Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[分享討論] 電影:RoboCop 2014

有很多地方都不錯

係醫生變節後, 又救返Alex 無說服力, 唔似係扮變節。

很多地方和原著不同, 這點 ...
mushroom 發表於 15-2-2014 12:06 AM
我覺得醫生一直都幾撐梅菲,所以變節都覺得佢係扮野
呢個位轉頭好硬…
之前醫生係言聽計從…
攪到佢人唔人,鬼唔鬼…

點知轉頭良心發現?

呢 ...
原罪 發表於 15-2-2014 03:01 AM

如果唔同舊作比較,呢套係好戲。 只係花時間在人同機械上,人性的掙扎就無Batman咁細緻,但都唔算少,要做足就要學Batman咁花2個半鐘。

我自己覺得好睇,我會比較舊作,睇下不同之處,發覺進步了

機械物理進步了
政治考慮進步了,推出robocop有阻力
無聊轉槍消失了 (從現實角度看,非情意結角度)
主角情感豐富了
警察有內鬼
醫謢人員不是路人甲
拍檔轉做男人
強調件甲唔係無敵
決定是否改做Alex,要親人決定,這點細緻了。

不過敵人真係差一點,若無唔打OCP員工programme,主角近乎無敵,除左唔係好夠ED-209打之外
其實個醫生一直都係唔支持刪走murphy人性
每次要被迫修改robocop個腦,都會大嘈一餐
但最後被迫妥協
不過最後,要永遠shout down robocop,依樣野就超過佢低線
所以佢講完話要錢同比錢murphy家人後
已經把握時間去放走murphy
當中無任何鏡頭表現佢有心理上ge矛盾
所以其實唔算變節
醫生開頭收錢放棄alex, 跟住又救佢, 一頭冒水。
mushroom 發表於 15-2-2014 01:36 AM

是醫生Fake 佢,想拖延一点時間。
同舊比較一定有!但新版都唔差∼期待有下一集
有咁多討論, 呢部戲成功了!
作為鐵甲威龍迷,我也想說說自己的看法:(希望不會劇透了)

1.我不明白,點解要騎電單車,除咗為了型之外,我想不到其它原因,但就原全破壞了警察點帶壞人返警局的原則,它可不是交通警呢!(只要有一場坐車出場就解決了問題)
2.成個身都報廢了,隻手還可原好無缺?不要忘記,他是用右手開車門的,保留到左手還較合理一點。
3.尾場完全無說服力,有果個紅色標記就唔攻擊得,點解OCP公司的機械人唔會有?佢一咁做,尾場主角早變蜜蜂巢,又講唔出點解可以違反指令攻擊,有點那個囉!不像舊版一句說話就解決了指令。

P.S.我不期望佢比舊的好,就如其它爸打講一樣,應該可以更好,有很多bug根本可以避免和交代清楚的,卻又草草了事,看完真係幾失望,不知是劇本還是導演問題了!

1.我不明白,點解要騎電單車,除咗為了 ...
weiwei 發表於 16-2-2014 01:09 PM

1. 估計robocop首要係捉賊, 所以用CCTV追踪, 一知道地點就要全速到達, 電單車較適合。損人犯返警局就交給其警員。

2. 右手因為有車門謢著, 反而無事

3. 唔太明你意思, 關於違背指令。 我估開頭佢係強化人, 由腦部落指令, 直到後來才改為電腦攻擊, 人主理生活。      最後殺CEO屬於生活層面蓋過戰鬥層面。

我只係吹水,  呢套戲唔似Batman第一集, 樣樣講清楚原因。

1.我不明白,點解要騎電單車,除咗為了 ...
weiwei 發表於 16-2-2014 01:09 PM

第三點可以這樣解釋:那種析別用手錶係人類專用的,沒有為機械人而設,另外在短時間內,無人估到主角會殺入大樓而作周全的防備,看到ceo走得幾急就知!
你講個d設定都冇咩大問題!反而想知有一幕佢槍袋係
左腳取槍而唔係右腳!
你講個d設定都冇咩大問題!反而想知有一幕佢槍袋係
左腳取槍而唔係右腳!
老實人 發表於 16-2-2014 11:13 PM

如果無睇錯
佢好似係左右腳都有槍
所以先有得用雙槍
睇完,覺得 部電單車 最型 :73:…… 其他,樓上師兄 已講。
第三點可以這樣解釋:那種析別用手錶係人類專用的,沒有為機械人而設,另外在短時間內,無人估到主角會 ...
Keroro軍曹 發表於 16-2-2014 09:11 PM
而且都有同ED-209正面交鋒, 走得到係因為同伴所救。
stonekeung01 發表於 21-4-2014 09:21 AM

舊版反而唔見有。