Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: e夫人

[分享討論] 死海文書原來係亞當份 menu o黎!? LCL竟然係莉莉絲o既...

司令既計劃好高深 :x

你估佢唔到架啦:78:
有下集嗎?

最終目的就只係回歸起點? 億萬生命歸一?!
同碇唯結婚好似都係計劃一部份碇唯係組織人員, 要利用佢先入到組織的說  
生仔係意外,你見 ...
ava03042003 發表於 17-9-2012 08:45 AM

15樓o岩, 生仔其實好地地, 元堂都比真治o向nerv入面周圍走, 睇碇唯做研究

以下個人估:

碇唯可以話係成個故事中最老謀深算o既一個
因係佢o既學術範疇, seele 係佢老細, 佢又有機會接觸部份死海文書, 有份製造eva
佢應該好早明白eva o既最終用途係引發"衝擊", 破壞所有生命形態讓莉莉絲回收
而佢o向初號機啓動實驗"溶入"初號機o既"意外, 個人認為佢一早預計到而故意咁做
佢知道所有生命最終難逃一劫, 不過起碼比自己個仔決定自己會變成點

當"意外"發生後, 碇元堂先知道咁多野, 佢接受唔到碇唯離棄自己將希望比晒個仔
所以佢開始背叛seele , 培育零波(碇唯肉體+莉莉絲靈魂), 希望最後莉莉絲可以比佢見番碇唯......

漫畫入面都有講, 讓真治同零波接觸都係計劃一部份, 碇元堂係想利用零波"迷惑"真治乖乖做駕駛員......不過呢個戀母情結真治真係感動到莉莉絲, 莉莉絲都明白碇元堂只係當零波係工具, 所以最後"食"左佢隻"阿當之手", o向初號機引發o既衝擊之下轉變所有生命形為lcl, 一邊巨大化一邊回收, 不過最後佢都再問真治一次, 呢種生命形態係咪真係真治想要o既形態......

真治最後都係想做番人......而點解得番佢同明日香冇變成lcl? 個人估計係初號機同二號機 o既at力場比較强可以保護佢地到最後
地球得番佢兩個係有形態生命, 咁佢地食乜? 呢~變晒橙汁果d呢, 仲可以o向入面呼吸唔會浸親...
15樓o岩, 生仔其實好地地, 元堂都比真治o向nerv入面周圍走, 睇碇唯做研究

以下個人估:

碇唯 ...
Viper 發表於 18-9-2012 11:14 PM

如果碇唯一早就知 seele o既最終意圖, 而佢重走去結婚生仔就似乎有D多餘啦!  重有一點想補充下, 係最新呢期漫畫入面講連明日香都變埋做 LCL 播! (唔通佢想講所有變成 LCL o既人到最後係可以還原變番做人?)
如果碇唯一早就知 seele o既最終意圖, 而佢重走去結婚生仔就似乎有D多餘啦!  重有一點想補充下, 係最新 ...
e夫人 發表於 19-9-2012 01:32 AM

咁有真治先知個plan 定 知個plan先有真治就真係得碇唯先知, 咁佢係呢方面咩基因工程學o既先驅, 將希望放o向自己下一代都好正常

你劇透...:79:
真治都曾經變作lcl, 某次暴走同步率達到400果時...至於變番做人.....我都唔知點解, 好可能係意識問題, 真治當時o向插入栓入邊係見番佢阿媽, 但佢阿媽又突然以eva個樣出現, 真治當時仍好抗拒eva

有圖有真相 :36:

送多張男主腳vs 初號機:66:
有圖有真相
ava03042003 發表於 19-9-2012 11:31 PM

" 大伙兒都在傳這件事 " 明顯不能代表他本人立場
司令既計劃好高深

你估佢唔到架啦:34:
好老實, 冇呢篇文章, 真是比我翻睇N次 EVA, 都唔知佢 UP 乜 :50:
邊有可能咩都冇交代, 就整出來比人睇...仲要N 年後, 先來解讀 :53: