Toysdaily 玩具日報

查看: 17732|回復: 46

[分享討論] 9月2015年最後更新SEED D(脈衝巨劍合金)MMMGQ 美白回歸

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.   

2007年係一次日本12天的旅遊,在秋葉原買入2手的..買入時白膠已經係變黃..盒亦殘(沒有8隻直角),愛盒者勿投.港島區交收.睇左既人限3天內回覆.唔係即入黑名單.接受玩具見習生參閱.:53: SHORT 左

內容豐富..應有盡有

(美白前 )

(美白加水貼消光後)

自己對呢套戲認識很少.只知道駕駛者叫”真飛鳥”,當年好多人都唔like佢(原因不明),另睇過有一集佢揸住呢架機,殺死左好多人..又將隻戰艦劏開,幾狼死咁..不過自已買入原因是平,同埋想買一隻多野玩的合金高達,就係咁多!:43:

(美白後)

(美白後)

無人駕駛..準備合體.......

把槍又可以放係pat pat道..

(美白後)

(美白後)

一隻經常處於低價的合金.但佢又相當多野玩,武器多,變化多,可造出合體過程,上色佳,頭部雕功上色清晰.

(美白後)

重要一提,這隻是沒有螺絲位的,當年已有膠粒可以遮到.

Perfect呀!!!! 我隻robot魂 o raiser 黃了,一諗起要加工,就頭痛

可動算很高因為要表現劇中變身過程,膊頭關節可大幅扭動,再加上手和腳

都是雙重關節.變成可動度大增.如有托架,可擺出多款自然動作:43:

各食力關節是合金做,有可變的核戰機,有無人駕駛飛機可與大劍背包合體.兩把大劍可加激光特效.另加可接刀仔兩把:43: 合體後都幾重手的,因為成隻腳板,都係金屬.雖是2手貨但關節仍算扎實.

可變盾牌一個...幾好玩的...放大後的盾型態亦不錯:71:

兩把大劍(可加小許特效),另可以2合為一,成為大大劍,成呎幾長(不過忘記影相):64:

背翼可拆出來加特效變成另一款武器..我飛:73:

:77: XX既價錢可以玩到質素咁高的玩具..仲有咩好講.

記得呢次旅遊行之後,回港就是經歷了另一個人生階段.事格6年.每當我再玩呢隻合金.就會有他的回憶,給我記錄著人生一部份的回憶.

(美白加圖)

~~~~~~~~~~完~~~~~~~~~~

頭像被屏蔽

我也是在老秋入手的 但係 05年 買,當時做特價的,我一口氣入了紅機及綠機
我三隻都有買, 而家黃曬..............
回復 3# dragoncorner

藍機都靚仔的..但就無(無人駕駛飛機)..變黃係呢隻野既特色..逃不了:34:
回復 4# AJ

05年的老秋...好多好野買呢...好懷念:71:
回復 5# 馬仔

大炮果隻我都曾經擁有過全新的,後來識了一個新玩高達玩具的朋友見到我就推介比佢..之後賣埋比佢:73:
黃成咁大大都入~~~ :@

p .s : 呢條友係叫 (真飛鳥) , 見佢殺左好多人係因為本以為佢係新一集既主角所以先有咁既威能!!! :he:
回復 9# 威哥仔

原來叫真飛鳥...THX 資料:77:..隻野雖黃..但真係幾好玩...:71:
回復  威哥仔

原來叫真飛鳥...THX 資料..隻野雖黃..但真係幾好玩...
老文 發表於 6-7-2012 04:38 PM

嗯~~~ 呢隻野的確唔錯, 又多野玩又可分離同合體又重手喎!!! :58:

如果唔係黃左D真係可以珍藏架~~~ :71:
對不起, 老文兄, 在我回覆之前, 我的sd rx-78-2有事想先問問你的SWORD IMPULSE GUNDAM:

[img][/img]

(見笑, 講番正題) 同系列的sd高達成品都好像出過三款脈衝的, 希望遲些sd gundam action figure會重出一次, 這隻劍和另一隻砲脈衝實在太多機關武器好玩了~~
This product is a very good prototype of MB series!

合金的手感,模型的精度,及山口的可動,相信是位玩具迷/Gundam迷的期望,八十年代有HCM,2000年初有可動戰士,惜未成氣候,而且我覺得,1/144大小的東西沒有必要有合金...
1:100成品, Metai Build, The origin 見到高階高達成品真的成熟,把玩得很開心,所以用了4小時寫這篇文章! Enjoy!

See all pics in my blog!
http://blog.yahoo.com/gundamefsf/articles

2000- The beginning!?  New Material Model -Turn A
至2000年吞A出了new material model 其實不錯、金屬位應用, Gimmick OK,但不幸有設計破綻,手臂不舉...始終,是摸索期作品....

2002 Metal Grade
野心作?失敗作?意大利制的高達
金屬模型摸索的成熟,令我不期然想起這野心但結果失敗的作品,最高品位但曇花一現,此野心但不幸產品令我深深體會到多鐵不一定是好的道理,一隻自己不能支持自己重量的東西·還是放在鐵箱觀賞最佳,沒錯95%金屬;成為高達迷充滿矛盾的神物

2003 Metal Material Model- Strike/ Impulse
我本人沒有這系列,但我相信他是重要的聯繫。我不喜歡他是因為造型及膠質粗糙,但歐美玩家則很欣賞其可玩性。其存在的重要性在於,金屬骨架配塑膠外型,示範了最理想配搭!

2007 GFFMC 2007~
接近答案的成品!高精度塑膠造型、金屬骨架,手感一時無兩、但眾所周知,可動度不太講究...

2010 小插曲: GFFMC 0 Gundam
正如之前我所估計,這是摸索the origin改良的副產品...

2010 : Metal in Frame- Gunpla 945SH G Ver. GP30th (金屬骨G30模型)
初時以為這只是手電gimmick, 但只要你一拿上手,你也會感受到-這是MG的未來!MG1:100現在的精度已無話可說、但拿起輕飄飄的感覺也很不實在!
若骨架共通度高,並克服價格問題,這有可能時未來MG的方向。當然、這可能性比較少,因為這技術更好是應用于高階成品的市場。

2011 完美的絕配:Metal Build
不用多說,三方的完美平衡·高精度外型(塑膠),金屬關節並且高可動,手感一流,到目前為止是高達系列最完美成品,實至名歸。
(當然,還有一點改善空間,現時腰關節還是頂不住0 raiser的重量)

The origin 吸收了此技術並應用於0079聯邦系,是出色的產品,但技術上大體無新突破
Bandai 十分聰明,下一隻新的MB是Freedom, 基本上,3大類骨架-00系,0079聯邦系,Seed 系,已足夠bandai開發十多款高達產品!

用了4小時寫這篇文章,因為真的很開心見到高階高達成品真的成熟;把玩得很開心。希望bandai的生產綫成熟,密度高一點(我希望2個月一只,現在半年一只太磨人了);QC妥善一點就是我等高達迷之福了。
回復 12# cliffordchan107

我的核戰機,當然不是偷回來啊..haha..高達要有核戰機先似高達啊!當年瑞記開倉有果3隻sd賣..3草一隻..不過我無買到.後悔中呢...:34:
回復 13# Gundam@EFSF
大大的收藏真的很強大.你的覲點之前我都有細味過.可惜高達只是我玩具的一部份,好多珍品同太貴的我也暫不能攪了.都係求其選擇某些又平又合心水的玩就好夠了:71: