Toysdaily 玩具日報

查看: 12985|回復: 24

[分享討論] 死海文書原來係亞當份 menu o黎!? LCL竟然係莉莉絲o既...

欲知詳情, 請睇片啦! ( エヴァンゲリオンがさらにわかる動画:旧 中文字幕 )

一路以來我對EVA這部動畫都係一知半解, 睇完上面段片後總算明白左89成, 不過都重有兩點係我唔明o既, 詳情看下文!

首先係TV版OP最後呢張畫面入面o既抽象文字到底係乜東東? (當然唔係問白色果D字啦)

第二樣想問o既係上圖o既 "尼布撒尼甲之匙" 到底又係乜野黎? 有乜用? 如果有師兄知道答案o既話希望可以告知在下, 感激不盡?
回復 1# e夫人

明左好多呀.....咁耐先明佢講咩
之前係隔離區有人post過了
睇後明白了很多, 多謝樓主分享
還有下一部啊。。。。
其實條片係邊個整 可信性如何
果舊野唔係 呀當 咩

渚落去見到利利屍, 先發覺比人呃左蝦條,之後自殺:34:

有錯勿插 :53:
果幾個抽象文字有可能係死海文書o既內容......不過呢幾個字係咩意思就....好大可能係虛構,無意義

尼布甲尼撒之匙
我google左幾個網頁, 睇左都唔係好明, 有人話係adam o既神經系列(複製品), 要生產eva就一定要有呢件野, 之後會點樣被用左去亦都未知,
個人估計:
碇師令應該要佢黎完成"自己的"補完計畫, 因為佢想自己變為神再見番碇唯
而seele應該係用佢生產量產機(如果之後都有量產機的話)
果舊野唔係 呀當 咩

渚落去見到利利屍, 先發覺比人呃左蝦條,之後自殺

有錯勿插
ava03042003 發表於 16-9-2012 09:39 PM

咁就真係唔知係咪同舊版"海馬體"係同一件野了
渚係想搵番自己個肉體, 但去到先發現唔係,
於是背叛seele,
加上之零波自爆果次戰鬥, 佢曾經經由使徒接觸到零波對真治o既感情......
搞到佢自己都"鐘意"左真治....
當佢明白成個計劃, 佢決定成全真治(真治成為真命天子係碇唯o既計劃)
thanks for your sharing
其實條片係邊個整 可信性如何
iptinyau2341 發表於 16-9-2012 08:44 PM

唔知嫁! 信者得救....may be!:(
果幾個抽象文字有可能係死海文書o既內容......不過呢幾個字係咩意思就....好大可能係虛構,無意義

尼布甲 ...
Viper 發表於 16-9-2012 10:53 PM

多謝師兄解答, 假如果幾個抽象文字係虛構, 無意義o既話就真係另我有D失望啦! 至於尼布甲尼撒之匙係用黎生產EVA呢個講法都幾有趣, 感覺上亦較合理, 不過adam就認真命苦啦! ( 但是以上兩個講法都有待求證 )
:$ after watching eva for so many years... finally understand the story~

尼布甲 ...
Viper 發表於 16-9-2012 10:53 PM

同碇唯結婚好似都係計劃一部份:59:碇唯係組織人員, 要利用佢先入到組織的說 :@
生仔係意外,你見佢對主腳既態度就知啦:34:
同碇唯結婚好似都係計劃一部份碇唯係組織人員, 要利用佢先入到組織的說  
生仔係意外,你見 ...
ava03042003 發表於 17-9-2012 08:45 AM

唔係掛! 睇漫畫講元堂係妒嫉個仔搶晒老婆o既愛先至咁樣對個仔, 所以結婚唔似係計劃一部份!