Toysdaily 玩具日報

查看: 7675|回復: 19

[玩具攝影] 20年後再遇龍神號~~~ 已上色+改造完成品~~~

小弟20年前認識龍神號, 果陣我仲讀緊中三, "魔神英雄傳"給我好多快樂回憶, 當年龍王號周圍都搵唔到, 有一次喺旺角偶然見到, 但係賣$100炒價, 但由於對龍王號厚愛, 結果都比d無良商人"湯"我荷包, 不過估唔到20年後我仍然有機會砌一隻龍神號模型~~~
花咗一個月, 小弟終於叫到龍神號出嚟喇~ :34:

呢隻龍神號係我暫時最有心機砌嘅模型(我只砌過2隻模型), 為咗上色亦買咗支噴筆, 打磨亦花時間, 因為套件表面到處都係微粒, 每塊件都要全方位磨先會平滑, 亦要多用AA膠, 對補夾口好有幫助~

呢隻亦係小弟第一次改造嘅模型, 改造篇如下:
http://toysdaily.com/discuz/thread-184107-1-2.html

呢次要特別多謝AIRU同人仔貓Ching比咗好多模型上嘅提議~ :handshake:

配色:

金屬藍 : Mr. Color GX-204 Metallic Blue ---> 光油2層
珍珠白 : Gundam Color 噴罐 Pearl White ---> 光油2層
金色 : Tamiya Black 噴罐 ---> Tamiya Silver Leaf 噴罐 ---> Gaia Clear Yellow 加少量 Gaia Bright Gold ---> 光油2層
金屬紅 : Tamiya Black 噴罐 ---> Tamiya Gold 噴罐 ---> Mr. Color Clear Red 噴罐 ---> 光油2層

正面~

頭頂三角形同心口珠仔, 透明比較靚, 我噴咗透明紅遮水口(當然首先要用筆刀削平水口)~

頭頂天線偷膠已填平, 另增設監視器~

條龍修改咗~

後面~

完成品與素組

留意到兩者肩甲有咩唔同嗎~? 1. 肩甲加大咗, 2. 隻龍修改咗, 3. 龍爪磨尖咗
另外B仔排氣口用1mm角棒加長, 黑色部分係自cut膠版鋪上去~

飛雲, 機會嚟喇!! 絕招, 登龍劍~~~!! :x

2012年至今, 只完成2隻模型, 小弟砌模型好慢~ :unhappy:
加o左粗黑線仲正:71:
D白色好似帶銀!重手左???
恭喜龍神號完工之喜!

效果十分不錯,又一隻精品龍神號出來了!
靚得好交關:71:     ..
回復 1# BoAkawaii

好慢~:x

but me too, this year is slow progress:49:
恭喜龍神號完工之喜!

效果十分不錯,又一隻精品龍神號出來了!
AIRU 發表於 24-6-2012 08:05 AM

係啊,一個多月,終於都完成喇~
出嚟嘅效果,自己都覺得好感動~~~

感謝Ching一直支持我個post~~~ :$
D白色好似帶銀!重手左???
tstleung678 發表於 24-6-2012 12:08 AM

其實只噴咗2層珍珠白, 唔算好重手~
可能噴咗2層光油, 圓形物件又特別反光, 所以照到身體其他部分, 例如d藍色件, 所以會以為d白件帶銀~

今日拎去戶外拍照, 有陽光照射吓, 就唔會反光, d白又變得好白啊~
放入櫃隻嘢都唔反光, 又會好白~

d電鍍藍色好特別
但係拳頭d滲線好似深左少少
anyway,多謝分享:58:
d電鍍藍色好特別
但係拳頭d滲線好似深左少少
anyway,多謝分享
yoshiki720 發表於 25-6-2012 08:44 PM

隻金屬藍GX-204係Mr. Color新油啊, 噴咗2層光油會深色咗, 就係好似龍神號咁嘅色~

我都覺d手掌d線深咗少少, 但係本身手掌d"喇都係粗, 對小弟嚟講比較難掌握 :(
great job, thx for sharing
恭喜大功告成~!!:shiny:

我都覺d手掌d線深左少少, 但係本身手掌d"喇都係粗, 對小弟黎講比較難掌握

可以用琺瑯油(雙星油性)滲線,然後用白電油抹番幼D線佢~
恭喜大功告成~!!

可以用琺瑯油(雙星油性)滲線,然後用白電油抹番幼D線佢~
人仔貓 發表於 25-6-2012 09:10

佢個種膠質, 滲到線嗎??
質地上倒色就滲到,個別滲唔倒用幼筆手塗~
重點係:『用琺瑯油(雙星油性),然後用白電油抹番幼D線佢~』
回復 1# BoAkawaii

不錯的作品
多謝大大分享