Toysdaily 玩具日報

查看: 30862|回復: 55

[分享討論] 小品分享精選 vol.30~~~Ultra Act~~~Ultraman (Version 2)

日本國民心目中的特攝精神英雄~~~屹立至今已接近半個世紀的光景了~~~:65: 除了幪面超人之外~~~還有光之國的 Ultra 戰士們~~~:!

Ultraman~~~港譯超人吉田~~~ 一九六六年七月於日本電視台首播~~~超人系列一直至今仍斷續有新作品登場~~~關於超人的新產品仍不斷推出~~~:) 今次這款 Ultra Act Ultraman 是系列前作的改良版~~~因為初版質素飽受各方玩家批評~~~:blame: 今次以新規造型的素體再度推出~~~並且承著五月推出的佐菲熱潮之氣勢~~~期望可以挽回一些好評回來~~~:74:

Ultra Act Ultraman 內容除了吉田本體外~~~有九隻可換手首~~~:) Speshium Beam 和 Ultra Slash 的特效部件~~~藍紅能量燈~~~爆地部件一對~~~與及一粒台座轉接口部件~~~:78:

科學特搜隊早田(吉田)隊員只要拿著 Beta Capsule 向天按下按扭~~~便可變身成 M78 星雲戰士 Ultraman~~~:^

超人吉田的身型比例不錯~~~各部關節明顯收緊了~~~可動範圍亦加大了一些~~~可以重現劇中這彎腰備戰的姿勢~~~:D

新版加入了一隻 V 字右手~~~令超人加添了一點小趣味~~~:DD 今次全身紅銀地方均有上色沒有偷雞~~~走色出界很輕微~~~只是銀色地方有些少花油和補油而已~~~:38: 這是銀色玩具通常很難避免的問題~~~:78:

沒有 Ultra Attack Beam 的特效部件~~~不過仍可擺出 Ultra Attack Beam 的發射姿勢~~~~:43:

今次附上的 Ultra Slash 特效部件比舊版加大了和加多了鋸齒紋~~~多出了一點氣勢~~~:73:

而今次的宇宙物質 Speshium Beam 特效部件加了一點前端激射線~~~腳底下新加的爆地部件可以加強發射時的後座力量~~~:74: 這兩塊爆地部件相信在其他地方也會合用呢~~~:36:

新舊版 Ultraman 相列比較~~~新版身型明顯較有肌肉感和強壯~~~全身均有上色質感十分好~~~:71: 而舊版身型則比較接近劇中演員的劇服~~~不是全身上色質感不足~~~:( 另外新版的複眼造得很好~~~不需要太多光源便有發光效果~~~:shiny:

小結: 這隻超人吉田因為版權關係~~~在香港沒有行貨推出~~~入手比較困難~~~:o 上一隻佐菲更是港日兩地均缺貨~~~價格水漲船高~~~所以我暫時沒有購入~~~待日後有機會再販時找機會吧~~~:42:

Brothers' Mantle 是我在上月在日本用正常價購入的 Ultra Act 配件~~~內容包括超人兄弟斗篷一件和一個特別支柱台座~~~:65:斗篷是用硬膠製作~~~上色算是可以~~~左中右分三件獨立可動~~~ :51:

裝上斗篷前必先要預備背部的兩個插口~~~ 一個是用作固定斗篷~~~另一個是給支架台座用的~~~:74:

裝上斗篷後的超人吉田真是氣勢十足~~~:$ 不過因為後重前輕關係~~~必須使用支架台座才可以站穩~~~:( 但背後那支架接合部件真的很鬆很易脫落~~~弄了很久才可以定到滿意企姿~~~可以說是全作最大的的缺點~~~:angry:

後記: 因為貨源問題~~~今次的分享帖可能有部分朋友得不到共鳴~~~實在抱歉~~~:64: 記得上次初版吉田因為質素差問題滯銷~~~推想 Ultra Act 系列未必長久~~~:67: 但今日見廠方將這個系列由內到外重新包裝~~~可見貨品好自然不愁巿場這個道理~~~Ultra Act 超人以後不再是質素差的代表了~~~:DD
支持Some大既靚靚吉田相!!
我仲未入手,宜家睇住Some大既相止渴先~~~
不過我隻佐菲今個星期六應該會飛到屋企喇:D
估唔到some大入左吉田v2
btw,support靚相:shiny:
又入黎十卜..... :34: :34: :34:

隻新版吉田係唔係好少地方有?我今晚係蟻仔度都係見到好少 :38:

今次隻吉田小弟覺得有 dd 似漫畫嘅造形(指嘅係已故嘅內山守老師嘅作品),有 d 角度 *好似* 顯得有少少滑稽(純個人意見)

