Toysdaily 玩具日報

樓主: panzer_jimmy

[鐵道] 我和火車的軌跡

個火車陣,真係勁到冇朋友...:71:
攪到我都想新個新POST TIM....
:43: 入嚟睇下火車先
占占係時候update 下你近期既收穫 la :36:
好正呀!!!!小弟小時已經好想擁有既玩具就係樓主咁既陣容!!!!
但可惜.........要好大地方先可以做到!!!樓主希望日後可以睇到你更多更強既火車啦!:$
:67: 最近買火車可以話一日千里.........
本來打算擺夠個停車場就算.....

點知......越買越多......但係就越o黎越少玩.......
li幾日放假......都冇乜郁過.......叫做執下個場......影下相....

個場......基本上已經定形......亦冇咩野可以加......空間亦用盡.......:44:
除非有更大地方.......否則......其實玩完:42:
上面o既相......其實係抽走左十幾架美國柴油車頭.....同十幾架日本新型柴油車同電機車之後影........
個round house.......一早就full house........

小影屎塔......呀.........係水塔

本來打算每架車都影下相......
不過實在太多.........只係隨便影幾架........

minitrix BR85

kato C62-17 東海道型......日本最高速蒸汽車頭記錄保持者......

雖然個摩打已經完全內藏......但係動力部依然係舊版......所以行走性仲係比較差.......
佢說明書上係話佢有飛輪.......不過......我真係feel唔到.......
同新o既 C-62北海道型真係差好遠........

北海道型真係行得好靚........:78:

好~~到德國小型柴油車
除左好趣緻........我對有拉杆o既車真係冇抵抗力........
分別係.....黃色o既BR106.......拖紅色o既BR260.......仲有舊式o既V36.......

小可愛~~美國舊式2-6-0小型蒸汽頭

ki-100....日本早期剷雪車.......

DD-51 euro liner.......不過客車真係買唔落.......

軍事時間
BR05 迷彩連側群裝甲板

亂拖一堆........

到li架.......USRA 2-6-6-2

對住特別動力構造o既車........我又係抗拒唔到........
而且.......真係好細緻
同GS-4一樣.........又係長到用唔到轉盤........不過......過彎又幾好.......R249都過到.......

玩住咁多先..........:64:
爆箱經過......10kg 的挑戰:67:

第一層

第二層

第三層

第四層

終於搬晒出o黎

:50: 呢個係非一般口既箱...內藏劇毒...:55:
掂即死...:34:
:70:

:he:晒下相先~~~~

星期日整過o既車.........
當中有半數以上係西德時代製造......即係座底20年歷史

超鍾意o既瑞士SBB舊款鱷魚電機車
D拉杆真係引死人........

德國舊式路面電車.....仲有室內燈~~~

BR96 0-8-8-0......

最後係 4-8-4 超長J class.....有2個tender.....

14V下的射燈.......好有feel

:he:

完:64:
:43: 支持, 支持, 占占真係收穫豐富:71:

河合出o既特急便........大半價5000羊......來自日本
特急便.....真係一個好名:67:.......令人有無閒想像:p
全列11卡........有長有短........最正就係統一有條黃間條..........
配合佢全黑色......用上D51標準型去拖真係非常有feel......:78:

來自德國o既Rheingold, 萊茵的黃金, 不過我鍾意"金色萊茵"......德國o既豪華列車
價錢......大概一金牛.......有4卡客車+1卡行李車.......全車有室內燈
西德製造...........年份約1988至德國統一.......
關於本車歷史.......請看維基
http://en.wikipedia.org/wiki/Rheingold_(train)

萊茵......德國河流.......我卻被這名字所吸引
本車為第一代.......即戰前樣式.......
原裝室內燈比較暗........所以自行換上非常光亮的烏絲燈泡

車場略影........

最後係Bachmann o既 USRA2-6-6-2......美國一戰時代蒸汽車頭
價錢約14魚......
車頭非常細緻.......大量細微金屬部件.......可謂含金量豐富.......絕對唔膠

因為係mallet o既設計.......有2組驅動輪........令我被她深深吸引
http://en.wikipedia.org/wiki/USRA_2-6-6-2
:71:Very good photos
:43:support
又出下野先...........

首先係.........臭B套800系九州新幹線"飛燕"
全車有室內燈

流線形o既...........車頭...........凶狠o既頭燈.........

印刷細緻o既logo......

車尾......
不過..........點解會係我影?
因為有人七左..........要整囉..........
再o黎............

EMD DD40AX........見過最長o既美國柴油車.......
百萬城貨仔.......6舊幾仲要有埋DCC.........真係抵......

我一向都鍾意長~~~

亦因為太長.......複線高架只可以外圈.........

美國就是霸氣~~~~~