Toysdaily 玩具日報

查看: 23940|回復: 32

[玩具報告] 三個願望!!!!—DX超合金 VF-25F NORMAL+SUPER+ARMOR 完全玩評報告(完成更新)

VF25,想當年,小弟無啦啦入了隻YF29之後就永不超生地入坑了,點知之後呢條LINE畀人炒到飛起了,無辦法,入了VF25同之後既VF171之後,就無能為力了。之後我有諗過開來玩,不過,諗兩諗,都係留番齊PACK先開來玩了~於是,一等就是大半年了。依家就由小弟一步一步剖析呢隻VF25,不過,由於評論需時,更新可能會慢了一點,請耐心等待。 以下,將會先討論本體~~
http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/670937/index

本體都係個D野,不用多說了~

本體隻色是十分十分靚的,真係好白,同之後既VF171既白中帶黃完全的兩回事。只係我個機仔影出來唔太好,大家有實物係手就知咩事~

近距影機頭,無得彈啦~

點解要影下個底?因為大家玩過變型都知,變完型之後再難搞就係要變番做完型。不過,到目前為止,笨大佢都係無意識整多幾頁說明書,講一講點樣變番做飛機

另一個問題,就係個台。呢一張相,查實係小弟隻手托住隻機,先可以做到向上飛翔既效果。真心想講,我很想要一個可以自由調較角度既台,咁樣影相應該可以正好多

正面影番張~~太完美了﹗舊機我無玩過,但作為一件玩具,VF25F已經在我心中拿了很高的分數。特別我專玩R魂,見到佢,心中份外感動

相較YF29既花巧,我覺得VF25F平實得多

隻機既腳既左右兩邊可以打開,然後收埋隻翼入去隻腳處~~感覺好DETAIL,好仔細~~

好,係時候去一去半機MODE先。呢張相,充分顯示我個影棚真的很小,平日用來影R魂非常寬敞,到影飛機,真的非常困難.....不過都夾硬來啦~

不用多講,半人MODE隻腳可以輕輕鬆鬆的打開個八字,關節鬆緊合度,你做咩動作都可以。而且隻機腳可以件拉出來,感覺上隻腳再長少少咁,頗有美態~~

TV版早乙女上機的第一幕.....~~

逆加速。由於個台玩起很不方便,很多動作都做唔到。其實唔好睇少佢大大隻咁,其實可動度相當唔錯,當然,前提你要小心D玩啦~~呢度,有一個位要提下大家,就係個膝蓋位個度,隻小腿兩邊都有一個尖左少少出來既角,如果你變做半人又想玩下隻腳個時,請你小心,個個位好易整爛。玩VF25,最緊要係小心同唔好夾硬來~~

如果說VF25F有咩好,我覺得佢真係夠簡單,線條簡潔,好適合用來DISPLAY欣賞~

我自己好LIKE半人再加持槍~不過,由於臂膀可動度不高的關係,只可以持槍而不能開槍呢

另一個大特點,由於隻野無甲既狀態下真係幾輕身,所以做到雙腳合起來向前行。(大家都知我有個喜好,就係TEST下D公仔既平行力,單腳企、倒立個D我成日做)

去人型。左睇右睇都一樣咁正,無得彈~

都係個句,線條簡潔~~

如果還差D咩,就係手掌既配搭可以再多少少~~

持槍完全無問題!!~~參考自TV版第七話闖入敵艦一幕~~

今次有一個位,好值得讚,就係個盾。大家玩過YF29,都應該受到「跌盾」之苦,今次個盾非常非常之穩陣,很好﹗

其實隻腳既可動度係OK架,不過左右兩邊伸展都係做得唔夠好

隻公仔真係好得~~

夾硬用少少技術,擺高少少可動度既POSE。不過,都係個句,個台既可動度不足,想靈活D都唔OK!!!~

拿刀仔玩就真係一定要做~~本來想影個向前衝既狀態,但奈何個台真係做唔到

來最後一幅起腳先。由於腳部既上下可動幅度很大,做這個動作應當不難。不過麻煩就在於我個隻既右腳大腿關節有點點問題,要搞個陣還是有點兒麻煩

總括而言,隻VF25F NORAML的確唔錯,初步點評下先

優:
1. 造型正,無得彈
2. 上色仔細,很正﹗
3. 在這樣的可變型系統下,仍在這樣的可動性,算是不錯吧
4. 武器方面尚可,支槍幾仔細

劣:
1. 手掌不夠多
2. 變型系統仍然頗複雜
3. 由半人到人個下,好多位都沒有給予足夠的提示(不過,如果要清楚就明變型系統,我估佢不如整隻光碟啦....)
4. 手部關節還是不太穩陣,多玩一兩次開始唔夠力,應作改善

總體而言,其實,優點個兩樣野已經夠殺,所謂「劣」都只不過是改善空間罷了,然而,接下來的兩個PACK所帶來的問題,則比本體多得多呢......
大家如果想看更多照片,或者其他ROBOT魂玩評,可以到小弟的BLOG: http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/page/1

