Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 10分為滿分大家覺得Play Arts改QC平均分可以去到邊?

咁講法我黑仔過你,不過以造型黎講我係滿意先有意落坑,而佢既重量黎講都幾墜手。
膠質咁差八成係假貨啦....官方店可能自己都唔知賣ge係假貨都唔出奇:67:
上色 is the big problem sometime... :67:
Look is good for Playarts but..................

Easy to be broken!! I have 3 out of 12 have the said case!! :53:

我有幸買過第一隻的蛇叔, 也是買過最貴一隻的FIGURE, (現在想起也心痛) 也是最後一隻,
最初是給蛇叔的"類12吋"面相所吸引,
外型是靚得沒話說,
但是關節構造上, 實淨程度和早期的山口式差不多,
可是體型上大了幾圏, 重量也多了不少, 關節完全承受不了,
看看圖中的蛇叔的一對"蘿白腳",
蛇叔身形本比光頭佬高大, 可是腳掌小腿卻幼得多,
不要說站立平衡, 足部關節受力也成問題.
(後期出的蛇叔"蘿白腳"程度好像還嚴重了, 慘不忍睹)
我得兩隻,老蛇叔同埋阿龍。ok喎!! :71:
披扼屎改我就只有因貪小便宜而買的這一隻:shy:

玩上手的感覺是hyper化的轉輪系列. 身體重甸甸但小腿就稍軟...還好關節暫時仍夠力~
上色方面有好幾處瑕疵, 但尚算容許範圍~
QC嘛, 我給7分~
play arts改QC一向麻麻,好唔穩定,
我都分享一下
batman 9
joker 4 (買返嚟無耐,就同樓主一樣斷手):42:
MGS snake 年青版 3 (右邊手脾關節其鬆,成日甩) <--&#32118;對正版在精x總店購入
MGS Cyborg 7 (比較難企得穩) <--<--&#32118;對正版在精x總店購入
cammy 7 (有少許長短腳....)
Ryu 8
春麗 6 (上色較差)
豪鬼 8
鋼練 愛德華 7
鋼練 艾爾 8
其他FF13的就不談了
我自己只有FF系列
其他就冇玩過
可能PLAYARYS 始終係FF為主打
所以PA改  只出左5隻既FF,暫時本人覺得都冇問題
樣貌,關節等等都好好
同埋可能FF D人物較為瘦身 D關節冇咁易有事
唔似豪鬼,美版英雄果D 手臂仲粗過FF個D大腿
所以冇晒易有意外啦

我比8.5分架
本人只買過metal gear,忍者同年青蛇都好多地方甩油......qc5分.....
設計一流,上色9流.....總之唔值個高價啦.......
造形------------------> 10分
關節Design---------> 3分
塗裝QC--------------> 2分

個人結論:盡可能唔再玩這系列:78:
深表遺憾.............................. :68:
其實我都中左佢個Batman line.... 決定畀多次機會佢,見米青米分平到左成舊水,決定入多隻Arkham Asylum Armored.... 知道佢係地大概點構造,今次會玩得小心&#21874;。
它的qc真的很漂忽,時好時壞!
暫時最滿意是後生蛇哥,其他都有缺陷.......
你冇野講過 扣分
呀渡 發表於 12-8-2012 01:38 PM

事實真係冇&#22050;好講呢~~~~~