Toysdaily 玩具日報

查看: 13285|回復: 11

[其他] 壽屋官網的ABS塗裝指導

不過注意壽屋寫明唔保證這方法100%唔會爆膠
http://main.kotobukiya.co.jp/special/special/abs/
感謝資訊!
但……不會很厚嗎?:44:
回復 1# redfish

多謝資訊分享
唔該左FISH兄
^_^
想問下, 有無識日文既人幫手譯下, thx~
回復 4# 滕井八雲

我唔識日文, Google 翻譯的, 前文後理都應該估到 七, 八 成~  :)

唔該晒, 大大:71:
工序好煩複 @@ ...........................................
大至上係提到

1.組合joint位建議整鬆少少,比如磨少少D組合柱仔
等上色後組件變厚,組合時都唔會大家迫埋一齊,增加parts負荷致斷

2.一定要用中性洗劑洗件,去除油份後風乾,
令油漆唔上件而流入關節位O既可能性減到最低

3.一定要噴水畢地,保護ABS膠,唔好等油漆滲入
佢話要好輕手咁噴,乾左再噴,同埋唔好停留O係一個位太耐,以免令色層過厚
但完成呢一PART後都要再次試組,睇清楚有冇令零件增厚而相互迫爆.

4.用筆塗的話,唔好用大大支筆,厚厚咁油,應用面相筆細左重要輪廓,比如角位、邊位同凹位,油完"線"之後,就到油"面",呢個時候D油要更加”希”,多油幾重,唔好貪快而油得厚.

5.最後佢都係強烈建議ABS骨唔好用筆油,用噴槍會好好多,但仍要留意噴薄,噴多幾層O既基本要點。

6.最後係用孖星油滲線,呢種油入ABS關節,大家都知係會令D膠粉碎,所以:
A.危險O既位都係唔滲好過
B.最後呢PART我唔熟了,佢話最好用速乾O既油畫溶劑溝油
好..... 麻煩。:26: 咁話時話ABS膠比PVC膠仲有乜野優點令廠方使用?
好..... 麻煩。 咁話時話ABS膠比PVC膠仲有乜野優點令廠方使用?
katsumoto 發表於 14-4-2012 09:46 AM

因為環保LOR!
E+ D 油,畢地.....etc 都好貴,下下要落重料去砌都幾惡攪!
我重有幾十盒模型未砌,隻隻都咁攪,好貴JAR!
都係改回用低成本製作算! 最多噴油輕手D!
素組派表示壓力不大