SUPER PACK

SUPER PACK應該早幾個月前已經出左,不過當時我還是沒有打開它來玩,就是希望一野出哂三個REPORT,所以,SUPER PACK應該大家都頗感熟悉。然而,我覺得,有一些玩家,在這個玩具出的時候,未必對它很感興趣,過了一兩年,偶爾翻看FRONTIER或一些玩具照片,可以希望後追這個玩具,那我這些報告就可以為這一類朋友略作說明,還比官圖官話來得實際~~所以,我還是不厭其煩的說一說~~大家如果想看更多照片,或者其他ROBOT魂玩評,可以到小弟的BLOG:http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/page/1

內容都係個D野,不用多提~~

幾得意既一個位,就係SUPER真係有好多花紋,看下去,整體上感覺還不錯﹗

其實SUPER PACK的感覺是很瀟灑的~輕輕便便咁。不過提一提大家,如果大家上甲個陣,隻腳個位要微曲DD,如果唔係就上唔到架,成個變型就完成不了

從後都可以看下~

上架.....其實,我既變型做得唔算好好,所以都係唔可以完整咁上度架。的確,完整的變型是很難做得到~

隻隻機我都要向前影番幅先~~

低炒又一幅~~

全彈發射先。由於只是SUPER PACK,全彈都只係兩個彈匣再加左右翼個度個D飛彈,但感覺上個氣勢就不如ARMOR PACK

D飛彈的確是做得非常DETAIL﹗

半人MODE。今次D甲,整體上算係幾穩陣,不過胸甲好容易跌下來,大脾甲好難固定,腳甲都幾易鬆。唯獨係背部兩個推進器同埋兩個飛彈做得幾穩陣。看來,笨大是注意到一D高危位,就出多少少力進行研究,不過始終將其他部分忽略了,甚為可惜。

舉盾擋野呢D動作幾易搞~~

持槍一樣無問題~

呢一招參考自MACROSS ZERO大佬同福卡一戰中所用的一招,感覺上幾型幾正,以前總覺得半人唔知做咩,睇完MACROSS ZERO就明哂~~

我個人而言,其實半機半人真係好靚仔~~好有特色既一個設計~~

就係放飛彈呢下差少少氣勢~~

拿刀仔一樣有霸氣﹗~~

去機械人MODE先。由於素體本身好修長,但單簿了一點,SUPER PACK正好彌補這方面的問題,整體上感覺不錯﹗

單手有力,可能當時重未加個手甲下去,還可能挺手拿槍﹗~~

可動性方面不是問題,畢竟套甲都唔算好重,影響不算很大﹗加以我個隻個腰關節都幾實淨,所以頂得住﹗到左ARMOR PACK個時就麻煩D

拿下刀仔先~~

如果有角度既話,隻野既可動度都可以接受既~

係差隻手掌~

係時候去總評先,本體講過,所以唔講啦,呢次主要評下套甲既

優:

1. 造型正,上色很好﹗
2. 易搞,不用看說明書都幾乎搞得定,呢點好重要
3. 背包同飛彈匣做得唔錯

劣:

1. 飛機MODE個時,裝了腳甲之後,很難找到腿部彎曲的幅度,個度搞左我好耐
2. 胸甲、腳甲太易跌下來,扣分﹗
3. 上架個度未係做得很完美.
4. 說明書只說明了裝人型MODE的方法,假設玩家由飛機MODE玩起,又唔識上界,咁咪要轉番做人型MODE先上甲,不是吧?

ARMOR PACK

ARMOR PACK,小弟為左佢,所以入了呢條LINE這麼多機。有時很搞笑,因為套甲而買隻機,好似好誇張咁,不過,ARMOR PACK的確非常吸引。儘管定價近牛,但唔會影響我對佢既愛~~好,唔講咁多,去報告﹗

盒野比我想像中大好多好多......

開盒見到,終於明個定價點解去到呢個地步....真係好多野,兼好大舊.......

玩過既都知,佢個輛子係藏係隻腳甲度。不過,由於太重既關係,D輪子有點點曲起來的感覺

不過落左ARMOR PACK,成隻野由單薄而變得沉實起來了

上架﹗呢度有個位要講下,查實個架真係好脆弱,上左去之後真係搖搖下。另外,由於裝腳甲個時,又係老問題,我地玩家好難做到佢一百分之一百既要求,結果上架個度,佢D位預到FIT哂,唔係個個孔都岩位整落去,就咁上架都真係好危險,不過我無得選擇~

向下低炒一張先,感覺真係唔錯,相對於NORMAL既平凡,佢有一種沉厚的感覺﹗

上埋反應彈,成隻野就真係好大隻。呢度想講,如果你個影棚不大,可能多D地用角度去就佢。千萬唔好又底紙又將其他地方攝入鏡中,這樣子就不行了。

影個時,隻野其實左搖右擺架.....

