Toysdaily 玩具日報

查看: 13348|回復: 16

[分享討論] Canon EF 40mm f2.8 STM

今日中午碰到好友剛好買了新玩具, 借來玩了幾下,咁就出事鳥....
用上STM(步進馬達 Stepping Motor), 非常寧靜,最近0.3M對非常實用, 餅鏡輕便又有MACRO價錢亦進取,也收貨了。
在最大光圈四角有小失光,中心成像不錯。
要注意是STM在冇電的時候是不能對的,要上機身開機後才可對
選擇在AF時不能MF, 在選擇MF時亦不能AF,情況和85LII一樣。
新手速試了2張不喜勿插:35:

先上真身:64:

真係好輕便:D:D..............
有好多師兄都讚,千多元,好抵玩。
銀R ching ...long time no see :77:

好正呀支新 len ......

XDD ....唔知幾時先有$買5D M III :unhappy:
滴兄, 支餅真係幾低食, 有Canon機可以一試:35:

銀R ching. 我認為買多支鏡好過轉Mark III. :he:
聽聞EF35/2 畫質會更好,不過40/2.8 賣點應該係細+可以AF,價錢亦唔算貴(比起Nikon 支40/2.8 賣到四仟幾又要手動對焦)
回復 6# sos2sos

sos2sos ching 轉機定入鏡真係好難講......:shy:
當有枝喜歡的鏡......又想入個好既body發揮枝鏡......:handshake:
當然有很多ching用有限的器材,也可影出很好的作品:64:
但只可選擇入其一的話, 我都係會入鏡多:43:
回復 8# silverR
入鏡先,鏡就年年升價,而且有時鏡是新不如舊...
反之機年年跌,而且機能亦越來越好.

呢支好吸引下,我都差點買左,不過剛好無現貨.
唯一問題是40MM這焦距有點雞肋.
回復 9# warxv

宜家玩鏡真係好困難, 新AF鏡升,舊MF鏡質素較好的更狂升.
機9成都跌, 只差跌多與少......再好的機, 過10年大多都很小人會再買...
而鏡反而越舊越值錢, 越舊越多人追....

至於支40mm以價論鏡是收貨的. 焦距方面因最近對焦夠近,
用上來不太難, 加上外形輕巧, 出街旅行也十分方便.
回復 10# silverR
餅鏡我覺得配旁軸較有吸引力,配單反特別是C記的呎吋仍然偏大而且手感有點怪.
不過這一支作為"鏡頭蓋"仍然有其吸引力,有閒錢會考慮買支玩下.

現在數碼機邊有10年玩?傳說如5D都尾聲啦,而且舊電唔死個CCD條命都唔長,亦唔見得有零件配...完全的消耗品.
舊鏡狂升絕對有理!!如支70~200 F2.8新鏡再好我都係想買支舊的,如果有80~200更佳.越新的鏡結構越豆腐,我D粗人玩唔起.
回復 11# warxv

旁軸是指M3/4? 細機夾鏡仔, 當然正啦.
餅鏡亦有試過朋友支菜屍45f2.8, 玩唔掂....
宜家反而比D Ching毒害玩反D MF鏡,
C記EF鏡都好少玩了...

最初入C記, 第一支入的L鏡就是小白IS, 除重外真係冇投訴,
但真係太重, 所以都放左.....T.T
回復 12# silverR

點解放左支小白呀!!多可惜,唔用都擺起到鎮下宅:66:
我現在想買支小小白IS,原因...就是輕:35:

菜施好鏡來的,點樣玩唔掂??

旁軸又唔同EVIL個D的...
而家比較多人知的都應該只淨下"拉架"先有.
回復 13# warxv

小白真係小用哎......要賣走佢先有得入新玩具呢...:79:
小小白IS都玩過, 因大佬有所以先貪心D入小白IS.
機動性小小白IS sure win, 亦係一支好鏡.
菜仔45f2.8餅禾玩唔掂.....最近對焦成1米......好難玩....
菜頭真係好正, 越舊越吸引....

飲奶食菜,邊個唔想左擁右抱呢....
但付擔重嘛.....
旁軸重有富仔, 但真係唔多人玩.
禾重有部大過禾既ContaxIIIo架:35:
但鎮宅用only:43:
回復  warxv

小白真係小用哎......要賣走佢先有得入新玩具呢...
小小白IS都玩過, 因大佬有所以先貪 ...
silverR 發表於 7-7-2012 21:40

小白 姐係邊支?
小小白姐係邊支?

Thank you