Toysdaily 玩具日報

查看: 6867|回復: 25

[玩具攝影] Figma 019 : 從鏡面反射的歌姫 鏡音 リン

今次分享既主角係 鏡音 リン,   出自作品 : VOCALOID

リン 係早期FIGMA 之一, 手掌仍然使用球型關節, 而配件只有一支MIC,雖然少配件, 衣服塗裝同初音一樣, 都採用左特殊塗裝, 好突出同閃令令, 而且十分細心, 冇油出界, 比起而家既FIGMA 仲好

三視圖

CLOSE UP

ACTION POSE

同前輩初音合唱,

1. PROMISE

2. カラフル×メロディ

最後, 今日係初音五週年誕生紀念日, ミクちゃん、お誕生日おめでとう

詳細鏡音 リン 分享在我BLOG:64:

blog.yahoo.com/xenonpan/articles/606577/index

THANKS FOR WATCHING:64:
Thanks for sharing this Figma~~~~~ ^^
咦師兄有冇入埋レン~?:handshake:
舊figma也很不錯∼∼∼∼∼∼∼。
Thanks for sharing this Figma~~~~~ ^^
fktuen 發表於 2-9-2012 03:01 AM

:64:
    希望大家喜歡舊FIGMA LA:35:
咦師兄有冇入埋レン~?
Hard-Moriko 發表於 2-9-2012 10:18 AM

我當時冇入レン, 到而家都好後悔NE...
    之前Y記有得BID, 但太貴了, 差唔多係當時4倍價錢, 買唔落手NE:26:
舊figma也很不錯∼∼∼∼∼∼∼。
gazza1211 發表於 2-9-2012 11:22 AM

認同:35:
    雖然新出既FIGMA 改善左關節, 但塗裝反而有時比唔上以前既FIGMA, 希望而家o係咁多可動FIGURE 公司兢爭下, FIGMA 可以有突破LA...:67:
希望大家喜歡舊FIGMA LA
Xenon 發表於 2-9-2012 02:48 PM

我是 Figma fans 喔!:shy:

我是 Figma fans 喔!
fktuen 發表於 2-9-2012 03:56 PM

:) FIGMA FANS +1
    我都有60幾位FIGMA, 但見到TUEN 兄收藏真係甘拜下風NE:64:
    一直好想DISPLAY 各位FIGMA 千金, 不過冇DISPLAY 櫃NE:56:
    想問一下TUEN兄用左咩黎比FIGMA們做階級??
FIGMA FANS +1
    我都有60幾位FIGMA, 但見到TUEN 兄收藏真係甘拜下風NE
    一直好想 ...
Xenon 發表於 2-9-2012 04:21 PM

太好了,找到多個 figma fans!! :handshake:
Xenon兄 過獎了。比起某些大大,我只是小孩級~ :DD

階級我用了 亞克力膠片 (acrylic plastic, 是小學木工課用的那種)。
我度好位,畫埋圖出去叫師父造的。
大概 $20-25 一個,用厚一點的膠片會較實淨。

其實我雙門櫃裡面的階級,(在第三張相最低層可見) 是左右兩舊連成一排的。
太長會因過重令佢 彎 或 墮,所以分開兩件。
(i.e. figma 單車 那邊是一件,figma 涼宮是另一件)

我亦怕一件已太長,所以每件中間也加多一小塊去丞托 (可看涼宮那幅圖參考)

說得不好,請勿介意. :64:
我印象中 鈴同蓮 好似之前再販過?

樓上位C兄, 賽車初音買2隻!!巡音都買2隻!!財力好強大:26:
太好了,找到多個 figma fans!!
Xenon兄 過獎了。比起某些大大,我只是小孩級~

階 ...
fktuen 發表於 2-9-2012 04:46 PM

明白了:64:, 即係TUEN 兄既階級係一個拉長既π , 中間會加膠塊去丞托??
我全部FIGMA 都入盒收藏, 不過而經差唔多到臨界點, 真係要考慮"DUM" 盒DISPLAY...:60:
唔知點解, 入盒避陽光同潮濕, FIGMA面部都會有黑點, 仲洗唔甩...:56:

(題外話, 我好羨慕TUEN兄有兩隻RACING MIKU 2011 NE, 舊年想訂, 但遇到日元突破十算, 頑X 提早截訂...:56:)
我印象中 鈴同蓮 好似之前再販過?

樓上位C兄, 賽車初音買2隻!!巡音都買2隻!!財力好強大
雷之魂 發表於 2-9-2012 05:27 PM

蓮同鈴,啱啱去左官網,應該只出左一次貨,希望之後再販同出append ver la:31:
明白了, 即係TUEN 兄既階級係一個拉長既π , 中間會加膠塊去丞托??
我全部FIGMA 都入盒收藏, 不過 ...
Xenon 發表於 2-9-2012 05:43 PM

其實每一件楷級就係咁~

賽車 Miku 真是萬幸,訂得快,好似大概 八魚一盒。現在就太貴了...
其實都好肉痛,但賽車女唔打孖 display 好似格格不入的.

Xenon兄 對來年隻 賽車 Miku 有無興趣?我也訂了,不過其實始終較愛今年那隻多D.

我先前都入盒收藏,頂到上天花板......
現在丟掉吸塑,儲扁平的盒和 background 紙。

入盒收藏呢....我又無起黑點的經驗....但有某一兩隻會出少少油.
有時見黑點會用筆刀輕輕刮掉~
Figma fans here~~~~:)
不過我只有30隻:die: <-----初中生