Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 9月2015年最後更新SEED D(脈衝巨劍合金)MMMGQ 美白回歸

回復 30# cliffordchan107

呢道大家都係互相支持,大大你果d玩具,某d我都好少見.互相荼毒係呢道係最好心的.每個人玩玩具都是不同種類加配合.h.m.s..裝著..mmmqc..可動戰士..etc..呢d話舊唔舊的玩物.都係有佢可取之處,.另外價亦唔貴又係佢地既特點,可稱為"善良的玩具":34::77:
老文兄,多得你好介紹,我唔玩膠達既都後追左呢兩隻
#)),超合金好抵玩

差 D 錯過好物,合金、可合體、高可動、適量武器,關節鬆緊適中,好玩程度相對現在既 SR 合金有過之而無不及

能入咁正既玩具,夫復可求

係最衰 D 膠變色得太緊要,希望雙氧水大法能有效啦
回復 32# benbenben4213

先多謝ching回文..現在都係久不久先會上來呢道.(因為好多時也不太流暢)我還以為自己眼花竟有大大再回我的文,回說但呢set不如再上番白色好過用雙氧水了..就算白到一次..耐左聽說也會黃番...但呢set確實好玩..膠與合金比例適宜,如多對"cup手掌"就更美滿..只要有在手玩過..外表黃了也會覺得是一set好物...同埋一d都唔貴.
benbenben4213 發表於 27-7-2014 04:08 AM
老文兄,多得你好介紹,我唔玩膠達既都後追左呢兩隻
#)),超合金好抵玩

ben兄...我呢隻....美白回來了:$

原來呢隻可成隻拆件,所以我拆後再噴白灰....之後再會上水貼加小小滲線消光...實行合金當模型咁砌..救番一件玩具....{:1_208:}對比之前生猛番晒
Perfect呀!!!! 我隻robot魂 o raiser 黃了,一諗起要加工,就頭痛
高達D產品玩到黃左物買新版囉... 唔洗可惜既XD

再來一張歸位航拍!

基本噴白大致上完成,之後會再加水貼或加小許滲線!
老文 發表於 2-9-2015 09:16 AM
再來一張歸位航拍!

基本噴白大致上完成,之後會再加水貼或加小許滲線!

美白完 真係好正  {:1_377:}
熱狗OO 發表於 2-9-2015 01:19 AM
高達D產品玩到黃左物買新版囉... 唔洗可惜既XD

依家B記……同以前唔同 :(

好似 MIA  GP-03 武器庫、魔霸、愛美號,呢D巨型 完成品

又或者係 1/400 巨大 木馬號,自護軍 戰艦

精細的 有1/200 hcm pro系列

全部都係 前無古人,相信並後無來者……

我想B記 永遠都唔會出番同類 產品 :42:

司馬易 發表於 2-9-2015 01:56 PM
依家B記同以前唔同

呢隻本身質素唔差..係d膠黃得好快,而當我拆件時發覺笨大其實用左好多心機在整隻的關節上,而我再拆完件噴完再嵌番埋之後,關節更為實淨!
支持支持,有能力可將變黃的玩具噴白, 又唔使浪費隻玩具, 我曾經也想過師兄者種做法, 就係怕自己無咁嘅功力, 特別是個高達頭,所以放棄了。:handshake:
草根雜品 發表於 2-9-2015 02:41 PM
支持支持,有能力可將變黃的玩具噴白, 又唔使浪費隻玩具, 我曾經也想過師兄者種做法, 就係怕自己無咁&#2 ...

c兄,其實唔難.我用罐裝雙星白灰,再拆件遮件噴白.至於頭部當初只是諗住用雙氧水漂白,唯效果確實不理想.結果也放棄了一段時間.正當心灰之時,頭部後腦件卻在浸雙氧水其間自行分件,露出了鑼絲位,結果也能完全將頭部拆件噴白,成件事相當有趣.
謝謝師兄解答, 請問浸雙氧水的比例係幾多呢?
草根雜品 發表於 2-9-2015 04:06 PM
謝謝師兄解答, 請問浸雙氧水的比例係幾多呢?

只買了藥房藥用的雙氧水...但也不好浸太耐因為其他已上色的地方也會浸淺左..:77:

攪掂了..