雖然今次冇入呢隻,不過都希望 upcoming 都係肌肉型嘅 Max 同埋暈限 Gaia SV 會出得好啦 :o :o :o
支持!! 舊版質素雖差, 但就似番1966原版feel...新版好明顯進步了...唉, 仍然遙望著大哥, 一開閘就飛到上宇宙, 幾時先番黎地球? :42:
估唔到Some大都入左吉田:36:
昭和超人都無乜心追,期待今個月既max,red king
支持Some大既靚靚吉田相!!
我仲未入手,宜家睇住Some大既相止渴先~~~
不過我隻佐菲今個星期六應該會飛到屋 ...
leo_yamtszfung 發表於 3-8-2012 11:23 PM
THX Leo 兄支持~~~~今次吉田都係偶然入手~~~~本來都諗住又要 skip 架啦~~~:( 不過佐菲我都可以買GE~~~~衰在要成 8000 円一套畀唔起啫~~~而且再販機會估計高~~~所以都係等下先~~~:78:
估唔到some大入左吉田v2
btw,support靚相
F.S.飛煞 發表於 3-8-2012 11:27 PM
多謝 Timothy 兄消息~~~THX 飛煞兄支持~~~~:77:
Some大出report果然快手:71:
小弟都好希望未來既ultra act質素可以保持現有水平,不要再見黑歷史:(
>>因為後重前輕關係~~~必須使用支架台座才可以站穩~~~ 但背後那支架接合部件真的很鬆很易脫落~~~弄了很久才可以定到滿意企姿~~~可以說是全作最大的的缺點~~~

我岩岩先整左半個幾鐘先整到一個滿意o既 pose:* 而且要用魂stage 4 先夠力, 本身o個支太幼太軟弱喇!!

點都好 支持some大report:) 期待七星俠2.0 呢
又入黎十卜.....   

隻新版吉田係唔係好少地方有?我今晚係蟻仔度都係見到好少

今次 ...
garykctse 發表於 3-8-2012 11:27 PM
THX gary 兄支持~~~~:77:睇落又真係有啲內山漫畫 feel ~~~~有肌肉感我覺得好睇啲~~~~黎緊隻 Max 我重考慮緊買唔買~~~個人唔係太鍾意 Max 同套劇~~~~~:67:
支持!! 舊版質素雖差, 但就似番1966原版feel...新版好明顯進步了...唉, 仍然遙望著大哥, 一開閘就飛到上宇宙 ...
jono_grace 發表於 3-8-2012 11:36 PM
THX jono_grace 兄支持~~~~~:77:佐菲咁多人買~~~~我估再販機會好高~~~大家不妨等多一段時間吧~~~~~~:67:
頭像被屏蔽
帝拿, 佐飛, 吉田, JEAN-KILLER.
今年這系列有超大的進步.
SOMEBODY兄有無入JEAN-KILLER? 那隻才是極品呀..
估唔到Some大都入左吉田
昭和超人都無乜心追,期待今個月既max,red king
saga522 發表於 3-8-2012 11:37 PM
昭和超人我都係隨緣~~~~買唔到就算~~~:38:上個月係日本其實我預咗六千円樓下都會入佐菲~~~但竟然又係賣八千円一套~~~所以淨係買兩盒千一円斗篷返黎就算數~~~:54:
Some大出report果然快手
小弟都好希望未來既ultra act質素可以保持現有水平,不要再見黑歷史
timothy276217 發表於 3-8-2012 11:49 PM
THX timothy 兄消息~~~~原來嗰間係賣番皂碟隔離間鋪~~~~:DD
又話jean killer7月尾派貨!到家都夫未有電話!會5會訂左冇貨嫁?
>>因為後重前輕關係~~~必須使用支架台座才可以站穩~~~ 但背後那支架接合部件真的很鬆很易脫落~~~弄了很久才 ...
leah周 發表於 3-8-2012 11:53 PM
THX leah 兄支持~~~~:)你都覺得個台座插位好鬆~~~ 一插入去就甩出黎~~~~真係把幾火~~~~:angry:
帝拿, 佐飛, 吉田, JEAN-KILLER.
今年這系列有超大的進步.
SOMEBODY兄有無入JEAN-KILLER? 那隻才是極品呀 ...
劉波 發表於 4-8-2012 12:06 AM
Jean Killer (Nine) 我無訂呀~~~~:( 新宇宙警備五人組我只係得 Zero 咋~~~~:shy:
小弟以正常價入手:)
新既素體真係好好玩~不過佐菲兄...小弟冇能力由天價請佢番黎:help:都係果句,,慢慢等啦~~
不過話時話,,官圖果隻seven好似係ver.1黎架喎:(