Toysdaily 玩具日報

查看: 13780|回復: 30

[劇場創作] (帝王之心不可測) 劉備的城府

ching故事超好睇呀:handshake:最好笑係劉備個腦入面係keroro!真係估唔到:D
好好笑呀~~~ 十個讚!
我好想講粗口....大大你真係好x勁,甚會有這麼有趣又合理的創意.?有表情有劇情,有畫面.用有限的幾件玩具可以造出一個故事來,希望唔好讚壞你...你是一個編劇嗎?...tvb或杜棋峰應該要搵你香港電影有救...或找找王維基..佢果邊人工好好多.真係唔好浪費自己的才華...:64:向大大致敬
好好好...............勁啊
有料甘都諗到
拍得好好好!真的扣人心弦呀!大導演真掂!辛苦辛苦!
但都多出多點戲呀師兄!
Keroro眼入面現關帝都俾你諗到,真係創意無限!:35:
讚美既說話唔多講啦~總之Ching你係得既!:43:
劉備城同keroro仰天合體我都有,不過就冇試過交換玩
向為提供大量題材出模型玩具的軍曹致敬~:DD
Good post, support
劉備城同keroro仰天合體我都有,不過就冇試過交換玩
御姐喵 發表於 12-6-2012 11:27 AM

兩個合體都各有優劣, 整體質素當然是軍曹的高好多, 後期的劉備城已經縮水和偷工減料, 人仔也只是單色的扭蛋. (所以故事最後也沒有用到三國傳的劉關張, 反而用了積木公仔)不過唯一優點是變做劉備城的時候, 可以公開展示, 不像軍曹基地般合體後只能作KERORO人型, 只有頭部有較大空間放置人仔, 而且還剩下大量配件 (這些我後來用作裝飾劉備城的空洞位).
而且劉備城也立體化了"胸有城府"這個抽象主題, 可以說, 沒有劉備城, 就沒有這個故事了.
有時間大大也可將幾個基地混合來玩, 每個基地都有五個人仔, 加起來, 說不定可以來一場大龍鳯呢~~
我好想講粗口....大大你真係好x勁,甚會有這麼有趣又合理的創意.?有表情有劇情,有畫面.用有限的幾件玩具可以 ...
老文 發表於 12-6-2012 10:06 AM

其實每個人也可是編劇呢, 劇情源於生活的點滴, 可能電影電視的編劇太忙於寫稿, 少了時間走到街上找靈感, 而且現實上揾錢的編劇限制也很大, 又要顧及內地市場口味, 有好的劇本也給老闆BAN了. 還是當作興趣作作小惡搞更開心~~其他的還是留給專業編劇人才吧~~
兩個合體都各有優劣, 整體質素當然是軍曹的高好多, 後期的劉備城已經縮水和偷工減料, 人仔也只是 ...
cliffordchan107 發表於 12-6-2012 11:55 AM

keroro的基地我每款都有買,得ver.2果d冇買,以前都會交換玩下,
最近交換玩的係figma同SHF,間中拍下劇場咁