Toysdaily 玩具日報

查看: 54376|回復: 96

[玩具報告] [P.7 加新圖.燃起究極小宇宙的黃金天馬!] 新生天馬EX 星矢 (100P)

30/6加新圖,誓要拍出EX的感覺!
1/7再加新圖@P.4
15/7再加新圖@P.7

*星矢︰「我真係咁唔掂?進化左都俾人都喪插…」

*「這就是主角的宿命嗎?」

*「其實我都可以好靚仔,看招,天馬流星拳起動!」

*一秒八十五拳!

*星矢︰「咁靚仔,仲要插?要來便來吧!」

*「個個post都插我,我要爆了!」

*「加埋對翼,夠型未?」

*繼續耍帥…

*「點呀,各位大大滿意未?」

*「咁都仲不滿,我死喇…」

*撒加友情客串。

*「傳說從聖衣箱走出來的,可能是惡靈,也可能是希望。」

*開箱圖

*素体

*留意大腿和膝頭的色差…

*有大大講過因為係關節位,用左特別材料所以有色差,把玩后倒不覺得是甚麼特別材料

*面相

*看來星矢的髮型只適合由左面拍照

*手部配件

*新生聖衣

*胸、肩甲分開設計,增加可動性

*肩甲裡面的連接位做得頗大,有點礙眼

*因為肩甲裡的連接位跟素體肩膊很貼,稍稍舉手的動作已會令肩甲向上提起

*腰甲

*腰甲兩邊可以拉起,以增加雙腳可動性

*右手甲

*左手甲

*腿甲

*青銅和黃金的分別

*加翼

*扇型加球型連接位增加雙翼可動範圍

*破甲

*仔細到連手背甲都做埋破損效果,值得一讚

*最后補上幾張pose照

暫時玩后感想,一拎上手,份量的確比黃金的輕了不少,而且聖衣都單薄了很多,無左大腿甲、腰封同手臂甲,令到瘦削的素體露出度很高,實不太美觀。

腰甲上面黃色的那個扣很容易掉件,我玩時轉親姿勢都掉咁濟…其他組件品檢尚可。唯一不滿是素體的色差問題,究竟是工序出了問題還是有其他原因,真的希望廠方交代一下。

戰損甲整體做得不錯,很仔細,希望之后的青銅繼續有戰損,要不然就減價好了!:71:

面相方面,一般啦,起碼好過天蠍面尖尖咁,就算側面拍都不會變成平面公仔樣…:30:

時間有限,今晚玩住咁多先,過兩日放假再補相!謝謝收看:64:
唉...第一隻買既新生星矢就出事...

令我好擔心一輝會搞成點...
版主嘅報告非常詳盡 ~ like!:71: 不過講返隻EX星矢,唔知點解我睇極佢個面相都異常厭惡 ~ 肉酸!:72:
甲已經少但個價沒有減,雖然有破甲但冇破翼,如比埋,個心可能舒服D:42:
睇來素體都要後其加工~~自行重新噴過色~~
色差同背部D字好外眼~~~:80:
你呢隻係咪老翻,咁既。
:58: 第一次炒唔起o既EX.
..bandai做"星矢系"玩具留一手已經係肯定的了.但咁睇無咩大問題:71:
睇來素體都要後其加工~~自行重新噴過色~~
色差同背部D字好外眼~~~
cs13 發表於 29-6-2012 09:02 AM

背部d字真係唔知想點…佢唔可以印上少少?起碼件聖衣可以遮住嘛:sad:
本身真係想平就買隻
依家睇完大大既圖完全唔想入
EX身形同小強格格不入
反而神話小強身形仲靚
PASS
感覺肩甲太大......
背部d字真係唔知想點…佢唔可以印上少少?起碼件聖衣可以遮住嘛
linkchan 發表於 29-6-2012 10:27 AM

無錯!! 雖然放display都好少機會見到背部 :( 好彩大大詳盡既post 加清楚的圖令我本來今日去買變咗諗下先lu !! :77:
睇完決定唔買了
買冥王再版好過~~~~~~~~~~~~~~~
笨呆又開始玩我哋喇。EX嘅系列好好哋搞個咁嘅鴛鴦色素體。想我哋唔幫襯?
整體來看...就是肩甲過大...大腿比例太長...亦或是小腿太短...:67:

至於面像...玩了那麼多隻...就是以動畫的造型去做的....拿漫畫版的感覺來比沒意義......而且當初ex系列就有說明是以動畫造型為基礎製作的....我覺得做得不錯...:71:

因為家裡五小強...我只有初期神話新生青銅...安全帽版...所以這5隻我一定會收完的......期待入手...:43: