Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: egg17

[詢問] 六四發生咩事呀??

丙叔發功, 唔頂帖唔得!
你會唔會承認"三國演義"係歷史?
大陸一直有講六四天安門冇死人,亦有公開曾經有警民衝突,
更加有講當時有 ...
路人丙 發表於 15-6-2012 02:15 PM

三國演義是小說,一般都唔會有人話係歷史,
但係三國誌係歷史唔係小說呢一點一般人都唔會質疑...
三國演義是小說,一般都唔會有人話係歷史,
但係三國誌係歷史唔係小說呢一點一般人都唔會質疑...
warxv 發表於 15-6-2012 04:34 PM

三國演義冇可能"被承認",係因為"作者"以個人去"創作".
正如大陸唔承認香港既六四,係因為哩個六四係由人去創作.
三國誌由史官去寫,當然比較接近歷史,但亦唔完整,
所以要知最高準確率既歷史,仲要參照後漢書,魏書等.........

三國誌就有如大陸既言論,漢書,魏書就等如其它非中國地區既印証,
而三國演義,就係香港人同一般政客既"假想".
三國演義記載孔明幫孫權響赤壁打曹操,
但事實上三國誌同其它記書都冇講過,

大陸響20年前己話孔明冇幫孫權響赤壁打曹操,
但香港人唔信,話孔明一定有借箭.
到20年後其它被抹殺既國外媒體都印証左孔明冇幫孫權,
咁點解香港人仲要堅信孔明有幫孫權,仲要大陸承認哩個係歷史?
大陸響20年前承認左三國誌係歷史,咁仲要承認d咩?
三國演義冇可能"被承認",係因為"作者"以個人去"創作".
正如大陸唔承認香港既六四,係因為哩個六四係由人去 ...
路人丙 發表於 15-6-2012 05:01 PM

丙哥又來溫故知新,你的論點無新意,那我的回應都一樣啦...
不想一篇文章貼4次,就上一回合的全文轉貼好了.

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-129363-1-1.html
回復 34# warxv
論點需要咩新意呢?
問題再多都只有一個答案,答案咪就係真相咯.
由六四果一年開始,所有人都係搵真相.
就算大陸殺人放火,假貨假蛋都好,跟本同真相冇關.
真相就係邊個講大話!!!
平反六四就係平反六四,加插咁多民生做乜?加插咁多新意做乜?
樓主話要知六四係玩d乜,我咪回佢咯,
上面話要片,我咪發片咯,
上面話要大陸承認,我咪發左片兼用三國演義去講大陸有承認過咯,
不過你要佢承認冇發生過既野又點可能?

玩咁多新意都只係為左迴避六四既真相,
你望真個主題先叫我去睇其它野啦.
其實我想,平反的意思只係想得到機會平反同印證八九年只是發生了什麼事,是一場愛國同追求民主的運動定中共所講的反革命。為死者學生為軍人也好,求公道。當然炳叔你用件事既果而唔講個因咁真係無野好講。咁每年都係得幾拾萬人去維園,仲有幾百萬人唔支持的。你大可放心。

又或者咁講 六四果日只係完結左一場起初由追求民主的運動出發而後期到底係失控定暴動點都也好.最後由軍人鎮壓完場的事件。
咁到底誰對誰錯唔緊要因為每個人心中有把呎的。
希望日後真係會寫入歷史就得啦。
不如索性話六月無四號啦!
我唔介意有中共版六四三國誌可以比人知,睇同研究點都好。好似土改同文革咁知道咩事。唔係好似你同我用信念去吹水。
其實我想,平反的意思只係想得到機會平反同印證八九年只是發生了什麼事,是一場愛國同追求民主的運動定中共 ...
水水的基地 發表於 15-6-2012 06:33 PM

你意思係由胡耀邦開始講?
實情係十。九。八。七。五。三。二。一。
哈哈~~~ 原來呢, 想當年一班學生去攪民運, 手無寸鐵, 之後要出動到軍人坦克清場係比人用剪接, 係有人別有用心地屈大陸屈中共的!!! 哈哈, 真係厲害厲害!!! :71::71::71: 真係大開眼界 :DD

我終於知道何解陳水扁仲有咁多支持者, 原來人既盲目真係可以去到完全顛倒既化境境界, 係呢到都可以見識到就真係三生有幸!!! :75:

睇黎某位人兄真係可能係唐伯虎再世 : 別人笑我太瘋癲~~~ 我笑他人看不穿:p
其實我想,平反的意思只係想得到機會平反同印證八九年只是發生了什麼事,是一場愛國同追求民主的運動定中共 ...
水水的基地 發表於 15-6-2012 06:33 PM

六四晚會我無去, 但並不代表我唔支持!!!
不如索性話六月無四號啦!
hk小文 發表於 15-6-2012 06:48 PM

哈~~~ 你估大陸唔想咁做呀?! :DD

但奈何香港都仲算係有言論自由, 阿爺又點呀? 敢公然開軍隊開坦克落黎咩?! 遲下就好難講喇!!! :38:
:53:每年一到六四都會有人提起既,呢個事件國內一般都限制左,所以我想仔細D了解下都難,