Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: BoAkawaii

[玩具攝影] 20年後再遇龍神號~~~ 已上色+改造完成品~~~

恭喜大功告成~!!

可以用琺瑯油(雙星油性)滲線,然後用白電油抹番幼D線佢~
人仔貓 發表於 26-6-2012 01:10 AM

Sorry Ching, 放假去玩遲咗回覆 :(

請問琺瑯油係咪等於一般雙星油性油? 定係一定係叫琺瑯油?

如果油性油滲線, 用白電油會唔會抺甩埋本身d油架~?  

我係用水性油+水開稀滲線, 因為怕滲出界, 就算乾咗都可以抺得甩 :30:
回復  BoAkawaii

不錯的作品
多謝大大分享
白狼 發表於 29-6-2012 09:33 PM

謝謝白狼兄~
小弟今次已經將小宇宙提升到極限, 已盡力了
Sorry Ching, 放假去玩遲咗回覆

請問琺瑯油係咪等於一般雙星油性油? 定係一定係叫琺瑯油?  ...
BoAkawaii 發表於 29-6-2012 23:08

冇錯正是雙星琺瑯(油性)油~  白電油唔容易抹甩郡氏油性油~

水性油係容易處理,但唔好處係唔得持久,光澤及顏色都會漸退...
冇錯正是雙星琺瑯(油性)油~  白電油唔容易抹甩郡氏油性油~

水性油係容易處理,但唔好處係唔得持久,光 ...
人仔貓 發表於 30-6-2012 12:48 AM

thx ching~
小弟下次都試吓呢個方法先~ :71:
我係怕用油性油滲線, 出界用白電油會抺甩埋d油性油, 所以先用水性油滲線, 用綿花棒都卒得甩嘛~
真係好靚....隻藍色好得.....