Toysdaily 玩具日報

查看: 6763|回復: 16

[改造交流] 十五機合體上色

油左光油,改造左隻腳同手可以合體了...!感覺立體左同光左!:52:

請各位比下意見!:43: 首次發POST,請指教!
有冇人油過呢架?請指教..!
十五機合體呢D科幻機械人, 上光油會靚D, 因為唔同高達, 高達"立立令"會好怪~

不過我唔提議上色, 因為你合體, 再分體D油一定會花晒, 再者要靚就要噴油, 但每隻機都有好多顏色, 真係膠紙地獄 :die:
回復 3# BoAkawaii

請問上完手油,上埋光油就OK?
回復  BoAkawaii

請問上完手油,上埋光油就OK?
la200996 發表於 8-9-2012 11:31 PM

Ching係咪打算用手油?
如果你係用水性油用手油,你買光油一定要用返水性,因為油性光油會乸爛原本已上好嘅水性油,請注意~
回復 5# BoAkawaii

CHIND請問你有冇買過黎油同改裝? 如有可唔可以分享下! THANKS!:43:
純屬個人意見!我覺得噴光油會靚 D!
回復 7# LOLO121

CHING 請問你有冇 油過 或 改裝  過呢隻? 請指教!

CHIND請問你有冇買過黎油同改裝? 如有可唔可以分享下! THANKS!
la200996 發表於 9-9-2012 10:15 PM

我有噴過,但係爛尾~ :ice:
我只完成到6部機,其他果d仲未噴好,亦唔知幾時會再噴,因為我搞緊第二d高達,我改造好一隻HGUC RX-78,已噴灰,只係未噴色~
回復 9# BoAkawaii

噴光油好D 定油好D?

噴光油好D 定油好D?
la200996 發表於 10-9-2012 11:14 AM

如果想靚, 當然係噴好d啦, 光澤油合適d~

不過正如小弟話齋, 每隻機都有幾隻唔同嘅顏色, 玩具本身又冇點分件, 所以要封膠紙mask住噴,

小弟當時實在冇咁多耐性, 所以爛咗尾, 只噴咗7隻機, 其餘果8隻仲未搞好 :die:

回復 11# BoAkawaii

我聽過D人講腳果部份可以分開四架, 請問你D車駄係咪自己再裝上去架?

市面上有冇D金屬色既油油上去之後好似超合金咁架?

我聽過D人講腳果部份可以分開四架, 請問你D車駄係咪自己再裝上去架?

市面上 ...
la200996 發表於 10-9-2012 11:35 PM

玩具成品小腿同大腿係不能夠分體,因為有鏍絲,要分體就要拆鏍絲的~

Tamiya(雙星)有金屬色噴油的,TS-51 Mica Blue呢隻近似超合金藍色,TS-30 Silver Leaf係金屬銀~
[i=s] 本帖最後由 la200996 於 25-9-2012 12:15 AM 編輯 [/i]

終於將十五機合體上色了....!

各位CHING比下意見!各位CHING比下意見!各位CHING比下意見!各位CHING比下意見!各位CHING比下意見!各位CHING比下意見!各位CHING比下意見!
回復 14# la200996

[img][/img]