Toysdaily 玩具日報

查看: 42040|回復: 78

[鐵道] 我和火車的軌跡

:34:所謂有樣學樣.....見常威開個紀錄post.....自己都想留個腳印

亦唔想再開新主題放火車相......反正都係俾老友睇......
但係回post個紀錄太多......根本撈唔返....於是....就全部掉晒落o黎li度~~:43:

多得有班好兄弟....眼前li堆野:30: .......有7成都係li兩個月買......錢?:44: ...真係唔好提:31:
仲未計係日本坐緊飛機o個堆.....:80:

不過....係度識到咁多位兄弟.....真係好開心,亦好榮幸:35:
再一次.....多謝大家:64: , 感恩我們在此相遇

好啦......谷埋谷埋.....係時候o黎鋪勁o既

首先出場係蒸汽時代~~
C57-180 貴婦人
我第一架蒸汽車頭....
不過佢飲緊水....唔得閒理我地........

再o黎.....D51 孖寶~~352 & 498 東方快車
日本二戰前已經大量生產......戰時亦非常活躍
連台灣都有佢o既足跡

我鍾意標準型的樸實

又喜歡東方的華麗
人類就是貪婪的動物

到壓軸!!!德國蒸汽車頭!!!!!賣飛弗!!!
先o黎戰前機車(pre-war machine) BR Class 50

2-10-0 o既設計

當然唔少得德軍!!!

再o黎!!! BR Class 03 特快列車

2-6-2 o既大轆設計同樣吸引

仲有38t!!!!

一門3傑! 我最喜愛的蒸汽車頭!! (暫時)

到美國!......首先出場係GG-1.....
唔好睇少佢......佢係二戰前已經誕生o既電機車.....

美國就是有霸氣!!

拖住o既係好精緻....可開門BOX CAR......而且係差不多30年前o既美國產品

真係唔好睇少美國o既技術同工藝!!

然後係最新o既柴油機車....SD90!!!
更有霸氣!!!

中遠集團!

馬屎基

常綠

NYK

鐵道娘~~~萌~~

到日本早期電機EF16

日本柴油機DD51...比美國就是少了霸氣.....不過我喜歡

然後係......

車庫!? 係特殊車庫!!!
EF-510 紅霹靂 & EF210 桃太郎 日本新型電機

唔夠特殊!?.....特殊係佢拖o既野

掃軌車!

ソ80形
http://ja.wikipedia.org/wiki/%E5%9B%BD%E9%89%84%E3%82%BD80%E5%BD%A2%E8%B2%A8%E8%BB%8A

油罐卡細

油罐卡中

油罐卡大

車掌卡

煤卡

:78: 舒服晒~~~~
:64: :64: 多謝棒場
踩場~~~~

Round house!!!完成!!

大家有瓦遮頭~~

然後露出車頭~~~
山頂o既朋友你地好~~~下次記得買1200蚊飛啦~~~

好~~介紹下車先~~

TOMIX C57-1....
目前最高水準之作......比KATO更強.......更貴

KATO GS-4 美國重油蒸汽車頭
設計為高速豪華客運列車.....Daylight
#4449....現存最後一架.....死淨種!
我係好想要全黑o既 wartime black......不過冇晒.....

BACHMANN USRA Light 2-10-2
美國一戰年代o既標準蒸汽車頭

KATO SD70ACe Union Pacific
買佢全因支美國旗好靚

BACHMANN PLYMOUTH 0-6-0 Diesel loco
基本上係Switcher/鐵路維修用小型柴油車頭

Coming soon.........
DC仔粗糙劣作........多多指教
曝光最多只可以15秒......

可以見到大部份layout

換個角度

近鏡

3色橋~~~

今次得車頭燈

然後尾燈

換家又光又多燈o既~~~

你估佢係邊個?

有D後端倪

開估~~~佢就係.......智慧狗~~
好靚嘅火車、好靚嘅相!多謝分享:)

不過地方、金錢都有限,睇相已滿足!:78:

個人特別喜愛用筆型(微型)攝綠机放係火車上所睇到嘅世界!:handshake:
依範真係玩唔起,要錢要地方,唯有望下當玩過,支持panzer大大強帖...:shiny:
:43: 入嚟支持下先, 占占好波:71:
good ar !! 好正呀 >t<!!!
嘩~~~~~~仲邊度有朋友呀?:@

簡直正到冇朋友!:71:

支持亞占!:71:
占占醒, 占占勁, 占占靚仔冇得頂 :52: :52: :52:

你個post 都咁正, 攪到我真係唔係好敢出我果個post :55:
細個都好喜歡呢d~~~~~~~~~~~~~
:no::no:個個都玩開專post 留火L名...

骨job ..占 sir :71:
占占醒, 占占勁, 占占靚仔冇得頂   

你個post 都咁正, 攪到我真係唔係好敢出我果個post :55 ...
bbf1125 發表於 7-8-2012 11:01 AM

你開專post la... :57::57::75::75:
十卜,十卜:71::71::71: