Toysdaily 玩具日報

[新聞] 香港細路係海灘將海星當飛鏢掟!生命唔係玩具呀!

我這朋友是一個記者攝影師,他在企嶺下內灣的退潮時見到一班小童將海星當作飛鏢鬥飛得遠,同行大人還拍照留念。別說強國人其實香港人都是一樣!
其實我也會和他們一樣會將一些東西當作飛鏢飛擇出去,
不過飛出去的是他們那班大人和小孩。
記得幫我拍片!

https://www.facebook.com/ho.p.kei.9
前天大退潮,水退得很出,我在散步時聽到幾個小孩高聲大叫: (這邊好多好大隻呀.)我回頭一看奇景在眼前出現,他們正在玩海星當飛鏢鬥飛得遠,個大人仲拍照留念,如是者來回數次,我終於忍不住叫起來: (你地會擲死海星!你地會擲死海星!你地會擲死海星!你地會擲死海星!)之後個大人對我說: (好細力擲,好矮擲...)就是如此有太多不懂專重生命的人,而且還理直氣壯地做壞事......
唉 ~~~ 我覺得個大人先係問題所在 :42:
個大人先係問題所在 x2
直接叫班細路唔好擲, 叫多幾次, 好言相勸(但加少少激動), 佢地會聽教的, 站在道德高地sure win, 也可令個監護人無地自容........:shy:

所以有D人話做咩成日將片擺上網、推上報等等
製造咩網路公審、網上欺凌
因為正正有好多19(歲)香港人,唔俾人公審、唔俾人圍係唔知衰....

題外話,香港重有幾多係土生土長香港人....
全家都有問題∼∼∼{:1_200:}:26: