Toysdaily 玩具日報

查看: 11238|回復: 22

[玩具報告] Marvel Select Spiderman VS 孩之寶 蜘蛛俠 (多字少圖) #21 加入少量收藏

今日係動漫節買左隻6" Spiderman...
個價已經比之前加左20蚊,又冇上線,要自己返屋企上返...
以上係Marvel Select Spiderman 同 孩之寶 蜘蛛俠既初步比較...

上色方面:

Marvel Select Spiderman上色方面合格,上線雖然唔太完美,但上線上到足...
可能未習慣新Spiderman對黃眼,或者有人會覺得怪,不過我覺得OK唔錯...

孩之寶 蜘蛛俠 上色方面差,又冇上線,得心頭蜘蛛LOGO有上...
其他地方包括頭、身、手、腳,全部都冇黑線,返到屋企足足用左成個鐘先搞好...

可動方面:

Marvel Select Spiderman 新出既可動比以前正好多,由隻Hulk開始已經唔同左...
雖然膀頭位錯左件,但影響不太...
雙關節位,就唔夠孩之寶 蜘蛛俠咁多,因為手部冇雙關節...

孩之寶 蜘蛛俠 可動方面呢隻一般,比起之前AVENGERS好似差左...
不過之後出既人樣版,我可能都會買...
關節方面冇乜特別,玩開孩記6" 都知係點,所以唔講...

價錢方面:

Marvel Select Spiderman 比起隻孩之寶 蜘蛛俠平,又有得換手同埋有景場...
呢方面真係完勝孩之寶...

一比較之下MS正D:74:
其實ms都唔係平hasbro好多, 最多兩草
我skip左ms等hasbro, 覺得hasbro身型似電影多d, ms隻藍又太淺黑線又太粗, 仲有hasbro可動應該好過ms, 當然hasbro都有樓主講既問題la, 但今次我話hasbro贏 :52:
其實ms都唔係平hasbro好多, 最多兩草
我skip左ms等hasbro, 覺得hasbro身型似電影多d, ms隻藍又太淺黑線又太 ...
Assassin 發表於 27-7-2012 09:34 PM

但係隻孩記冇上黑線真係想死...
MS呢隻藍色唔太開胃
我見MS有隻特別版, 上色隻藍色非常順眼
有機會會入返隻
雖然 MS 係正左,但始終一D 都唔似電影,論可動及造型始終都係 Hasbro 贏,如果唔係玩開 3.75,我都會揀 hasbro....
回復 4# 小堅

都係, 不過無線易搞過有粗線 :52:
兩隻都係好物 :77:
回復 5# superterry

disney store exclusive 如果香港番到都要3魚幾 :69:
MS呢隻藍色唔太開胃
我見MS有隻特別版, 上色隻藍色非常順眼
有機會會入返隻
superterry 發表於 27-7-2012 09:50 PM

個隻金屬色真係靚...
可惜要買都好貴下...
雖然 MS 係正左,但始終一D 都唔似電影,論可動及造型始終都係 Hasbro 贏,如果唔係玩開 3.75,我都會揀 ha ...
人物 發表於 27-7-2012 09:56 PM

MS隻藍色真係太淺色...
我覺得3.75"反而正過隻6"...
回復  小堅

都係, 不過無線易搞過有粗線
兩隻都係好物
Assassin 發表於 27-7-2012 10:57 PM

:71:
咁又係...
自己整另有一番樂趣...
拍埋去比較下, 覺得孩記比較好.......
拍埋去比較下, 覺得孩記比較好.......
goldwater 發表於 28-7-2012 09:54 AM

比例同關節一定孩記正...
我係唔鍾意佢冇上線...
師兄,可否講吓你用咩工具去滲線,小弟係新手。我搵過講滲線多數係模型,玩具比較少
師兄,可否講下你用咩工具去滲線,小弟係新手。我搵過講滲線多數係模型,玩具比較少
phi76ers 發表於 28-7-2012 11:41 AM

我冇用滲線...
直接用畫線筆黎上...
滲線靚D,不過佢D坑紋不一...
所以都係用畫線...