以到皆旺一樓揾揾.
太正啦~
:handshake:
看出C兄對捉鬼敢死隊有愛~
在下都係捉鬼敢死隊既FANS~睇到依個POST,D回憶真係返晒埋黎~

但又對佢有好大陰影,事源一匹布咁長…
:unhappy:
其實從前在下真係超迷捉鬼敢死隊(閃電傳真機時期),
於是扭阿媽買,每次買一件、每次買一件…

結果"肥仔威"、"醒目德"、"霍事通"、"三毛"買齊後,買埋"捉鬼車",最後…
人生第一次考到全班第9名,為獎勵比我入埋個"捉鬼消防局"~

無錯~係成個『捉鬼消防局』~
:(
如無記錯當年係屈臣士買,當時都要成四百幾定五百蚊~
一大盒,個盒到我條腰咁高(當時我大概6、7歲),要自己砌,

成個『捉鬼消防局』有三層,得正門同則面兩塊牆,正門整到同片中一樣,大門打開夠架"捉鬼車"駛入駛出~
機關唔多,有消防旋轉梯,在梯上有塊板,比公仔安上去就可以轉落地~
又有一個小型的"儲鬼庫",可以簡單重現"捉鬼器"放鬼到"儲鬼庫",都幾好玩~
:D
本來真係好正,之所以話對佢有好大陰影~
因為捉鬼隊卡通播完後,自己都少玩左依套玩具~
自從升上中學後,更加擺到封塵~
某日,屋企大掃除,屋企人就叫我掉左依套玩具~因為個消防局真係既"阻掟"~
仲話我已經升上中學唔好成日玩玩具~
當年唔知撞咩邪,定升中扮成熟以為自己真係唔會再玩玩具~
當年又唔識得經典玩具有升值潛力…
:oh:
我竟然真係掉晒佢,唔駛我講大家都知道,唔駛一個月我已經後悔……
但喊都喊唔返……
:help:
自此在下發誓唔會再亂咁掉玩具~!仲反而變埋個玩具痴~
:*
就因為依件事,在下每次見到捉鬼隊,都會回憶起依段傷心而又死蠢下做錯決定既過去…
令在下反而以後都有D抗拒再接觸有關捉鬼隊的東西……以免觸境傷情……(淚…
:die: