Toysdaily 玩具日報

[詢問] 新手~想砌靚D部MG WING ZERO CUSTOM

其實間唔中都有砌下GUNDAM但一直都係素組而且唔靚...
最近買左隻WING ZERO CUSTOM想試下砌好D 所以想學人整靚D水口位,畫線同噴下消光
想問幾個問題Orz
1.想用沙紙(1000號)整走D水口位個時&#31027;花左D件><想問下沙紙o既正確用法同有咩方法補救
2.我知市面上有D叫線筆o既野係用來上線但用過之後覺得麻麻(我都知係技術問題...)有D線    位太幼畫唔到...想問下各位係用咩方法上到D線咁靚   
3.我都有睇過好多有關噴消光時要注意o既野但始終都無噴野o既經驗,以WING ZERO CUSTOM對翼來講,想知到底應該點樣噴同噴幾多至夠
求各位老手賜教Orz
1.多數黎講都係打磨完會上灰再上色 因為打磨就一定花既 就算你打到2000到會係同件件本身唔同texture
2.我會用tamaya既琺瑯漆上線 只要一點上去就會有毛細管運動 d漆會係條線度自己流動 再用火機油抹
3.離開模型30cm左右 好快咁移動唔好停留 來回兩次已經夠! 最好係源度70%左右就噴 8十幾90就盡量唔好桀非你屋企有好勁抽濕機! 唔係會白化!
回復 2# damn
唔該曬呀XD不過都重有少少問題
琺瑯漆洗唔洗開稀?
"源度70%左右就噴 8十幾90"唔係好明(sorry)80幾90係指咩?
應該是 "濕度" , 濕度太高時噴消光, 比較易出現白化.

琺瑯油 用 X-20 Thinner 或者 火機油都可以稀釋. 零件太細要留意, X-20 會令到膠質變脆~
回復 4# goahead
開冷氣可唔可以解決濕度問題?
THX
回復  goahead
開冷氣可唔可以解決濕度問題?
THX
hugo183 發表於 25-8-2012 03:31 PM

應該都可以, 乾透前最好唔好離開冷氣間, 驚溫度有變化時,有水氣.

另外一個問題係 "氣味", 油漆味走o左入冷氣機, 有排都散唔到. 如果淨開冷氣無其他抽氣設備, 我驚焗暈你. :30:
1. 砂紙我會用400→800→1000,磨既時候一下一下輕輕磨,
    400號砂紙可以幫你快速整形,一般10下之內會見到效果,
    800號砂紙可以幫助消除大部分由400號砂紙留低既刮痕,
    1000號我會打圈圈咁磨,磨到見唔到有刮痕就停手。
    有一點要注意既,就係一定要「輕」,其次要「對准」打磨既位置,
    仲有,因為人人手力唔同,就算用同一號碼既砂紙,效果都會唔同,
    如果你係比較大力,我會建議你首先買800號(因你已有1000號),
    800號比較大小通吃,有時我磨白色件,真係一次過用800號完成打磨就算數,
    因為我比較懶:P
2. 滲線如果想方便d, 雙星有隻四方型樽既滲線油,係琺瑯漆黎,
    去模型舖照上面咁講,店員就會明白,價錢$30至$40,順便要埋枝開油水,都係四四方方,
    但個蓋係藍色既!
    有一點注意既,就係琺瑯漆會侵蝕塑膠,
    簡單d講就係響塑膠(尤其係ABS)表面如果有過多,或者兩者接觸時間太長,
    就會「爆膠」!
    用法呢,就係用樽蓋附帶既筆尖,一下點落去要滲線既坑紋度,
    到仍乾透既時候(大約5-10分鐘),就用沾左開油水既棉花棒小心抹出界既地方,完成。
    通常都會一次過點哂,放低D零件,去做其他野,一個鐘後先抹。
3. 如果用消光噴罐的話,距離零件大約20-30cm,
    由左至右(或右至左)一下一下咁噴,千祈唔好來回噴,
    來回噴的話,會令左右兩端同中間部分受漆不均,容易白化。
    另外,噴任何油都要響空氣流通既地方噴,開冷氣唔係一個好辦法,
    我通常行峴後樓梯噴:P