Toysdaily 玩具日報

查看: 17733|回復: 16

[玩具報告] 奇怪的不可變形玩具~~~~SR 合金 SOLAR AQUARION

創聖紀 0011年,地球出現一場氣候異變,南極冰層溶解,
原來被冰封的亞特蘭迪亞國度浮現,其中的「墜天翅族」甦醒。
墜天翅族長有翅膀,智龍比人類高、更擁有特殊力量。在一萬二千年前他們曾對人類(被稱為無翼者)肆意捕殺。
當時的人類為了自救,自海底遺跡挖掘出傳說的兵器 Vector Machine ----- 由三架戰機組合的機械人,與墜天翅族對抗,並將之擊潰。

今天,墜天翅族復活, 人類再次面臨浩劫。地球聯合國遂再次啟動創聖大天使與來自地獄的天敵周旋!!!

<----故事係咁上下啦,我冇睇過,資料來自維基、並幾個熱血動漫網站。我都係對機械人興趣大 D 。

創聖合體,河森正治設計,乃由三架戰機結合而成。
透過不同組合,可變化出三個不同機械人,情況就似三一萬能俠。
不過,是「合理版」,可以「正正經經」給推出變形玩具。

早幾年 Bandai 推出過創聖合體的 DX 合金,度大跌價,大大盒的,
我曾見過跌至九百五十元。不過那時我看網上玩評,都是彈多讚少,決定放棄。
然後「市場有承接」,這套東東開始斷貨,網上又開始有人出 post ,
網友又開始把這套傢伙捧上天了~~~~

我喜歡變形合體超合金,但仍有個底線要求----
你貴也好平也好,變形多複雜也好,但起碼:
一.正常把玩,不要太易爛
二.合體後不要太「甩離」、也不要站不隱。

如果我早前看的玩評屬實,就是再有一只九魚的「創聖合體」左我面前,我還是不會買的。

DX 合金是一回事,不能變形的 SR 合金又是另一回事。且讓我們看看。

看吧,看吧,創聖大天使SOLAR AQUARION!!!

Solar Aquarion 是創聖合體三個形態中最強的形態,其餘兩個形態 Bandai 應該會稍後推出吧。
玩具來說..............我第一個感覺是玩具製作得很好,不過本來的機械設計就不夠有型~~~~

雖然本品不能變形,但又並沒有刻意美形化,
明明是不可變形,身裁比例仍有「可變形」的味道.....

....說白了,就是有點頭細、腳大的比例問題。

近看面相,總覺得衰衰的.........

有點像這傢伙~~~~

活動能力方面----應有的關節都有了,
不過因為小腿長、大腿短,加上一對大得不成比例的腳掌,
頗難擺 pose。

肩關節為 ball-join,擺一般 pose 算是夠力的,但把玩時偶爾會甩掉。

提提你,本品不設支格.......別鬧了,這些東西你家裡不會缺少吧?

最大買點----打開背翼,內側金色以電鍍處理~~~
本品外型和可玩性兼備,真心讚!!!
附有太陽劍一把,非電鍍,表現中規中矩。

背翼、長劍,還未夠?
本品另一賣點「無限拳」!!!

玩具當然不能「無限」,只以三段延伸部件給玩家玩玩意思便是。
又,本「拳」太重,附有專用支架。

來點惡搞,別太認真~~~~~~~~~

後記:

本品是好的,外型靚、玩法亦多,
個人意見:和「魔術王」並列最好的 SR 合金產品。

不過玩得仍未盡興。

嗯......

這陣子我一口氣玩過幾套 SR 合金,
真心講,仍說不上喜歡--------------------
總覺得 SR 合金不夠味兒~~

未喜歡 SR 的原因可以有好多,
我想了又想、想了又想,
忽然明白,
原來最大問係......

這個系列仍未出現我真正喜歡的角色。

試試看吧,
笨大,
試試推出 SR 版 金毛獅王吧,
我等你!

「魔術師眼中的魔術王」SR 合金魔術王玩評:

http://blog.yahoo.com/garycharm/articles/725311/category/%E8%B6%85%E5%90%88%E9%87%91

哩隻我無乜興趣。。。。:67:
身形唔合我脾胃。。。
尤其果隻龍爪手。。。嘩!長到丫。。。

之前隻合金成日都變到上重下輕,一定企唔穩!:what:

不過都要支持下魔術師大既熱血玩評!!!:71:
Thanks sharing!!!我玩完psp才對這個創聖有興趣。但就算出金毛,出SR都可能不夠味兒,畢竟這個size和價格的東西,只能用來過一過手癮。。。好過冇。

機械天使變成junkion o的 friend?

這SRC總感覺有點易爛...
那小蠻腰/頭飾不知為何給我隨時斷開/斷裂的感覺...
雖然哩部片既機設唔系我杯茶..但無可非議哩隻SR素質好高
造型靚,QC好,配件多,合金足,價格合理..
如果有愛真系必入之物..
暫時玩過七隻SR合金,我反而覺得最差係創聖
關節冇力已經係死罪
暫時玩過七隻SR合金,我反而覺得最差係創聖
關節冇力已經係死罪
kyo353 發表於 20-6-2012 04:13 PM

關節冇力?
大大,我呢隻 OK  wor~~
係咪個別問題呀?

我玩幾隻,真正有問題o既係超者雷登,
我真係想丟o左去~~~~
呢張我諗起macross f隻 vajra女王:(

影得不錯 但哩隻我無乜興趣  外貌不太好看  可能沒看過這影片
因為寫得有心,入黎支持下:77:

SR合金…一直唔係小弟杯茶…

總覺得係合金魂既中間試驗品…
其實如果講外型…可動…可能應該可以以今時今日再盡d。
總覺得呢個系列訂位奇怪…

反而佢出戰隊機械小弟幾欣賞…因為戰隊機械通常就算DX玩具,都係硬直…
無關節可言…
見到刑事戰隊部機械人既耍帥樣,覺得好正。

但如果以萬能俠…或者其他出過合金既機械人睇…
佢又唔見高可動或者美型好多…

總之對小弟黎講,係奇怪啦。
外型我唔講喇,因為我很喜歡創聖,所以會俾好高分
至於關節...我部「機械天使」變了「折翼天使」...
幸好還未腰折...
外型我唔講喇,因為我很喜歡創聖,所以會俾好高分
至於關節...我部「機械天使」變了「折翼天使」...
幸好還 ...
御姐喵 發表於 22-6-2012 12:10 AM

對翼真係玩到講粗口:(
當初SR以低價錢易收藏做口號...但後來好多武器parts要另外買同少左送特效parts...

bandai hea 造了...  :42:

by the way still waiting 鐵甲萬能俠武器set 2 release and SR OG robot release......R1, R2, R3....
支持魔術師 :71:

我都等緊SR合金系列出返班超力呀、超獸呀、V型呀、等等果班...
唔錯!唔錯! 幾好!幾好! :71: