Toysdaily 玩具日報

[其他] KATO WORK 澄清聲明

回復  katoki.e

Kato 師傅:
多謝分享你的心得! 我也有少少野想知, 請問你收唔收徒弟咖?
alcalc 發表於 28-8-2012 11:29 AM

你係指健身舉重?

Kato 師傅:
多謝分享你的心得! 我也有少少野想知, 請問你收唔收徒弟咖?
alcalc 發表於 28-8-2012 11:29 AM

開班授徒都係一門生意黎,不過我諗現時kato工作量應該無時間教人,同埋如果收學費都唔會係收小學雞價錢,我自己就覺得買黎玩會實際d,一來無時間,二來技術呢家野應該唔係一朝一夕會學到,無三五七年基本工都未必達到合格水平,之所以ht現時可以差不多壟斷成個人偶市場,我諗係因為大部分大師傅都俾佢收歸旗下,同埋班師傅通常都唔係本地人,香港真係好少呢類學徒
開班授徒都係一門生意黎,不過我諗現時kato工作量應該無時間教人,同埋如果收學費都唔會係收小學雞價錢,我 ...
emilykls 發表於 28-8-2012 01:31 PM

我唔係話時下所有年青人都係咁,
但係如果做我學徒,
話要跟我三五七年,
要佢斟茶遞水,
做ha雜務,
我估家下機會真係零!

唔好話乜,
家下髮型屋都話好難請到Junior學師,
一個二個都想唔駛捱唔駛做,
最好師父響一兩個月乜都教哂比佢
升做Senior Stylist。。。(分分鐘連個頭都唔識洗嗰隻)

都係怪啲怪獸家長
乜都比哂佢
飯來將口
錢來攤手

個個一畢業就話要做經理
但係分分鐘答個普通email
都錯漏百出

我提意有興趣嘅人
最好先參加傳統裁剪班課程
學識紙樣,縫紉
無基本裁剪知識嘅人
製作1:6只會事半公倍
邊個咁X街玩假冒,講玩具都要咁,瘋了。:72:
回復 52# katoki.e

Kato thx thx :) it is very nice of you :)
我唔係話時下所有年青人都係咁,
但係如果做我學徒,
話要跟我三五七年,
要佢斟茶遞水,
做ha雜務 ...
katoki.e 發表於 28-8-2012 01:50 PM

請問KATO兄黎緊仲會唔會同HT人偶造衫或將會幫邊款人偶造?
會否將你的產品量產化,等一般普通玩家能夠負擔得到或接觸到你的產品?
請問KATO兄黎緊仲會唔會同HT人偶造衫或將會幫邊款人偶造?
會否將你的產品量產化,等一般普通玩家能夠負 ...
emilykls 發表於 28-8-2012 03:11 PM

小弟唔想太高調
呢個可能係我最後答嘅問題 :

1. 請問KATO兄黎緊仲會唔會同HT人偶造衫或將會幫邊款人偶造?

呢個問題我都唔知,
HT暫時冇再搵我。
事實Hottoy有韓國方面嘅服裝師幫手,
一般情況下唔需要搵我。
好大機會Hottoys 1:4 batman推出後
如果HT唔打算搵我出西裝版
我會自己出

2.會否將你的產品量產化,等一般普通玩家能夠負擔得到或接觸到你的產品?

量產化牽涉大量嘅人力,物力,同資金。
風險亦都相應提高。
另外量產同時保持現時的品質是十分困難。
要攪量產需要成立一間公司
搵人負責產品品質控制
銷售,會計。。。等
唔係一個人做得嚟
即係又要顧及,
搵適合嘅合作伙伴
唔係話做就做到
小弟暫時沒有此等能力。

事實響另外一個forum
係邊個唔方便講,(版主如果認為有問題請刪文)
我已經推出會員限定嘅服裝
售價較低(雖然都仲係高過皆旺買到嘅好多)
小弟唔想太高調
呢個可能係我最後答嘅問題 :

1. 請問KATO兄黎緊仲會唔會同HT人偶造衫或將會 ...
katoki.e 發表於 28-8-2012 03:22 PM

我都好多謝你肯回答我的問題,祝事業更上一層樓:77:
回復 61# katoki.e
Kato 師傅: 請問有咩快速消肚腩方法?
Kato 師傅: 請問有咩快速消肚腩方法?
老孫 發表於 28-8-2012 03:46 PM

師兄是否入錯討論區?!:26:
回復 70# emilykls

順便阿 kato sir 係到問埋。  阿 kato sir 你方便就 PM 我,唔該。
真心多謝fake kato, 原因為佢有比意見我個post.
但最緊要係佢另真KATO上來同大家交流,我一入12吋坑已經見過大師級作品,一直希望擁有一件大師神作,直至DX11可以圓夢。
將來希望能再有多些量產化的KATOfigure 服裝. 你一定得:71:
我係FIGURE新人, 其實我想知道下KATO大大既成名之路...:shy:
回復 63# katoki.e

well done!!! totally agree with you!!!!
kato兄的衫真係好靚,所以有Dx01的我DX11都照入!
反而今㳄係個頭雕有D失準!
期待Kato兄新作,我指係量產果隻:34:
加油!