Toysdaily 玩具日報

[其他] KATO WORK 澄清聲明

不嬲都有一班坐係屋企電腦前撩事鬥非、四圍點火頭既可憐蟲出現,你睇下呢班人出到街去返現實世界係咪又咁勇猛,分分鐘咪又係死哂狗咁樣。

所以吾需要為呢班"蟲"勞氣。有佢啦,人地一生蟲最大成就只係令到人類覺得煩厭,咪當做下善事幫下佢地完成心願囉。
不嬲都有一班坐係屋企電腦前撩事鬥非、四圍點火頭既可憐蟲出現,你睇下呢班人出到街去返現實世界係咪又咁勇 ...
pingpung 發表於 27-8-2012 08:48 PM

蟲最大成就只係令到人類覺得煩厭

好欣賞LEE句,
完全描述到佢地自嗚得意而其他人其實點睇佢地:71:
Nice to see the real Kato posting here, looking forward to DX12.  I really hope you and HT will work on a Bruce Wayne suit!!!   see you around in MK.:71:
頭像被屏蔽
KATO兄嘅作品有目共睹,唔係呢啲好事之徒可以咁易搞喎!:38:
support 樓主~ :71:

請看紅字

難得kato大大上黎答下問題,我都想問下少少野,我都支持左你隻dx11,但有少少野想問

1.紫色大褸既理布係咪好似太橙呢,因為睇反tdk movie佢拉褸內手留彈時內理布好似偏橙紅..

.我係按照當時Casting嘅高清照片作標準,所有對Joker有深入研究嘅Joker迷都一至認為裡布係鐵鏽橙。閣下電影中所見的顏色時常會受電影燈光所影響(所以都唔可以話你唔啱,只係大家所按照嘅標唔同)。我所依照是實物的顏色。

2.紫色布係咪粗糙左少少呢,因為tdk入面話係tailor-made老西,d質料好似滑少少....

電影服裝所用嘅係熟於天鵝絨,須知響實際市場上,大部份嘅布料都好少機會搵到縮細6倍嘅同樣布料(例如以前啲人偶服裝工廠完全對1:6布料選擇冇乜要求,所做嘅牛仔褲甚至用返14安布料,結果當時所有嘅人偶衫都有一個相同現象:就係超厚,硬,怪同不合比例。而Joker大褸為例,想搵到完全啱細6倍嘅毛絨,係冇可能嘅事。 你見DX1, EB1�4大褸用嗰種布,結果成張紙咁硬,仲要熨唔靚啲邊,攪都要車電影戲服無車嘅邊線(成件校褸咁)。
小弟唔係經營織布廠,而我響現有市場下,所搵到嘅已經係最好嘅選擇

3.個膊墊係咪唔夠厚呢,因為戲入面佢件大褸似70,80年代d厚膊墊老西
(純交流,非challenge,我都好欣賞你用tailor-made方法做figure衫...btw,我都係itc架哈哈)

老實講,我見到戲入面件大褸反而覺得唔係咁挺...XDDD

響1:6世界,要整得似1:1並唔係你想像中咁輕易,首先布料已經先天性差唔多唔存在1:6嘅厚度 (你見市場上好多西裝整出嚟成件盔甲,因而好多人就咁用1:1西裝布料做,注定唔掂)。
呢套戲服有襯衫,背心同jacket,再加埋件大褸,如果再加厚肩墊,我個人嚟講覺得會弄巧反黜
我相信暫時嚟講,著咁多層衫都唔會腫到似烏龜,我自信已經算係最好

我嗰時響 ITC Gala Fashion show 攞全場the best workmenship獎,都成廿幾年前嘅事:31:
請看紅字

難得kato大大上黎答下問題,我都想問下少少野,我都支持左你隻dx11,但有少少野想問

1.紫色大褸 ...
katoki.e 發表於 28-8-2012 01:03 AM

勁,又學到野。多謝Kato兄解說。
請看紅字

1.紫色大褸 ...
katoki.e 發表於 28-8-2012 01:03 AM

多謝kato大大解答,而家解決左我心中既疑問....不過dx11真係好出色,我有dx01都忍唔到要入....有你既tailor-made令成套衫進步十倍,而家望反我隻dx01件衫好唔順眼(不過當時黎講既經好好)...

廿幾年前既itc應該好開心,而家變晒質了
頭像被屏蔽
我嗰時響 ITC Gala Fashion show 攞全場the best workmenship獎,都成廿幾年前嘅事

kato ching 唔似咁大年紀 bor!:71:
偶像出post,點都要支持吓!KATO兄,你D衫褲的fitting真係好很正,希望未來你會再和HT合作,加油!:71 ...
shallvtalk 發表於 28-8-2012 02:17 AM

Agreed. There is a must buy item on my list which is named Kato x HT's Tony Stark. :57:
Fake Kato was gone... :36:
kato ching 唔似咁大年紀 bor!
bababa 發表於 28-8-2012 02:22 AM

溫馨貼士::65:
好多做舉重訓練嘅人,
都係睇落後生10年ga...:35:
回復 52# katoki.e

Kato 師傅:
多謝分享你的心得! 我也有少少野想知, 請問你收唔收徒弟咖?  :58: