Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: nesidoh

[新品消息] (香港到著) DC Direct, Arkham City Series 3

這一DC系列做的很棒....
很後悔 阿卡漢療養院的 SERIES 1 , 2 (有阿BANE) 遲遲未入手.....
現在根本買不到 ...
hhbto 發表於 1-10-2012 09:37 AM

回復  hhbto

噢 ...... arkham asylum series 1,2 而變為神物
Assassin 發表於 1-10-2012 01:57 PM

無咁誇吧師兄們。。。。當然這也見仁見智吧。。哩SET唔係做得唔好。。但係又係DC DIRECT 死症。。有用的可動關節太少。。個個成碌木甘齋企。例如:Batman 連腰關節都無呀大佬。。。再加賣大部份都係得T-joint腿關節,想張開Batman腿少少都唔得。。。不過此系列要讚嘅反而係KILLER CROC 同 MR. FREEZE。。KILLER CROC 終於有BALL JOINT HIPS!!雕得又靚。。MR.FREEZE 此角色設定無須多關節,所以覺得做得好同恰當。。不過個人覺得如過比NECA做會更好。。多左關節之如又唔會損害雕塑本身。。

回復 31# G'c

小弟認為:
DC的關節少,但人物有型!
MATTEL的關節多,但頭雕變化不大沒特色
NECA 不肯買版權.....無法出 DC ,MARVEL的6,7吋可動商品.....

青菜蘿蔔各有所好,挑著收吧:78:
回復 31# G'c

arkham asylum series 1,2既壞蛋造型真係無得比, mattel 完全無得鬥, 就算mattel多d關節可動亦唔好, dcc最大賣點係角色數量多, e家已出5 series加3 deluxe加2 exclusives, 仲會繼續有得出, 市面已經好少公司會同一個世界觀出咁多, 所以收藏性非常高
回復 32# hhbto

版權沒有開放出來呀, 不是neca不肯買, 他們現在開始生產少量marvel玩具了
DCD 真的是一家不錯的公司
WOW的人偶做的很有水準...
BATMAN Arkham asylum series 1,2 已經再版過
入手的機會太渺小...:42:
只能怪自己太不識貨了:72:
回復  G'c

小弟認為:
DC的關節少,但人物有型!
MATTEL的關節多,但頭雕變化不大沒特色
NECA 不肯買版權 ...
hhbto 發表於 1-10-2012 03:33 PM

謝謝師兄回覆。。。本人並非覺得呢套完全唔得,但真係覺得個BATMAN麻麻地。。。而從師兄的圖可看到,雖然師兄已盡力擺正POSE,但耐可關節真係少得可憐。。其實加返腰同大腿BALL關節已經可解決問題。。宜家已經係2012...但DC DIRECT 重可能停留係1990年代的Action Figure 階段。

回復  G'c

arkham asylum series 1,2既壞蛋造型真係無得比, mattel 完全無得鬥, 就算mattel多d關節可動 ...
Assassin 發表於 1-10-2012 04:03 PM

師兄跟MATTEL的比較絕對正確,所以我都覺得MATTEL係有D問題。。。所以DC DIRECT 亦可大條道理:MATTEL 雕得咁差,我地係無關節但靚 D喎
見到兩間都麻麻(本人儲Batman公仔已有十多年,以前亦有買DC DIRECT),一見到KAI出我都有買,當然價錢較貴亦唔係無問題,但比DC DIRECT 有誠意。最可惜係比例太大。。。
回復  hhbto

版權沒有開放出來呀, 不是neca不肯買, 他們現在開始生產少量marvel玩具了
Assassin 發表於 1-10-2012 04:04 PM

這也是DC的大問題。。。人地MARVEL哩幾年的知明度一路標升,除了電影外周邊產品亦比較好及多。。。講真,而家的年輕人除左SUPERMAN同BATMAN之外,其他的DC Hero佢地都唔多點理。。。如果DC肯放手比NECA出Figure,實在是玩家之福。
DCD呢個BATMAN AC系列唔可動我又冇乜大問題.
因為都係個個企定定放入櫃(笑)
不過造型真係好好.
very Nice Arkham City Series 3 reviews : :71:
http://www.figures.com/forums/ne ... -3-a.html#post62221
very Nice Arkham City Series 3 reviews :
hhbto 發表於 5-10-2012 10:58 PM

望落都係Azrael 最型 :-)