一飛沖天的感覺﹗

呢度我想講,如果純粹從影個個角度來說,大家不用執著支槍係唔係夾係大腿部置。要知你要將D野夾係個D位,牽一髮動全身,重唔係裝上去唔代表唔跌下來,所以非常麻煩。我建議,如果影公來的話,直接把你的槍LONG在支架上,咁你就唔駛為左支野而煩惱~~

順帶一提,我個人認為,飛機MODE個陣唔掛兩粒飛彈,感覺上好似差少少野咁~~

係時候去半人MODE。相對飛機MODE,半人MODE可以說是三個MODE入面最易搞既一個。事關飛機既重心向前,兩隻翼既重量向下,正好幫手穩住隻機,加上隻腳夠重夠力,不用擔心會跌低~~

得益於「大大舊」,成隻野睇落去當然有架勢好多啦~~

從後面睇,你會留意到兩個BOOSTER真係好大好大

上架個陣要小心D,因為隻野太重,變左上架個時,一定要佢穩住先好放手,畢竟佢個「筍位」都唔係真係好穩陣,總有點搖搖欲墜的感覺~

上埋反應彈,成隻野感覺大隻左,再加埋個全彈發射,感覺真的很不錯﹗

呢張相我影得好辛苦,事關我想擺POSE兼出少少動感,想前後腳一下,點知原來搞佢地前後腳係好高難度既一件事,因為個機頭好易會瞓低,所以要小心穩住佢.....

係時候去人型MODE,裝裝下個陣,忽發奇想,不如半隻上甲,半隻唔上,睇下個感覺係點,結果又OK,感覺唔錯~~大家會睇到,上甲同唔上甲,真係差好遠

上半邊甲,要企,都係好容易既~

呢張齋企,真係搞左我大半日.....事關佢後面兩個BOOSTER太大太重,重心自然向後,咁就好似反肚咁架啦。如果唔想反肚,就要個身向前傾先得。不過,能夠令身子固定向前既位等兩個,一個是腰關節,另一個係機頭個細細既「卡位」,大家如果想要自己隻機企得好,一定要係呢兩個位度拿到平衡先有計傾~~

咁難得企到,當然要影多幾張相啦~~

係地上面要擺POSE,玩過既大大應該都知道難度係邊度,唔多講,我呢張相,算係「郁左」架啦.......

個肩關節去到後期開始唔係好頂得住

來一個全彈發射先.....

唔同角度都影一下~

由於手既可動度麻麻,加埋個厚甲,無計.....

最後當然要來一個招牌敬禮啦~~

玩完重甲,算係完哂D心願,不過,當然都係有D不足之處,去總評

優:
1. 造型正,上色很好
2. 整體上大部分既PARTS都尚算穩陣
3. 上甲個度比想像中簡單

劣:
1. 胸甲基本上係極其咁令人討厭,經常跌下來,搞到我整胸甲既時間多過擺POSE
2. 機體個設計好似未有關注上哂全甲之後個站立問題,能支持套甲既支撐點不多,可以多加改善
3. 都係老問題,就係個台。畢業上左厚甲,成隻野重左好多,你無理由唔係個STAGE個度做番D野。搞到上左架之後,隻野感覺好危險咁

整體而言,我對呢甲都係滿意既,不過就係好多細節位做得唔好,變左玩個時好麻煩,唔太順手。

大家如果想看更多照片,或者其他ROBOT魂玩評,可以到小弟的BLOG: http://blog.yahoo.com/_PEAE5C7I2T4VVJ4LH35KWQQZEI/articles/page/1

順手都SHOW少少YF-29既圖。有大大說YF29比VF25好,其實又好難比較,畢竟兩者既設計都唔同。不過,如果你話邊個正D,咁我當然覺得,設計ADVANCE D既YF29會更有型。畢竟佢唔駛上甲已經超型,上埋甲只係錦上添花~VF25就幾需要套甲去將佢既優點發揮出來。

呢D相都係成年前個REPORT度已經有,大家可以追番D舊REPORT,或者去小弟個BLOG應該都搵得到~

加埋PARTS,YF-29既改變都唔算係好大~

THREE MODE 比較

好毒的一個帖呢~~~~~
thanks ching~ 靚圖靚post 靚機~
本來心如止水, 都俾大大嘅正相搞到流哂口水
影得好鬼型呀!!
請問D裝甲著得穩唔穩?會唔會邊玩邊甩?
super ying, thanks ching
收的愉快.......
富貴金錢如浮雲
身心愉快最重要
正到無朋友:71::71::71:
無買MACROSS D 野, 不過都要支持樓主貼咁多相.:71:
超正~ 令相...!!!!!雖然自己並不LIKE 重甲, 看完你的.....好易比樓主毒到
好圖:71: ,齋企都唔錯
越望越傷心~  當年一口氣入左2隻 vf25f + 重甲 舊版~入晒肉........見到v.2 正到咁...真係想炸左bxxdxx~ :59: