Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Nendoroid 黏土人 購買心得 與 分享

去完 Comic-Con 結果入左呢幾 Set Nendoroid~
SuperBus 發表於 17-7-2012 05:48 AM

超音鼠好似幾多野玩:71:
Thx !   
    見figma區禁熱鬧, 我都係想吸引大家留意黏土
     雖然要搞報價真係有難度...
j-man 發表於 16-7-2012 04:54 PM

報價真係有難度,因為跳價跳得太快!
隻野唔係3800円咩

訂價$ #)* 禁底 !?  E家多數做幾算?  我太耐冇出去睇價喇....
j-man 發表於 16-7-2012 04:58 PM

其實一向都係九算就差唔多。(要睇匯率)
3500円的話,我預三百頭。不過要視乎邊隻。套動畫HIT,配件多既會預高少少。:58:

而家既黏土人同以前既唔同,配件比較多。配件越多通常會較有價值,因可與其他黏土人共用。:36:

同其他角色有連繫或連動就會有機會炒高。(取其班友仔想儲齊一套既心態。)例子有"魔法少女小圓系列",如果單出杏子,我覺得唔會高價,但價值就係大部份人之前都儲咗另外四隻…所以…(您會聽到四把聲音叫您買埋杏子返黎…:52:)最後如我所料炒高咗。另外近期配件連動既例子有"我的朋友很少",當中的三日月夜空同柏崎星奈既梳化可以合併做大梳化,而且梳化亦可以俾其他可坐下的黏土人坐,所以就配件,是但一隻炒高,另一隻都會炒高。:30:

動畫HIT的話,理應隻黏土人會炒高。但亦有風險。原因一,日本HIT唔代表香港HIT,所以要小心。第二,廠商都知道此角色太HIT,所以番出又番出,供過於求就會跌價…。:56:

PS:以上純粹個人心得!如有任何損失,本人概不負責!:34:
其實一向都係九算就差唔多。(要睇匯率)
3500円的話,我預三百頭。不過要視乎邊隻。套動畫HIT,配 ...
nis1111 發表於 17-7-2012 03:21 PM

魔法少女我miss左 沙也加..........  當初冇訂..現貨第一批到見@(*
不過算博下會唔會跌, 點知一個月唔夠冇晒貨....
E家見到有都要$#)以上....:56:  希望會再版啦
LV10!  

轉貼的…
太陽之牙 發表於 16-7-2012 05:01 PM

呢個lv.10好誇張.....
不過咁擺法...最下幾層受壓好大....長時間個盒會壓到不似盒型.....

因為我以前都砌過"牆"...無佢咁闊但一定有佢咁高.....
結果日子一耐, "地基"變型.....大慘案發生........:56:
我只買插水的角色好了:34:
而家出果d好難估邊一隻係咪插水:38:
Thx !   
    見figma區禁熱鬧, 我都係想吸引大家留意黏土
     雖然要搞報價真係有難度...
j-man 發表於 16-7-2012 04:54 PM

figma區個貼在哪區?我搵唔到:(
而家出果d好難估邊一隻係咪插水
kit800407 發表於 17-7-2012 09:42 PM

行貨插水的機會很細,有插水貨都是因為日本插水了有賣家番啲來益街坊
暫時得五隻,唔知算Level 幾呢?:73:

重複…… del~~~~
:45:
入嚟呃個Post...

話說價錢呢... 其實仲有幾個因數...

版權問題... 喱個好似好多香港玩家會忽視的問題... 最佳例子是 No.95 的高町奈葉The Movie 1st Version 和 No. 99 菲特 The Movie 1st Version... 前者無外銷版權加上日本本土都大賣(?)... 由於無行版再加水貨奇缺... 在香港幾乎是秒殺... 反觀理應人氣較旺的菲特就插了幾次水... 所以看系列或角色是否人氣都不太準... 當然奈葉貴是貨量少...

另外還有就是東方Project系列... 無論土偶與Figma... 不預訂的話想買現貨就很貴的了...

至於店鋪嘛...

信和中心... 先搞清各樓層... 信和中心商場分別是...

地庫 (B/F)
地下 (G/F)
閣樓 (M/F)
一樓 (1/F)
二樓 (2/F)

信和 1/F 中間有間很出名的店... 這間嘛... 見現貨價錢平才幫襯好了... 樹關小櫻聽過不少在此鋪訂貨的負面評價... 笑騎騎的老闆和經常落閘沒開門是其特色...

另外 2/F 某店... 小櫻曾在該店訂過東西... 但感覺麻麻... 其預訂List價錢蠻吹引但現貨價卻十分「進取」的...

小櫻上
入嚟呃個Post...

話說價錢呢... 其實仲有幾個因數...

版權問題... 喱個好似好多香港玩家會忽視 ...
小櫻 發表於 18-7-2012 09:52 AM

一樓個間,感覺真係麻麻,係得佢一間訂價係俾個範圍人,話要睇到時會價。我第一次就係同佢訂,事後覺得俾佢呃(嗚嗚…雪初音同曉美就係同佢訂,到而家都未有音訊…:79:)。價錢又唔係特別平,所以之後都無再幫親:ar:。
超音鼠好似幾多野玩
kenny52494 發表於 17-7-2012 12:20 PM

我想買米妮添呀!我契妹鍾意米妮。:handshake:
不過俾我老婆知道我買禮物俾我契妹,佢又呷醋…:60:
figma區個貼在哪區?我搵唔到
粘土 發表於 18-7-2012 02:22 AM

係"玩具市場情報集中區",有個figma報價貼。