Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: Xenon

[玩具攝影] Figma 019 : 從鏡面反射的歌姫 鏡音 リン

樓上位C兄, 賽車初音買2隻!!巡音都買2隻!!財力好強大
雷之魂 發表於 2-9-2012 05:27 PM

賽車 Miku 早訂,不太誇張地貴。
第一隻巡音也是訂的,大概二魚二。而第二隻是 bid 來的中古品~ :78:

大部份有愛的 Figma 也是一早訂,因怕要吃炒價。
其實拉番勻也算有著數. 好似對Dogs Day 咁,冇大愛等下調先入,平均每隻二魚一。

唉,現在玩玩具,有時反而早買平D....炒風作怪呢。

大大有冇玩開 Figma? :handshake:
其實每一件楷級就係咁~

賽車 Miku 真是萬幸,訂得快,好似大概 八魚一盒。現在就太貴了...
其實都 ...
fktuen 發表於 2-9-2012 06:20 PM

了解, 咁想問下每一行可以放幾多位FIGMA??

RACING MIKU 2011, 而家Y記都要12~5 魚, 差唔多夠買兩隻2012 VER了...
所以我打算入2012VER 算了, FIGMA食髓知味, 應該每年都會出新VER, 所以都係放棄2011了...
本身訂左1隻2012 VER, 不過聽TUEN 兄講,我諗我都會訂多一隻俾RIN/ LUKA 了:35:

E加我都打算邊影邊丟盒, 正物色緊合適既膠袋, 希望由舊FIGMA 開始丟盒...

黑點如果o係衣服上我都會用筆刀, 但o係面上o個D 就唔敢了, 因怕刮花面相NE...:56::55:
Figma fans here~~~~
不過我只有30隻
Hard-Moriko 發表於 2-9-2012 07:22 PM

初次見面, Moriko大:64:,
    Moriko 大你收藏雖少, 但你既BRS 陣容好強盛NE, IBRS 真係好令人羨慕NE:59:
了解, 咁想問下每一行可以放幾多位FIGMA??

RACING MIKU 2011, 而家Y記都要12~5 魚, 差唔多夠買兩隻2 ...
Xenon 發表於 2-9-2012 08:45 PM

我的櫃是 IKEA billy櫃。雙門櫃大概橫 38CM,深 25CM。
可打橫放兩個膠層架(即兩個膠層架 = 一行)。

若以之前張圖膠層架為 “半行" 標準。
半行最多可放大概 8-10 隻 figma (側身企,無太大動作,頭髮不太厚(舊長髮figma頭髮厚),無 figma 支架) 當然要視乎 figma 身體與衣服大細。

連figma 支架 一行最多放 6隻。可有較大姿勢。

以下兩圖是櫃的最上格。因要方便觀賞所以這層樓底是較「高」的,故由後到前可放 四排 層架。

下圖是我櫃每格平均高度,可見只可放前中後 三排。

至於膠代,經慎重考慮會長儲 figma 只玩不賣,而且原廠 figma 袋夠厚,我用番 figma 送的。
我的櫃是 IKEA billy櫃。雙門櫃大概橫 38CM,深 25CM。
可打橫放兩個膠層架(即兩個膠層架 = 一行)。
...
fktuen 發表於 2-9-2012 11:36 PM

多謝TUEN 兄詳細講解:64:, 希望遲D可以有機會造番一個櫃

題外話, 今日正想訂多一隻RACING MIKU 2012, 點知頑X又CUT 訂....:56:(真係灰)
Figma fans here~~~~
不過我只有30隻
Hard-Moriko 發表於 2-9-2012 07:22 PM

你個初中生都有30個!
我這個中學畢業生只有12個...:56:
不過我係有愛才會買:35:樓主,我都覺得早期figma比較好~
初次見面, Moriko大,
    Moriko 兄大你收藏雖少, 但你既BRS 陣容好強盛NE, IBRS 真係好令 ...
Xenon 發表於 2-9-2012 08:53 PM

初次見面,多多指教~:64:
雖然我ge figma收藏唔多,但係已經幾乎佔我所有收藏ge一半了:31:
我對BRS太有愛了~:shy:
多謝TUEN 兄詳細講解, 希望遲D可以有機會造番一個櫃

題外話, 今日正想訂多一隻RACING MIKU 2012 ...
Xenon 發表於 3-9-2012 08:31 PM

到也虎訂啦~ 收 PM
你個初中生都有30個!
我這個中學畢業生只有12個...
不過我係有愛才會買樓主,我都覺得早期figma ...
御姐喵 發表於 3-9-2012 09:45 PM

數量唔重要, 最梗要有愛:74:
    FIGMA 可以而經做大左個市場佔有率, 所以塗裝, 比例冇以前咁認真...
    希望之後有改善LA...
初次見面,多多指教~
雖然我ge figma收藏唔多,但係已經幾乎佔我所有收藏ge一半了
我對BRS太有愛 ...
Hard-Moriko 發表於 3-9-2012 10:57 PM

最梗要量力而為
    我都愛BRS, 但我只有3隻BRS ,DM同WRS...其他因炒價唔入了...
    加上會出TV VER, 都係等一等好了:35:
到也虎訂啦~ 收 PM
fktuen 發表於 4-9-2012 10:53 AM

THANKS TUEN 兄:64:
    而落BID了:35: