Toysdaily 玩具日報

查看: 30222|回復: 57

[分享討論] Nendoroid 黏土人 購買心得 與 分享

看到有人在討論中問關於購買黏土人的問題, 於是寫了這篇分享: (純粹的分享, 歡迎討論和更正 )

小弟玩黏土人約兩年左右,  當初是因為33號初音入坑的,
不經不覺經巳收藏了約50隻左右..手上還有數張訂單...至今仍在深坑之中....:80:

返回正題, 這篇文章主要分享以下三點:
最新資訊 ,  預訂與現貨, 購買地點

_________________________________________________________________________________

最新資訊
關於黏土人最新資訊, 可以從以下網站得到: (本人沒貼上網站連結的權限, 請自行Google, thx)
Good Smile Company 官方Blog
Good Smile Company 官網
某島的Figure / GK版
各大討論區

基本上以 官Blog 與 官網為準,
不過各大討論區也有不少最新資訊, 如雜誌, 展覽, 遊戲附送等等, 這些資訊往往比官方更快更多
至於官方的到貨日期, 其實只是一個參考, 加上現在經常延期 (我的雪初音啊......:79:)
所以都是以店家聯絡或你親身見到現貨為準

========================================================================

預訂與現貨
基本上, 當官方出了發售日期後, 二至五天左右, 各大商鋪就會逐漸開訂,  一星期後沒開可以說這店不會作這隻黏土人的預訂(視乎店鋪而定, 最好問問店員確認)
至於是否應該預訂, 每個人標準都不同, 但重點只有一個, 你想要最快時間得到和確保有貨 還是想博一下是否能以較便宜的價錢購入
價格因市場需求, 貨量 和 很多其他因素影響, 可升可跌, 冇一定準則
所以請視乎自己能承受的風險 和 對角色的喜愛程度作出決定.

依不同角色, 有以下幾種情況:
    熱門角色:
      預訂:
             固定價錢 ( 有些店鋪有機會加收額運費or 匯率差額)
             亦有店鋪以一個價格範圍作訂價, 如 $25X ~ $27X
      不預訂:
             貨量足 - Keep高價 or 正常價(視乎店家), 直至少貨開始炒價
             貨量少 - 炒價  

冷門角色:
      預訂:
             和熱門的相同
      不預訂:
             貨量足 - 正常價(視乎店家), 一段時間去唔到貨某D鋪有機會跳樓
             貨量少 - 正常價 to 高價      

限定角色: (比一般角色貴, 於網上受注生產, 或大型展覽內發售)
        預訂:
              和熱門的相同
        不預訂:
              炒價, 因為限定貨量不多, 加上定價比一般黏土人貴
              受注生產更甚

同綑商品: (比限定更貴, 貴很多= =)
       遊戲: PSP. PSV, PS3, 3DS
       漫畫, 雜誌
       動畫: DVD, BluRay
       贊助: GSC Miku Racing
     因為以黏土人作為促銷手法, 以黏土人+其他商品的形式發售,
     價格可以是正常黏土人的3倍甚至4倍以上
     建議預訂, 因為現貨價不會有甚麼差別

現貨和預定不同, 因為同一個商場內, 因價格是公開的, 所以我猜測店鋪之間會自行平衡售價
簡單來說, 你看到一件新商品賣$100, 這個商場內所有店鋪都只會賣$95~105左右

而現貨價則根據餘下的貨量和商品是否受歡迎來決定售價
我們不會知到店家們進了多少貨, 亦不知到該商品會否大賣
所以等現貨價跌才買, 是一種賭博行為

不過大家可以從角色的人氣度和首一個月的貨量來衡量
但就算是跌價, 最多也只會比早初售價跌是$20~100左右

========================================================================

購買地點
本人主要在旺角和油麻地購買黏土人,  
灣仔也有 灣仔188商場,
至於其他地方就不太清楚, 都希望大家分享一下:71:

在下比較喜歡比較不同預價, 和店鋪的服務, 試嘗在不同店鋪預定,
所以在旺角預訂和購買黏土人都有一點心得.  

接受預訂的店鋪大多都會將預訂的圖和訂價在店門展視
亦有店鋪以一個價格範圍作訂價, 如 $25X ~ $27X
也有些需要自行詢問店員

基本上在油尖旺區 預訂和購買黏土人有以下地點:  (歡迎更正 or 補充)
旺角:
信和: 旺角最多玩具, 最集中的商場之一, 某程度上可算是一個價格的參考,
         因為這裡市場反應快, 貨流通量大, 基本上賣主流動漫商品的店鋪都會有黏土人預訂
         但種類不一, 熱門多數也會開訂, 冷門, 限定和同綑 就視乎店鋪而定,
         預訂價格雖說不一, 但其實大致相同,  差額也是不過是$10 ~ 30 不等
         所以重點的是你對店鋪的印象和信賴度
         就我個人而言, 到貨日期比其他店鋪遲很多, 到貨不作通知, 都是不可取
         塔lift上大廈內還有幾間玩具鋪, 種類少, 但有限定訂預, 價格相對穩定.

皆旺: 現在好像只餘下地庫一間有預訂, 種類比信和少得多,
         價格不會比信和便宜, 多數沒有限定
         現貨的話地庫和二樓都有兩三間

宇X船(西X菜南街): 較大的連鎖式店鋪,  店內收銀處有一本預訂目錄可供查閱
                             黏土人數量不定, 也會有限定開訂, 不過價格會跟信和一樣甚至略高一點
                             但有時候會有船貨選擇(遲兩星期到貨, 比正常訂價便宜$20 ~ $40)
                             間中會有一些非熱門角色跳樓                        

油麻地:
現時點: 大量玩具店鋪集中在這商場, 比信和更多
             價格不會比信和便宜, 但種類更多, 一些舊黏土人也有可能找到
             約有4 ~ 5間左右接受黏土人預訂, 訂價一樣不會比信和便宜

這個帖不錯,對新手很有幫助。但我亦有補充。

有關購買地點,其實旺角、灣仔、荃灣都會有。不過其實相差不會太大。因為其實都是玩具店的分店。所以主力都變了成旺角,因為是集中地。另外,我亦係沙田同大埔見過,不過數量不多而且偏貴,所以不用考慮。

旺角有三個主要地方:皆旺、現時點及信和。
皆旺底層有兩間有賣,不近出口個間價錢較相宜。

現時點有很多間都會有得訂,可以慢慢睇。

信和都比較集中,亦可以訂貨,值得看看。

至於邊間較好,我不宜多談,因不想幫他們賣廣告。但會有兩個現象,您有留意就會少機會買貴貨。
如果您見一間舖,有賣黏土人,而且不同號碼都有,甚至很多舊型號都有,好像展覽一樣的,那間店多數賣貴貨。因為它標價比人高,高到很多玩開既都唔會入,所以咪乜貨都會有囉!
如果您見一間舖,係只有近期號碼先有的,那即是它價錢合理,所以貨品很快給人掃清。這些店就值得您留意。
但以上看法不能一概而論,因為我都試過係賊船買過平野。
而其中一個店舖老闆話過我聽,其實佢地來貨價都要二百幾。所以您見到有黏土人係二百頭或以下的,即是那間店覺得這隻賣不出而賤賣。

nis1111 發表於 16-7-2012 02:14 PM

入嚟呃個Post...

話說價錢呢... 其實仲有幾個因數...

版權問題... 喱個好似好多香港玩家會忽視的問題... 最佳例子是 No.95 的高町奈葉The Movie 1st Version 和 No. 99 菲特 The Movie 1st Version... 前者無外銷版權加上日本本土都大賣(?)... 由於無行版再加水貨奇缺... 在香港幾乎是秒殺... 反觀理應人氣較旺的菲特就插了幾次水... 所以看系列或角色是否人氣都不太準... 當然奈葉貴是貨量少...

另外還有就是東方Project系列... 無論土偶與Figma... 不預訂的話想買現貨就很貴的了...

至於店鋪嘛...

信和中心... 先搞清各樓層... 信和中心商場分別是...

地庫 (B/F)
地下 (G/F)
閣樓 (M/F)
一樓 (1/F)
二樓 (2/F)

信和 1/F 中間有間很出名的店... 這間嘛... 見現貨價錢平才幫襯好了... 樹關小櫻聽過不少在此鋪訂貨的負面評價... 笑騎騎的老闆和經常落閘沒開門是其特色...

另外 2/F 某店... 小櫻曾在該店訂過東西... 但感覺麻麻... 其預訂List價錢蠻吹引但現貨價卻十分「進取」的...

小櫻上
小櫻 發表於 18-7-2012 09:52 AM

轉貼某島的一張圖,  大家可以參考參考 :43:

最後奉勸各位初玩或想玩黏土人的朋友一句
這是一個深坑, 無底洞, 黑洞
黏土人們會在你不知不覺之間, 藉著
你的錢包自我增值

所以請自行三思

多謝分享資訊
你解答咗我好多疑問
只係差預訂/購買地點o既疑問
一直唔知係邊到預訂/購買(九龍區最適合)
因為我想訂隻Spider-man,請問隻Spider-man屬於熱門/冷門/限定角色呢?

應該算係熱門吧!唔買開粘土都會入呢:64:
應該算係熱門吧!唔買開粘土都會入呢
kit800407 發表於 16-7-2012 11:03 AM

的確係熱門.....但我買開黏土反而唔會入....(對老外的SUPER HERO系無興趣)
多謝分享資訊
你解答咗我好多疑問
只係差預訂/購買地點o既疑問
一直唔知係邊到預訂/購買(九龍區最 ...
kenny52494 發表於 16-7-2012 10:58 AM

很可惜 玩具日報 黏土人報價區沒有人了, 不像figma區有最新價格資訊

你可以先去信和看看訂價如何
這隻官方定價 3800円 (税込)
我估香港訂價大概 $350 左右

E隻唔係限定角色,
至於係唔係熱門就好難答你, 因為係市場決定,
GSC 以前未出過荷里活英雄人物, 加上電影熱度, 好難判斷

我個人而言, 這隻做形OK, 可動性都可以, 但配件太少,
只有專用台座同兩條蜘蛛絲, 可玩性一般
若果以 $350 E個價, 我唔會買
但相對地D鋪都未必敢入太多貨, 所以好難講

若果非買不可我建議你響信和訂
若你介意預訂價太貴, 可以響11月到貨之後, 一個星期內睇睇現貨價
不過若果要跌價, 都應該會係12月左右大部份貨到左之後
所以你要選擇自己能承受的風險 :43:

老實講, 我認為E隻就算跌, 都唔會太多, 都係訂 or 現貨即買比較好
很可惜 玩具日報 黏土人報價區沒有人了, 不像figma區有最新價格資訊

你可以先去信和看看訂價如何
這 ...
j-man 發表於 16-7-2012 12:09 PM

唔該哂達人:$ 咁好o既帖我覺得一定要精華:71:
我自己係保守穩鎮派,如果有得訂/現貨買,價錢合理o既話,盡量都唔會揾炒家

而隻Spider-man係美系英雄,相對黏土人一向偏向日系角色
我自己覺得會對部分黏土人老手的吸引力低點
但反而會吸引到我E類都鍾意美系英雄o既新玩家

容許我最後問多一條
係咪只要官網更新新Products時,D鋪就會好快跟得好貼咁開訂嫁?
唔該哂達人 咁好o既帖我覺得一定要精華
我自己係保守穩鎮派,如果有得訂/現貨買,價錢合理o既話, ...
kenny52494 發表於 16-7-2012 12:44 PM

Yes , 多數2~3日後會逐漸開訂,  一星期後左右冇開姐係個間鋪唔做E隻黏土
Yes , 多數2~3日後會逐漸開訂,  一星期後左右冇開姐係個間鋪唔做E隻黏土
j-man 發表於 16-7-2012 01:16 PM

E個貼士好重要 Thank you very much!
等下E個禮拜內要出MK望下先
我肯定「粘土」大大是LV8-9的!:DD:DD:DD

但我也有LV7以上…:70::59:

有關購買地點,其實旺角、灣仔、荃灣都會有。不過其實相差不會太大。因為其實都是玩具店的分店。所以主力都變了成旺角,因為是集中地。另外,我亦係沙田同大埔見過,不過數量不多而且偏貴,所以不用考慮。

旺角有三個主要地方:皆旺、現時點及信和。
皆旺底層有兩間有賣,不近出口個間價錢較相宜。

現時點有很多間都會有得訂,可以慢慢睇。

信和都比較集中,亦可以訂貨,值得看看。

至於邊間較好,我不宜多談,因不想幫他們賣廣告。但會有兩個現象,您有留意就會少機會買貴貨。
如果您見一間舖,有賣黏土人,而且不同號碼都有,甚至很多舊型號都有,好像展覽一樣的,那間店多數賣貴貨。因為它標價比人高,高到很多玩開既都唔會入,所以咪乜貨都會有囉!
如果您見一間舖,係只有近期號碼先有的,那即是它價錢合理,所以貨品很快給人掃清。這些店就值得您留意。
但以上看法不能一概而論,因為我都試過係賊船買過平野。
而其中一個店舖老闆話過我聽,其實佢地來貨價都要二百幾。所以您見到有黏土人係二百頭或以下的,即是那間店覺得這隻賣不出而賤賣。
我肯定「粘土」大大是LV8-9的!

但我也有LV7以上…
nis1111 發表於 16-7-2012 01:52 PM

Lv 7 至 Lv9 之間.......  
比起以前自制左好多,  雖然手上訂單多數係限定....

有關購買地點,其實旺角、灣仔、荃灣都會有。不過其實相差 ...
nis1111 發表於 16-7-2012 02:14 PM

謝謝補充,   可惜E度黏土人報價區唔活躍
我以前都有幫手報下價,  不過近黎忙少左出去, 加上E期冇咩中...

我可以將你E段放上面文章,  方便其他人睇嗎?當然會寫By nis1111 , thx ^ ^
LV 3 的來SUPPORT一下!:71:
:78:
"黏土人們會在你不知不覺之間, 藉著你的錢包自我增值" <----------呢句真是道出了我的心低話
入來支持下... :71:

好似LV9的小櫻上