Toysdaily 玩具日報

查看: 13835|回復: 38

[玩具攝影] 強化之夢魘 - 連合軍VF-171EX 早乙女專用機 (少少多圖)

[前言 = 廢話]

呢隻野,都可算搞到滿城風雨。

玩玩具,所謂「風雨」,不外乎係炒貴呀,冇貨呀咁,真係茶杯裡的風波。但係大代理放哂全世界飛機,個蝴蝶效應都幾大。

個效應其中一樣(兩樣),就好似Microsoft整Windows咁,1. 個software有bug,你係預左既;正如而家訂野冇貨,你係冇得air既;2. 大家已經對訂野呢樣野冇咩信心。

(Macross 香港冇拉臣,你今日先知?問我丫嘛!)

[正題 - 之前]

Macross F TV版做完咁耐,而家先出VF-171EX,小弟真係幾意外。畢竟,呢隻野唔係d咩強勁後繼機,出場時間唔少但唔算多(炮灰色就多),老實講句,小弟第一次睇時,甚至唔肯定呢架野同VF-25F除左套甲,個樣有咩分別。(係!係我既問題!)

如果大家冇睇過TV版(電影版係冇既),大概故事係咁。早乙女等人本來係SMS小隊一員,SMS係僱傭兵之類既組織;劇情到左某個位,因為Frontier裡面d領導有d古怪,所以拉大隊走(Macross Quarter 艦長、Ozma等人),宣告「海盜化」,早乙女同Luca就依然留係Frontier艦隊。由於VF-25呢d high class野係SMS既配備,當早乙女編入連合軍時,編配到既都係標準VF-171。至於佢點解咁把炮有部專用機色,就唔知係咪因為識得呀太子爺Luca。

入正題喇!終於!

[正題]

F mode。上手冇Y記VF-17S咁墜手,亦細架d。冇影到比較圖,係我既錯。但我已經比舖頭放左飛機,已經受到應得既懲罰。

講返,我覺得上色、marking等,乾淨企理(P.S. 當年MF DX version 1一拎上手,成手油),係靚既!我比既評價係,「好似係Yamato出既咁」。暫時。

背後一幅。盒野有連stand,不過冇用到。

呢幅要留意既,係光圈setting唔岩、爆光等題。另外,果兩枝炮係可以郁既。叻過VF-17S!

各種marking,睇落更豐富,又未至於太busy。

循例一個;逆噴射開動!留意下,腳底有個噴射器架!今次!

G mode 八字腳不可少。Check。

Y記VF-17S腳部miss左既野,呢部交足。公平講句,有得抄再enhance,好d係應份。佢真係造得唔錯。

G mode只要擺倒呢個款,我已經收貨。比個A。

我好多DX 都冇咩點影Gerwalk mode,但呢隻影咁多,因為覺得靚。

可惜因為本人創意唔夠,扭唔倒咩靚動作。同埋對手關節嫌太實。佢係實淨,好過鬆,但真係有d難扭。

B mode!賣飛佛!講比例,我buy VF-171EX多過VF-17S好多。作為Y記 die hard fans,我有d罪疚感。

VF-17 同 171係設計上有先天既分別;而171個頭/胸/膊位 設計,亦確係係比較好。

幾對手可以替換。例牌野,唔講太多。
B mode 比 VF-25同YF-29都實淨。查實,我有隻YF-29個股位根本唔穩,會自動解體。呢隻野基本上lock好哂 (除左條尾龍骨...好似),實淨。

又講返;我本身就鍾意S型指揮官機 (VF-1S、25S)果種沉穩中惡惡地既頭型設計。呢隻野比倒我呢個feel,like!

手關節可以摺埋。腳... 影衰左。膝頭可以屈90度,大脾基本上踢到宇宙既盡頭都得。

同VF-25F合照。VF-25系係機動型,呢隻係重裝型。

覺樣,我覺得隻171靚d。

斯斯文文影一幅。多謝觀看!:64:
Nice picture!!!:71:
Nice picture!!!:71:
Nice pictures and great report!!! Should be classified as 精華 :71:

個 background 夠黑但又無多餘光!超勁呀~:handshake:
而且 VF-171EX 的天線亦有光位幫助特出看到,身上其他黑色亦冇黐埋落 background!!! :@
想問大大點影到個 background 咁黑?? 可否問大大用了幾多盞燈/閃燈? D燈點打架? :64:
D報告一個比一個精彩, 搞到好難忍手......:70:
Good photos & detail report !! :77::71:
引死人咩................:handshake:
讚!support!

super nice photo.
好POST靚相~~~ 十卜十卜:71:
意外,真係很意外,樓主已年多冇出過貼......圖美...進步了很多....比個GOOD先...:71:
Nice pictures and great report!!! Should be classified as 精華

個 background 夠黑但又無多 ...
fktuen 發表於 7-7-2012 12:58 PM

唔知師兄講真定講假...  :(  小弟真係唔識搞,仲成日爆光...

玩法係買左個攝影棚,連燈連背景布連個棚,之後熄哂房燈,只開兩粒大燈膽射住咁 :64:
多謝各位支持先 :64:

意外,真係很意外,樓主已年多冇出過貼......圖美...進步了很多....比個GOOD先...
ekim11 發表於 7-7-2012 04:21 PM

伊健哥咪講到我死左咁...  :(

有咩野吩咐,放個西瓜落海我即到 :shy:
多謝各位支持先

伊健哥咪講到我死左咁...  

有咩野吩咐,放個西瓜落海我即到
呂品器 發表於 7-7-2012 04:33 PM

哈哈哈...:34:果然有追......比多個GOOD:71:
D相真係影得好靚.....
Good picture! Your picture is really enjoyable!
awesome pics.
:71: support!