Toysdaily 玩具日報

查看: 20548|回復: 22

[玩具報告] 鳥人能源波中誕生既戰士~SHF 鳥人戰隊 Red Hawk~

Jet~Jet~Jetman~~~當我拎起呢盒剛於八月尾推出既SHF Red Hawk(紅鷹),我下意識哼起鳥人戰隊既主題曲.其實我對鳥人戰隊認識唔深,只係識當中喺海賊戰隊一劇中回歸既結城凱Black Condor(黑禿鷹).而Red Hawk都係睇完非公認戰隊之後先認識.其實識飛既戰隊都真係幾特別,不過我始終鍾情Black Condor,所以10月既魂限我已經訂咗.而今次既Red Hawk就當為非公認戰隊件武器同未來作Black Condor既配襯而入手吧~~~雖然如此,但今次整體嚟講都令我認為呢隻係一隻上品既戰隊SHF~~~

Red Hawk(紅鷹),變身者為天堂龍.作為鳥人戰隊既隊長,係受聘於「地球防衛軍Sky Force既的成員,亦係首位使用鳥人能源波(Bird Nick Wave)成功而獲選成為Jetman既戰士.但佢女朋友被次元戰團Vyram既次元風暴吹走而變成敵方幹部之一.起初佢想去救出女友,但為時已晚.天堂龍傷心欲絕,不過明白要振作起精神,唔好喪志亦唔可以錯失任何保護地球既機會.故此,佢振作並以鳥人戰隊隊長身份,帶領其餘四位Jetman去對抗Vyram.

是次既QC頗好,唔需要點揀就有靚品.配件十足令玩味大增,各部關節亦非常好,手臂既肌肉好自然,胸部亦冇先前特搜既怪異.但配色仍有改進既地方,如果紅色可以鮮啲會更好.總括而言,Red Hawk可以算係SHF戰隊中既上品之作.

外盒設計

配件一覽

拆除背部,換上背翼

Bird Blaster

Jet Hand Cannons

Bringer Sword

Wing Gauntlet

與非公認戰隊連動

Jet Winger

後記: 寫緊呢篇報告既時候,我喺機場等緊上機,所以寫得比較倉促.希望我自己玩得開心啲,各位師兄留俾我既意見我翻到香港先可以回喇,THX~~~~
我都覺得red hawk  係咁多隻戰隊SHF中最型嗰個(暫時)

個頭盔上對鷹眼炯炯有神,真係夠哂英
依隻好似唔係好多貨
今次好似幾ok
鳥人出唔出得齊呢,出得齊都應該好耐同其他限定:70:
正! 支持leo兄戰隊post! 唔知除左黑外, 鳥人會否出埋其他人呢.
唔明點個黑禿鷹既人氣會咁高??
支持leo兄post!!:71:good take!
本身今日都想買
不過一拿上手
見到個頭令我諗起ANGRY BIRD.....
搞到個感覺膠左好多
最後都無買到:(
買左又要追黑色那隻,所以算LA
回復 2# benbenben4213
多謝Ben兄支持~~Red Hawk確實係暫時最靚~~希望遲啲隻轟轟會更好~~

回復 3# jetman_black
冇錯~~隻Red Hawk真係唔太多地方見到~~
回復 4# saga522
多謝saga兄支持~~出齊成隊我諗都有機會不過要好耐~~
特搜都公佈咗第三隻~~但鳥人都冇聲氣~~

回復 5# jono_grace
多謝jono兄支持~~我就想佢出齊~~不過我諗要等好耐~~
回復 6# AR樂
多謝師兄支持~~可能Black Condor有別其他戰隊既形象卦~~

回復 8# yundai555555
多謝師兄支持~~
依隻好似唔係好多貨
jetman_black 發表於 26/8/2012 10:52

係,好有可能係上次非公認 d 鋪「賴野」,積左唔少貨(香港戰隊始終比拉打冇咁受歡迎),所以... :80:

今次好似幾ok
鳥人出唔出得齊呢,出得齊都應該好耐同其他限定
saga522 發表於 26/8/2012 11:06

正! 支持leo兄戰隊post! 唔知除左黑外, 鳥人會否出埋其他人呢.
jono_grace 發表於 26/8/2012 13:25

可以講俾大家聽:唔會

笨呆出埋黑禿鷹,當然因為一模多用(鳥人唔只服飾設計幾乎完全一樣,亦冇個人專用兵器)有可能係因為演嘅若松俊秀有一定知名度,而「鳥人」本身係「90年代戰隊系列低谷期一套稍為受歡迎嘅作品」:help:

AR樂 發表於 26/8/2012 15:55

一個心底裡其實係正義同埋火熱嘅男人,又酒色財氣(sorry,其實好似冇乜「財」)樣樣齊,又騎機車(電單車)吹薩克管(色士風),如果換左係今日,肯定變左「家長指引」(事實上海賊戰隊第24話據聞原來就有若松俊秀 [結城凱] 食煙嘅情節,只係東映自我審查 cut 左,只留低係墳墓上面香煙祭品作暗示)

但係,就咁樣一個英雄,卻係名留戰隊歷史(其實若松亦係「鳥人」五子之中而今唯一仲留係娛樂界嘅)
支持leo兄~~:71:
今次隻鳥人紅感覺係戰隊系列之中做得最好既一隻 (原先無期望, 雖然我麻麻地隻紅色) :DD
希望公佈埋其他紅戰士~
支持leo兄~~
今次隻鳥人紅感覺係戰隊系列之中做得最好既一隻 (原先無期望, 雖然我麻麻地隻紅色)
...
我乜都冇曬 發表於 29/8/2012 22:30

我成日都百彈齋主,話隻野 d 色似蠟燭,但係不買不買還須買... :o :o :o